Könyv

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

11 érdekesség Hemingway művéről
2020.06.25. 21:50
Ajánlom
Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

A regény 1952-ben jelent meg, ’53-ban Pulitzer-díjat kapott, az író pedig – az indoklásból könnyen kikövetkeztethetően: ezért a műért – egy évre rá irodalmi Nobel-díjat. Az öreg halász és a tenger a világirodalom legfontosabb és legnagyobb hatású regényeinek egyike, Hemingway helye pedig a 20. századi kultúra meghatározó alakjai, például Bergman, Kuroszava, Picasso, Bartók, Marlon Brando, Pelé vagy Muhammad Ali között van.

20200610_175959-213847.jpg

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

A kötet, amely iskolai kötelező olvasmány is, állandó viták tárgya: ki is valójában Santiago, a kubai halász? Mit jelent a tenger és mit a gigantikus hal? Győz-e az öreg, vagy veszít végül?

Sőt, arról előadás is születtek, hogy hibázott-e a művet fordító Ottlik Géza, amikor az „ember” szót „halászra" cserélte a címben.

Hiszen az öregember nem is halászik, hanem horgászik… Az öreg halász és a tenger volt Ernest Hemingway utolsó befejezett munkája, amely még életében megjelent. 


1. Hemingway ezzel a művel akarta bizonyítani, hogy még képes írni

Amikor 1952-ben a könyvesboltokba került a kötet, Hemingwaytől már közel egy évtizede nem jelent meg jelentős írás. Az ezt megelőző utolsó sikere az Akiért a harang szól volt 1940-ben. 

ErnestHemingway-135623.jpg

ErnestHemingway-135623.jpg (Fotó/Forrás: Ernest Hemingway Collection. John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.)

Csak rontott a helyzeten az 1950-es A folyón át a fák közé, amit a kritikusok fanyalogva fogadtak. Elterjedt, hogy Hemingway írói karrierje véget ért. Azért kezdte el írni Az öreg halász és a tengert, hogy bebizonyítsa, nem csak íróként kell számolni még vele, de a legjelentősebb műve még hátra van. 


2. A történet éveken át foglalkoztatta

1936-ban az Esquire-ben jelent megy egy esszé Hemingway tollából, amelyben egy "öregember egyedül halászott a csónakjában Cabañas közelében", a horgára akadt egy kék marlin, ami kelet felé rángatta két napig. A férfi megölte a halat, majd megküzdött a cápákkal, amik a vérre odasereglettek. Amikor végül kiemelte, "ami megmaradt a halból, kevesebb, mint a fele, az 800 fontot (körülbelül 360 kg-ot) nyomott."

Két évvel később Hemingway nekilátott megírni Az öreg halász és a tengert, de félretette az Akiért a harang szól kedvéért.

Mire ismét elkezdett dolgozni a szövegen, már legalább 16 éve foglalkoztatta a történet. 


3. Az öreg halász figuráját egy kék szemű kubai férfiról, Gregorio Fuentes-ről mintázta

Gregorio_Fuentes_-_Cojimar_1993-212754.jpg

Gregorio Fuentes, Az öreg halász és a tenger mintjául szolgáló halász, 1993-ban (Fotó/Forrás: wikipedia)

Bár maga Hemingway azt állította, hogy Santiago alakját "nem egyetlen meghatározott személyről mintázta". Valószínűleg a figura bizonyos személyiségjegyeinek megalkotásakor régi horgászcimborája, Gregorio Fuentes járt a fejében.

Santiagóhoz hasonlóan Fuentes is sovány, ösztövér ember volt, kék szemekkel.

A Kanári-szigetekről származott és hosszú, harcokkal terhes élet állt mögötte halászként. Fuentes volt Hemingway hajójának kapitánya és a két férfi gyakran beszélgetett a regényről.


4. A könyvben szereplő hal egy kék marlin volt 

Amikor Floridában és Kubában élt, Hemingway gyakran halászott marlinra Pilar nevű hajóján. Ez a halfajta nem összekeverendő a kardhallal. A marlin a vitorláskardoshal-félék családjába tartozik és főleg a szubtrópusi nyílt vizekben, az Atlanti-óceán trópusi és mérsékelt övi vizeiben él. A kifejlett példányok átlagosan 290 centiméteresek, de hosszuk elérheti az öt métert is. Az eddig kifogott, legnehezebb példány 636 kilogrammot nyomott. Természetes ellensége - akárcsak a könyvben - a fehér cápa. 

További képekért kattint a fotóra


5. A könyvet nemrég elhunyt barátainak dedikálta

"Charlie Scribner és Max Perkinsnek ajánlom" - áll a kötet ajánlásában. Max Perkins, aki F. Scott Fitzgerald és Thomas Wolfe szerkesztője is volt, 1947-ben hunyt el. Scribner, a Charles Scribner's Sons elnöke pedig 1952-ben halt meg. Hemingway számos, az irodalmi életből ismerős barátját, ismerősét vesztette el az ezt megelőző évtizedben, köztük Fitzgeraldot, Gertrude Stein-t, Sherwood Andersont, és James Joyce-t.


