Könyv

Írók, költők, illusztrátorok fogtak össze az ukrajnai menekültekért

2022.03.16. 12:30
Ajánlom
Jótékonysági árverést rendezt az ukrajnai menekültek megsegítésére a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum, a MISZJE - Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, illetve az EOGY - Evangélikus Országos Gyűjtemény, március 19-én 15 órakor az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban,

Sorra gyűlnek a felajánlások az ukrajnai menekülteket megsegítő irodalmi árverésre. A híres írók, költők, gyerekkönyvesek és felnőttkönyvesek dedikált könyveit, illetve kortárs illusztrátorok dedikált képeit kínáló árverést március 19-én 15 órakor az Evangélikus Országos Gyűjtemény - Esterházy Péter és Gitta Könyvtárában rendezik meg. Az árverés online is követhető lesz, itt nem kell regisztrálni, és licitálni is lehet majd Facebook élőzés keretében, online kommenteléssel.

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum kezdeményezésére elindult jótékonysági árverés teljes bevételét az ukrajnai menekültek segítésére fordítják a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Intézményének segítségével. 

Nagyon büszkék vagyunk szerzőinkre, illusztrátorainkra"

- olvasható a HUBBY facebook oldalán, ahol többek között olyan dedikált köteteket ajánlottak fel, mint Garaczi László Nincs alvás, Szűcs Péter Dharma, Tóth Krisztina Hazaviszlek, jó?, Szvoren Edina Verseim, Wéber Anikó Az osztály vesztese, Milbacher Róbert A nagy kanizsár összeesküvés, Molnár Krisztina Rita Sálmese és Maléna kertje című munkái. Szegedi Katalin Esőfelhő című, csodálatos alkotására is várják a liciteket. 

Békés Pál örökösei az IBBY magyar nemzeti szekciója egykori elnökének immár klasszikussá vált köteteit ajánlották fel a következő kísérőlevéllel: 

Békés Pál személyesen már nem segíthet a háború elől menekülő gyerekeken, de meséivel igen. Kétbalkezes varázsló meséjének ereje teremt varázslatot a varázstalanított lakótelepen, és azt reméljük, hogy a Félőlény újra és újra megküzd a Kiserdőt körülvevő szörnyekkel. Mi most Palival együtt, ennyit tudunk tenni."

Továbbra is várják a felajánlásokat a szervezők, regisztrálni a: [email protected] email címen lehet. 

Jótékonysági árverés az ukrajnai menekültekért  - HUBBY, MISZJE, EOGY

2022. március 19. 15 óra
Evangélikus Országos Gyűjtemény - Esterházy Péter és Gitta Könyvtár
Szentkirályi utca 51. sz.

Az adományok a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Intézményéhez futnak be, akik segítő szervezetként gondoskodnak arról, hogy az árverésen össezgyűjtött pénzösszeg a legmegfelelőbben hasznosulhasson az ukrajnai menekültek számára.

 

Fejléckép: HUBBY - Jótékonysági árverés  / fotó: HUBBY Facebook-oldal, Korbuly Ágnes munkája

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Gyilkos és megsemmisítő humor

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Puskás Panni első kötetét, A rezervátum visszafoglalását ajánlja, amelynek humora leginkább Vonnegutéra emlékezteti. Gondolataira a szerző reagál.