Könyv

Macska vagy tehén kell az íráshoz? - videó

2020.03.24. 14:30
Ajánlom
Vámos Miklós megírt egy könyvet, Görög Ibolya végre köthet, Hartay Csaba borjak közül jelentkezik, Benyák Zoltán szerint macska nem kell az íráshoz, de jó, ha van.

Életem a korona idején címmel indított sorozatot az Atheneum Kiadó.

A Trónok harca folytatásának hangzó szériában a kiadó szerzői mesélik el, hogyan telnek a napjaik az önkéntes karanténban. 

Az írói műhely intim tér. Amikor épp nem fordult ki a világ a négy sarkából, az olvasó nemigen lát be a függöny mögé. Most viszont, az egymás iránti felelősség miatt, nemcsak a pékek, a tanárok vagy villanyóraleolvasók, hanem az írók is vesztegzár alá kerülnek. Reméljük, remekművek írására használják fel ezt a kényszerű nyugalmat. 

Életem a korona idején #írókkaranténban #benyákzoltán

#írókkaranténban #videósorozat Benyák Zoltán író oldala Írók karanténban. Tudjátok: az ember bezárható – de a gondolat leláncolhatatlanul szabad. Olvassatok Benyák Zoltántól! Az utolsó emberig >>> http://dwurl.hu/aqzvCK #athenaeum #életemakoronaidején #írókkaranténban

Posted by Athenaeum on Saturday, March 21, 2020

 

Viszont, ha már belekényszerültünk ebbe a lassabb, távolságtartóbb világba, és a személyes találkozók is elmaradnak alkotó és befogadó között, az Athenaeum Kiadó megkérte szerzőit, hogy videóban üzenjenek az olvasóknak, mutassák meg, hol dolgoznak, beszéljenek arról, ami épp foglalkoztatja őket, vagy egyszerűen csak nyomjanak ad hoc show-t, ha épp ahhoz van kedvük.

A kis videók bája oldottságukban és természetességükben van, mivel minden szerző a saját természetes közegében - lásd. otthon -, kötetlenül mesél arról, mivel tölti a mindennapjait. 

 

A protokoll szakértő Görög Ibolyának például végre jut ideje főzni és kötni, Vámos Miklós pedig remekül halad az írással (mivel neki idén már két kötete jelent meg, és még csak március van, félve kérdezzük, hogy mit jelent, ha most annál is többet dolgozik?)

Életem a korona idején #írókkaranténban #vámosmiklós

#írókkaranténban Vámos Miklós #videósorozat Írók karanténban. Tudjátok: az ember bezárható – de a gondolat leláncolhatatlanul szabad. Olvassatok Vámos Miklóstól, például a 70. születésnapjára nem régen megjelent Hetvenkedő című kötetét: http://dwurl.hu/pvfjRK #athenaeum #életemakoronaidején #írókkaranténban

Posted by Athenaeum on Saturday, March 21, 2020

 

Benyák Zoltán az írói lét kulisszatitkaiba avat be: mi szükséges az íráshoz. Bíró Szabolcs részletes vezetett túrát tart a dolgozószobájában, azon belül is a könyvespolcán. Végre vethettünk egy pillantást Hartay Csaba eddig csak legendákban élő tehenészetére, pontosabban néhány hónapos borjak közül jelentkezik a szerző. 

 

Írók karanténban #írókkaranténban

Írók karanténban Az író műhely intim tér. Amikor épp nem fordult ki a világ a négy sarkából, az olvasó nemigen lát be függöny mögé. Most viszont, az egymási iránt felelősség miatt, nemcsak pékek, a tanárok vagy villanyóraleolvasók, hanem az írók is vesztegzár alá kerülnek. Reméljük, remekművek írására használják fel ezt a kényszerű nyugalmat. Viszont, ha már belekényszerültünk ebbe lassabb, távolságtartóbb világba, és személyes találkozók is elmaradnak alkotó és befogadó között, arra gondoltunk, megkérjük szerzőinket, hogy videóban üzenjenek az olvasóknak, mutassák meg, hol dolgoznak, beszéljenek arról, am épp foglalkoztatja őket, vagy egyszerűen csak nyomjanak ad hoc show-t, ha épp ahhoz kedvük. Írók karanténban. Tudjátok: az ember bezárható – de a gondolat leláncolhatatlanul szabad. Olvassatok Hartay Csabától, például a Köszönöm a befogadást! Viharsarki kattintós című kötetet: http://dwurl.hu/OlrHAb #athenaeum #életemakoronaidején #írókkaranténban Hartay Csaba szerzői oldala

Posted by Athenaeum on Thursday, March 19, 2020

 

Írók karanténban. Tudjátok: az ember bezárható – de a gondolat leláncolhatatlanul szabad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv interjú

Hogyan élhetjük tovább az életünket egy sorsfordító tragédia után? – Beszélgetés Ann Napolitano írónővel

Az Ezüst madarak című regény nem a gyászról szól, hanem a reményről és az élni akarásról. Ann Napolitano írónőt a regény magyarországi kiadója, a General Press Könyvkiadó kérdezte arról, hogy mi ihlette a történetet, és mi segítette az írónőt a főszereplő, Edward hiteles megformálásában.