Könyv

Hogyan élhetjük tovább az életünket egy sorsfordító tragédia után? – Beszélgetés Ann Napolitano írónővel

2020.05.28. 13:45
Ajánlom
Az Ezüst madarak című regény nem a gyászról szól, hanem a reményről és az élni akarásról. Ann Napolitano írónőt a regény magyarországi kiadója, a General Press Könyvkiadó kérdezte arról, hogy mi ihlette a történetet, és mi segítette az írónőt a főszereplő, Edward hiteles megformálásában.

Ann_Napolitano_Ezust_madarak-141209.jpg

Ann Napolitano: Ezüst madarak (Fotó/Forrás: General Press Kiadó)

Mi ihlette az Ezüst madarak történetét?

Az egész egy 2010-es valódi repülőgép-katasztrófával kezdődött. Egy kereskedelmi repülőgép Dél-Afrikából Londonba tartott, főleg holland utasokkal, akik a nyaralásukról tértek haza. A gép lezuhant Líbiában és az összes utas meghalt, kivéve egy kilencéves holland kisfiút. A mentőegységek az ülésébe szíjazva találták meg körülbelül nyolcszáz méterre a roncsoktól. A nyomozók arra gondoltak, hogy a gép törzsében ülhetett, és a székével együtt kizuhant a gép testéből. Eltört a lába, és kilyukadt a tüdeje, de ezt leszámítva ép és egészséges volt. Azonban mindenki más, beleértve a szüleit és a testvérét, azonnal meghaltak. Nagyon sokat olvastam erről a szerencsétlenségről, és elég gyorsan tudatosult bennem, hogy meg kell írnom a fiú történetét, hogy megérthessem, hogyan lehetséges tovább élni egy ilyen tragédia után. Nemcsak élni a szó szoros értelmében, hanem tovább élni az életünket.

A történet főszereplője egy tizenkét éves fiú. Honnan ismeri ilyen jól egy kamasz fiú lelkivilágát?

Az írás igazi öröme számomra, hogy tőlem különböző emberek helyébe képzelhetem magam.

Így az írás egyik alapvető feltétele, hogy a képzelet empátiával párosuljon.

Mivel az eseményeket mindig egy fiatal fiú nézőpontjából szemléltem, természetes volt, hogy a regény is az ő perspektívájából születik meg.

Honnan jött az ötlet, hogy a repülőgép más utasainak is bemutassa az életét? Miért éppen ezeket a karaktereket választotta? Hogyan alkotta meg a hangjukat?

Amikor elkezdtem gondolkodni a történet megírásán, a férjem azt javasolta, hogy az írás megkezdése előtt töltsek egy évet jegyzetek készítésével, olvasással és kutatással. Bár egy-egy szöveg megalkotása a legkedvesebb elfoglaltságaim egyike, és igazán jó vagyok dolgok kitalálásában, az írás számomra mégis inkább intuitív, mintsem logikai folyamat. Amikor az előző regényemen dolgoztam, sok nehézséget okozott a cselekmény megírása, a narratíva kialakítása, míg végül oldalak százait kellett kihúznom a kész regényből. Ezért is javasolta a férjem – látva a nehézségeimet –, hogy támaszkodjak a problémamegoldó énemre, mielőtt kénytelen-kelletlen próbálom kitalálni a regény cselekményét. Az egyéves kutatás elég frusztráló volt, hiszen nem írhattam magát a regényt, de be kellett látnom, hogy a férjemnek igaza volt.

Ez a sok kutatás alakult át végül a repülőn utazó szereplőkké.

AnnNapolitano-141140.jpg

Ann Napolitano (Fotó/Forrás: Jake Chessum / General Press Kiadó)

Izgalmas lehetőség volt megválasztani, mely karakterekben szeretnék elmerülni, mert egy repülőn mindenféle ember utazik. Azt akartam, hogy a karakterek nagyban különbözzenek egymástól, így amikor egyikük-másikuk formálódott, a személyiségükhöz kapcsolódó könyveket kezdtem olvasni. Például Crispin Cox – a boldogtalan milliárdos – karakteréhez elolvastam Jack Welch (aki hosszú ideig a General Electric vezérigazgatója volt) önéletrajzát (Jack: Straight from the Gut), ami kétségtelenül nagyon szórakoztató volt. Neil Gaiman Sandman-sorozata és az a látásmód, ahogy Gaiman figyelmen kívül hagy bizonyos határokat, mint mondjuk az időt, inspirálták Florida karakterét. Benjamin a katona karakteréhez Sebastian Junger: War című művét olvastam, illetve egy barátommal beszélgettem, aki maga is századosként szolgál a hadseregben.

Mennyire tartja erősnek a regény transzcendens vonalát? Gondolok itt például Florida alakjára.

Nem tudom, hogyan válaszolhatok erre. Ha talán azt kérdezi, hogy Florida megjelenik-e egy új reinkarnációban később a könyvben, mint a jósnő Madame Victory, akkor a válaszom: igen!

Hogyan alakította ki a regény stílusát? Hogyan egyensúlyozott a két teljesen eltérő stílus, a műszaki és az érzelmes között, amely a lelki folyamatokat mutatta be?

Tudtam – majdnem azzal egy időben, hogy rájöttem, írnom kell Edwardról –, hogy a történet két szálának kéz a kézben kell haladnia. Egyrészt mert azt gondoltam, ha valakivel valami ilyen nagymértékű pusztító esemény történik, az egész életén át elkíséri. Hiszen nem az a kérdés, hogy el tudja-e felejteni a történteket, hanem hogy képes-e élni velük élete hátralévő részében. Ezért kapott mind a két szál egyforma hangsúlyt a regényben. Illetve talán azért, mert úgy éreztem, ez a struktúra még ha elkerülhetetlen is, mégis pozitív. Továbbá a cselekmény két szála, mint egy határozott keret akkor is segített megtartani a narratívát, amikor a tehetségem cserben hagyott.

Mik a tervei a jövőre nézve? Min dolgozik éppen?

Az új könyv első évét jegyzeteléssel, kutatással gondolkodással töltöm. Jelenleg, még mindig ebben az első évben vagyok, bár valójában hamarosan hozzákezdek majd egy új regény megírásához.

Ann Napolitanóval Balázsy Panna beszélget a Líra Könyv Facebook oldalán május 29-én, pénteken 17:00 órától.

Az írónő regénye megvásárolható a Líra.hu webáruházában, ide kattintva>>>

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.