Könyv

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

11 érdekesség Hemingway művéről
2020.06.25. 21:50
Ajánlom
Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

A regény 1952-ben jelent meg, ’53-ban Pulitzer-díjat kapott, az író pedig – az indoklásból könnyen kikövetkeztethetően: ezért a műért – egy évre rá irodalmi Nobel-díjat. Az öreg halász és a tenger a világirodalom legfontosabb és legnagyobb hatású regényeinek egyike, Hemingway helye pedig a 20. századi kultúra meghatározó alakjai, például Bergman, Kuroszava, Picasso, Bartók, Marlon Brando, Pelé vagy Muhammad Ali között van.

20200610_175959-213847.jpg

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

A kötet, amely iskolai kötelező olvasmány is, állandó viták tárgya: ki is valójában Santiago, a kubai halász? Mit jelent a tenger és mit a gigantikus hal? Győz-e az öreg, vagy veszít végül?

Sőt, arról előadás is születtek, hogy hibázott-e a művet fordító Ottlik Géza, amikor az „ember” szót „halászra" cserélte a címben.

Hiszen az öregember nem is halászik, hanem horgászik… Az öreg halász és a tenger volt Ernest Hemingway utolsó befejezett munkája, amely még életében megjelent. 


1. Hemingway ezzel a művel akarta bizonyítani, hogy még képes írni

Amikor 1952-ben a könyvesboltokba került a kötet, Hemingwaytől már közel egy évtizede nem jelent meg jelentős írás. Az ezt megelőző utolsó sikere az Akiért a harang szól volt 1940-ben. 

ErnestHemingway-135623.jpg

ErnestHemingway-135623.jpg (Fotó/Forrás: Ernest Hemingway Collection. John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.)

Csak rontott a helyzeten az 1950-es A folyón át a fák közé, amit a kritikusok fanyalogva fogadtak. Elterjedt, hogy Hemingway írói karrierje véget ért. Azért kezdte el írni Az öreg halász és a tengert, hogy bebizonyítsa, nem csak íróként kell számolni még vele, de a legjelentősebb műve még hátra van. 


2. A történet éveken át foglalkoztatta

1936-ban az Esquire-ben jelent megy egy esszé Hemingway tollából, amelyben egy "öregember egyedül halászott a csónakjában Cabañas közelében", a horgára akadt egy kék marlin, ami kelet felé rángatta két napig. A férfi megölte a halat, majd megküzdött a cápákkal, amik a vérre odasereglettek. Amikor végül kiemelte, "ami megmaradt a halból, kevesebb, mint a fele, az 800 fontot (körülbelül 360 kg-ot) nyomott."

Két évvel később Hemingway nekilátott megírni Az öreg halász és a tengert, de félretette az Akiért a harang szól kedvéért.

Mire ismét elkezdett dolgozni a szövegen, már legalább 16 éve foglalkoztatta a történet. 


3. Az öreg halász figuráját egy kék szemű kubai férfiról, Gregorio Fuentes-ről mintázta

Gregorio_Fuentes_-_Cojimar_1993-212754.jpg

Gregorio Fuentes, Az öreg halász és a tenger mintjául szolgáló halász, 1993-ban (Fotó/Forrás: wikipedia)

Bár maga Hemingway azt állította, hogy Santiago alakját "nem egyetlen meghatározott személyről mintázta". Valószínűleg a figura bizonyos személyiségjegyeinek megalkotásakor régi horgászcimborája, Gregorio Fuentes járt a fejében.

Santiagóhoz hasonlóan Fuentes is sovány, ösztövér ember volt, kék szemekkel.

A Kanári-szigetekről származott és hosszú, harcokkal terhes élet állt mögötte halászként. Fuentes volt Hemingway hajójának kapitánya és a két férfi gyakran beszélgetett a regényről.


4. A könyvben szereplő hal egy kék marlin volt 

Amikor Floridában és Kubában élt, Hemingway gyakran halászott marlinra Pilar nevű hajóján. Ez a halfajta nem összekeverendő a kardhallal. A marlin a vitorláskardoshal-félék családjába tartozik és főleg a szubtrópusi nyílt vizekben, az Atlanti-óceán trópusi és mérsékelt övi vizeiben él. A kifejlett példányok átlagosan 290 centiméteresek, de hosszuk elérheti az öt métert is. Az eddig kifogott, legnehezebb példány 636 kilogrammot nyomott. Természetes ellensége - akárcsak a könyvben - a fehér cápa. 

További képekért kattint a fotóra


5. A könyvet nemrég elhunyt barátainak dedikálta

"Charlie Scribner és Max Perkinsnek ajánlom" - áll a kötet ajánlásában. Max Perkins, aki F. Scott Fitzgerald és Thomas Wolfe szerkesztője is volt, 1947-ben hunyt el. Scribner, a Charles Scribner's Sons elnöke pedig 1952-ben halt meg. Hemingway számos, az irodalmi életből ismerős barátját, ismerősét vesztette el az ezt megelőző évtizedben, köztük Fitzgeraldot, Gertrude Stein-t, Sherwood Andersont, és James Joyce-t.


6. Hemingway azt állította, a könyv nem szimbolikus

A könyv meseszerű szerkezete azt sugallja, hogy a történet jelképes, emiatt sokan allegóriaként tekintenek Az öreg halász és a tengerre. Hemingway szerint azonban ez az egész csak maszlag volt - legalábbis ezt mondta. "Nincs benne semmi szimbolika" - írta Bernard Berenson kritikusnak.

A tenger az tenger. Az öreg ember az egy öreg ember...

A cápák cápák, nem többek és nem kevesebbek. Az összes szimbólum, amit az emberek emlegetnek lószar. Amit mögé gondolsz, az benned van."


7. Ezt a regényét tartotta a legjobb munkájának

Amikor elküldte a kéziratot a szerkesztőjének, Wallace Meyer-nek, ezt fűzte hozzá:

Tudom, hogy ez a legjobb, amit valaha is megírhatok, és elhomályosít minden egyebet, amit valaha is írtam.”  

Végül hozzátette, reméli, ezzel végre megszabadul azoktól a kritikáktól, hogy kiégett, már nem képes írni. 


8. A 'Life' Magazinnak ezt a számát azonnal elkapkodták

A közönség a Life magazin 1952. szeptemberi számában olvashatta először Az öreg halász és a tengert. A lap mind az ötmillió példányát két nap alatt felvásárolták. Szerencsére már online is elérhető a szám.

lifehemingway-204051.jpg

Life magazin Az öreg halász és a tenger első megjelent részleteivel


9. Az öreg halász és a tenger sztárrá avatta Hemingwayt

Természetesen Hemingway ismert és megbecsült író volt a regény előtt is, de ez a kötet avatta azzá az irodalmi óriássá, akinek ma ismerjük. A kritikusok imádták a könyvet.

1953-ban megnyerte a Pulitzer-díjat és ez a mű szerepelt az 1954-es irodalmi Nobel-díj indoklásában is. A kötet ráadásul remekül fogyott és gazdaggá tette a szerzőt.

1955-ben meg is filmesítették a kor egyik sztárjával, Spencer Tracyvel a főszerepben. (Hemingway nagyon csalódott volt a filmfeldolgozás miatt. Különösen Tracey alakítását utálta.

Nem úgy néz ki, mit egy kubai halász, hanem mint egy öreg, gazdag színész"

- jelentette ki a szerző. Az Amerikai filmakadémia nem osztotta a nézeteit, Spencer Tracey-t Oscarra jelölték ezért a filmért.)

 

10. Még Hemingway irodalmi riválisának, William Faulknernek is tetszett

Faulknernek a Shenandoah című lapban jelent meg az alábbi kritikája Az öreg halász és a tengerről:

Hemingway legjobbja. Az idő majd megmutatja, hogy ez a regény mindannyiunk között a legjobb, beleértve engem, és a kortársainkat.

Ez alkalommal megtalálta Istent, a Teremtőt. Eddig a férfi és nő alakjai önmagukat alakították, formázták a saját agyagukból. Győzelmeiket és vereségeiket egymás kezétől szenvedték el, csak hogy bizonyítsák maguknak vagy egymásnak, milyen kemények tudnak lenni. Ezúttal azonban a szánalomról írt: valamiről, amiből valahol mindannyian vannak: az öreg, akinek meg kell fognia a halat, hogy aztán elveszítse, a hal, akit el kell fogni, majd elveszíteni, a cápák, amik megfosztják az öreget a haltól, megteremtette, szerette és szánta mindet. Ez így van jól."


11. A könyvből egy Oscar-díjas animációs film is született 

Alekszandr Petrov orosz animátor stop-motion technikával készített filmet Az öreg halász és a tengerből. Fiával, Dimitrijjel együtt két évig dolgoztak a filmen, amihez 29 ezer képkockát festettek üveglemezekre. Az alkotás 2000-ben nyerte el a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. 

 

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Fordító: Ottlik Géza
Kiadás éve: 2020
Hemingway életműsorozat
21. Század Kiadó

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Kapcsolódó

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.

A leghíresebb esetek, amikor az írók egymás torkának estek

A leghíresebb esetek, amikor az írók egymás torkának estek

Rushdie majd' mindenkivel összeveszett, Márqueznek behúztak egyet, Tom Wolfe-ra pedig egy teljes generáció sértődött meg - avagy így perlekednek a világhíres írók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Zenés színház

„Jó volt felfedezni, hogy van egy könnyedebb, komikusabb vénám is”

Augusztus 8-án debütál a Budavári Palotakoncertek fellépőjeként Bojtos Luca, a Budapesti Operettszínház mindig mosolygós és energikus szubrettje, aki többek között Stázi szerepében is elbűvölte már a közönséget. Ezúttal nemcsak a humorát, tánc- és énektudását csillogtatja majd meg, de a líraibb oldalát is megismerhetjük. A közelgő gálakoncert kapcsán arról is mesélt, milyen tulajdonságaira lelt rá az operettel való találkozásnak köszönhetően.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.
Könyv gyász

Elhunyt Juan Marsé világhírű spanyol író

Életének 87. évében egy barcelonai kórházban elhunyt Juan Marsé világhírű spanyol író, forgatókönyvíró, újságíró - közölte vasárnap a Balcells irodalmi ügynökség.
Könyv ajánló

Olvass bele Presser Gábor ősszel megjelenő önéletrajzi könyvébe!

Az idei év egyik könyves szenzációja érkezik idén ősszel a könyvesboltokba. Mától előrendelhető Presser Gábor nagyszabású, képekkel gazdagon illusztrált önéletrajza.