6. Hemingway azt állította, a könyv nem szimbolikus

A könyv meseszerű szerkezete azt sugallja, hogy a történet jelképes, emiatt sokan allegóriaként tekintenek Az öreg halász és a tengerre. Hemingway szerint azonban ez az egész csak maszlag volt - legalábbis ezt mondta. "Nincs benne semmi szimbolika" - írta Bernard Berenson kritikusnak.

A tenger az tenger. Az öreg ember az egy öreg ember...

A cápák cápák, nem többek és nem kevesebbek. Az összes szimbólum, amit az emberek emlegetnek lószar. Amit mögé gondolsz, az benned van."


7. Ezt a regényét tartotta a legjobb munkájának

Amikor elküldte a kéziratot a szerkesztőjének, Wallace Meyer-nek, ezt fűzte hozzá:

Tudom, hogy ez a legjobb, amit valaha is megírhatok, és elhomályosít minden egyebet, amit valaha is írtam.”  

Végül hozzátette, reméli, ezzel végre megszabadul azoktól a kritikáktól, hogy kiégett, már nem képes írni. 


8. A 'Life' Magazinnak ezt a számát azonnal elkapkodták

A közönség a Life magazin 1952. szeptemberi számában olvashatta először Az öreg halász és a tengert. A lap mind az ötmillió példányát két nap alatt felvásárolták. Szerencsére már online is elérhető a szám.

lifehemingway-204051.jpg

Life magazin Az öreg halász és a tenger első megjelent részleteivel


9. Az öreg halász és a tenger sztárrá avatta Hemingwayt

Természetesen Hemingway ismert és megbecsült író volt a regény előtt is, de ez a kötet avatta azzá az irodalmi óriássá, akinek ma ismerjük. A kritikusok imádták a könyvet.

1953-ban megnyerte a Pulitzer-díjat és ez a mű szerepelt az 1954-es irodalmi Nobel-díj indoklásában is. A kötet ráadásul remekül fogyott és gazdaggá tette a szerzőt.

1955-ben meg is filmesítették a kor egyik sztárjával, Spencer Tracyvel a főszerepben. (Hemingway nagyon csalódott volt a filmfeldolgozás miatt. Különösen Tracey alakítását utálta.

Nem úgy néz ki, mit egy kubai halász, hanem mint egy öreg, gazdag színész"

- jelentette ki a szerző. Az Amerikai filmakadémia nem osztotta a nézeteit, Spencer Tracey-t Oscarra jelölték ezért a filmért.)

 

10. Még Hemingway irodalmi riválisának, William Faulknernek is tetszett

Faulknernek a Shenandoah című lapban jelent meg az alábbi kritikája Az öreg halász és a tengerről:

Hemingway legjobbja. Az idő majd megmutatja, hogy ez a regény mindannyiunk között a legjobb, beleértve engem, és a kortársainkat.

Ez alkalommal megtalálta Istent, a Teremtőt. Eddig a férfi és nő alakjai önmagukat alakították, formázták a saját agyagukból. Győzelmeiket és vereségeiket egymás kezétől szenvedték el, csak hogy bizonyítsák maguknak vagy egymásnak, milyen kemények tudnak lenni. Ezúttal azonban a szánalomról írt: valamiről, amiből valahol mindannyian vannak: az öreg, akinek meg kell fognia a halat, hogy aztán elveszítse, a hal, akit el kell fogni, majd elveszíteni, a cápák, amik megfosztják az öreget a haltól, megteremtette, szerette és szánta mindet. Ez így van jól."


11. A könyvből egy Oscar-díjas animációs film is született 

Alekszandr Petrov orosz animátor stop-motion technikával készített filmet Az öreg halász és a tengerből. Fiával, Dimitrijjel együtt két évig dolgoztak a filmen, amihez 29 ezer képkockát festettek üveglemezekre. Az alkotás 2000-ben nyerte el a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. 

 

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Fordító: Ottlik Géza
Kiadás éve: 2020
Hemingway életműsorozat
21. Század Kiadó

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Kapcsolódó

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.

A leghíresebb esetek, amikor az írók egymás torkának estek

A leghíresebb esetek, amikor az írók egymás torkának estek

Rushdie majd' mindenkivel összeveszett, Márqueznek behúztak egyet, Tom Wolfe-ra pedig egy teljes generáció sértődött meg - avagy így perlekednek a világhíres írók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Szvoren Edina kapta a Szinva Irodalmi Díjat

Első alkalommal adták át amagyar nyelvű szépirodalmi munkásságot elismerő és ösztönző Szinva Irodalmi Díjat, amit ezúttal Szvoren Edina vehetett át.
Könyv magazin

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Könyv pim

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv hír

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv hír

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját