Könyv

Hat videofelvétel, amit látnod kell, ha imádod az amerikai beatirodalmat

2020.03.26. 11:10
Ajánlom
Mélységes mély a múltnak kútja, s legalább ilyen mély az internet is. A legnagyobb videomegosztón barangolva összeszedtünk néhány olyan kordokumentumot, amelyet érdemes látnia mindenkinek, aki szívesen olvasta Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Charles Bukowski vagy Hunter S. Thompson könyveit.

Bukowski Bukowskit olvas

Hadd üljek itt, és igyam a sörömet. Aztán könyörögjetek, ha azt akarjátok hogy olvassak!

– ezekkel a szavakkal ült le Bukowski verseket olvasni 1972-ben Los Angelesben. A felvétel nem csak azért jó, mert kiváló verseket hallunk a szerzőtől, hanem mert megmutatja, az igazán jó költő jól olvassa a saját verseit.

Így készült a Félelem és reszketés Las Vegasban

Doctor Gonzo maga Hunter S. Thompson, és fordítva. Amikor az újságírót 1971-ben elküldték Las Vegasba, hogy tudósítson egy motorversenyről, csak egy rövid, 250 szavas szöveget kellett volna írnia a Sports Illustrated számára egy fotó mellé. Thompson viszont alkotóerőtől lázasan, 36 órán át írta azt a 2500 szavas írást, ami végül a Félelem és reszketés Las Vegasban című regény gerince lett. A belőle készült főszereplői Johnny Depp és Benicio Del Toro, akik mindketten több időt töltöttek az íróval. Ezeket az összejöveteleket örökítik meg a fenti felvételek.

Az Üvöltés az Üvöltés című filmből

Költő, politikus, showman, próféta és tréfacsináló. Ezek mindegyike volt Allen Ginsberg, a beatgeneráció legnagyobb költője, akinek Üvöltés (Howl) című versét Hobo hangján ismerte meg a magyar közönség. Kiváló Orbán Ottó fordítása, az eredeti angol szöveget is érdemes megismerni. Főleg, hogy szemléletes animáció társul hozzá, a 2010-ben, James Franco főszereplésével készült Howl. (A teljes film is elérhető online.)

Allen Ginsberg – Song

Mindig megragadó látni, milyen átéléssel mond verset Allen Ginsberg. Ezen a felvételen egyik legszebb verse, a Song hallható (illetve annak egy részlete), amely a szeretet ősi erejéről szól, és az édesanyánk testéhez való tartozásról. A teljes szövege itt olvasható.

Bukowski a költészetről

Bukowski egy őszinte interjúban – neki mindegyik interjúja őszinte volt! – elárulja, hogy unja Tolsztoj Háború és békéjét, és sokszor előfordul, hogy a régi nagy költők olvasása közben csak fejfájást kap. „A költészetben annyi energia van, mint az egész hollywoodi iparban. Olyanokra van szükség, akik élnek, hogy életre keltsék a költészetet. Azt mondják, a költészet elrejtett érték, amit a külvilág nem értékel. Valójában azért nem, mert nem elég tökös, nem táncol eléggé, nincs benne elég dög.”

Jack Kerouac Charlie Parkerről beszél

Hogy a beatirodalom számára micsoda inspirációt jelentett a bepop és a jazz, arról már korábban írtunk. Jack Kerouac az Úton című regényét a jazz zenei építkezése ihlette, egyébként pedig szenvedélyes rajongója volt Charlie Parkernek. (Ahogy Sztravinszkij és Esterházy Péter is.) Ezen a felvételen Kerouac kicsivel a szaxofonos halála után beszél a művészről.

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

Kapcsolódó

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv interjú

Hogyan élhetjük tovább az életünket egy sorsfordító tragédia után? – Beszélgetés Ann Napolitano írónővel

Az Ezüst madarak című regény nem a gyászról szól, hanem a reményről és az élni akarásról. Ann Napolitano írónőt a regény magyarországi kiadója, a General Press Könyvkiadó kérdezte arról, hogy mi ihlette a történetet, és mi segítette az írónőt a főszereplő, Edward hiteles megformálásában.