Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

2021.10.14. 09:20
Ajánlom
Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.

Tíz évesek lettetek az idén, ez az év az ünneplésről szól. Hogyan látod a saját utatokat?

Maradva metaforánál: az elején bicikliztünk, konkrétan roll uppal a hátunkon hajtottunk Csejdy Andrással egyik eseményről a másikra, a Holdudvarból a Corvintetőre; menet közben vettük észre, hogy egy autó van alattunk és már rég túl vagyunk azon a bizonyos táblán - most már mintha kis busszal mennénk.

Az indulásnál egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy egyszer a tizedik évfordulót ünnepeljük majd, ahogy azt sem, hogy júniusban és ősszel is lesz Margó, amelyek ráadásul különböznek egymástól. És az sem szerepelt akkor az elképzeléseink között, hogy Zalában el tudunk indítani egy fesztivált. Az első pillanattól magunknak is csináljuk a fesztivált, de mindig próbáltuk megérteni az irodalmi és könyvpiaci intézményrendszer strukturális kérdéseit, felismerni az üres helyeket, amiket meg lehet tölteni tartalommal. Rendhagyó író-olvasó találkozókat szerettünk volna, új közönséget behúzni az olvasás- és irodalomnépszerűsítő kommunikációnkkal.

ValuskaL-081248.png

Valuska László (Fotó/Forrás: Valuska Gábor, Margó Fesztivál)

Úgy látom, az őszi Margó is legalább annyira szól a kortárs magyar irodalomról, mint a júniusi.

Mindig minden Margó a kortárs magyar irodalomról szól, ezek látszólag minimális, számunkra mégis fontos hangsúlyeltolódások. Mi is azt gondoljuk, hogy mindennek a magyar irodalom a közepe, hiszen a világirodalmat is magyarul olvassuk.

Az elmúlt években exponenciálisan nőtt a közönségetek. Ez most is így van? Hiszen a pandémia miatt a kulturális szféra komolyan nehézségekkel küzd.

A járványhelyzetben a kultúrafogyasztás elsősorban a könnyebb, gyorsabb online csatornákra terelődött, de rávilágított arra, hogy

a kultúra elsősorban kommunikáció és társas érintkezés is.

Figyeljük a programjaink iránti érdeklődést, láthatóan a közönségünknek szüksége van erre a típusú eseményre, hiszen tavaly még a korlátozások között is sokan eljöttek. Megtanultunk együtt élni ezzel a járvánnyal, ezért is minden rendezvényünkön kérünk védettségi igazolványt. Ez egy új helyzet, látjuk, milyen sok problémára hívja fel a figyelmet a kultúra. 

ValsukaGabor35-114431.jpeg

Margó Irodalmi Fesztivál (Fotó/Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál, Valuska Gábor)

Gondolkodtok esetleg hibrid fesztiválban a jövőben?

Nem, az online-nal szemben most az analógot ünnepeljük, a személyest. 2019-ben, a covid előtt kipróbáltuk a hibrid fesztivált, mert a legnépszerább programjainkat, amikre már nem fértek be a nézők, közvetítettük. Tavaly a járvány első hullámában online jelentkeztünk, mert képtelenek voltunk elfogadni, hogy a kultúra is leáll, hiszen az új könyvek megjelennek, élményt adnak, eszképizmust kínálnak, kikapcsolódást, örömöt jelentenek. Az online Margón jó eléréseink voltak, érdekes volt látni, milyen sok helyről követnek bennünket Londontól Dubajig, Vietnamtól Amerikáig, hirtelen a Margó, az irodalom és a magyar nyelv határokon átívelően kapcsolata össze az olvasókat. A Margón viszont a személyes jelenlét adja az élményt.

Programcentrikusok vagytok, beszélgetések, séták, koncertek, minőségi tartalmak színesítik a fesztiváljaitokat.

Mindig az izgatott minket, hogyan lehet az irodalom élményszerűségét, fesztiváljellegét megteremteni, hogyan lehet a nagyon személyes nyilvános, és megosztható.

Az első Margón indult például a Rájátszás, ami egy zenés irodalmi projekt, nagyon sok résztvevővel, de az is tény, hogy nálunk az irodalommal összefüggő koncerteken is hangsúlyos szerepet kap az irodalom, legyen az dalszöveg vagy versmegzenésítés. Idén nyáron várakozáson felül jól sikerült az első nyári Margó a Zalában, és nem titkolt célunk, hogy ott is hosszútávon építkezzünk, mert láthatóan van rá igény. Sőt nekünk, a Margó-csapatának is nagyon sok pluszt adott ez a nyár, hiszen tíz éve dolgozunk a fesztiválokon, és új környezetben akartuk megünnepelni.

Mekkora munka áll egy-egy fesztivál mögött?

Az elmúlt pár évben teljes állássá vált, egész éves hobbivá. Kiadókkal, szerzőkkel egyeztetünk, igyekszünk előre készülni, tervezni, mert egyre több szempontot kell figyelembe vennünk, például tavaly és idén, amikor a Könyvfesztivál vagy a Könyvhét elmaradt, rengeteg kiadó jelentkezett be. Kölcsönös viszony alakult ki a könyvpiac és a Margó között, hiszen nyilván egymás nélkül nem sokra jutnánk. Ez egyben kihívás is, hiszen akkor lesz jó a Margó, ha ezeket az igényeket is ki tudja szolgálni.

margo1_PJ_122-083757.jpeg

Závada Péter és Ratkóczy Huba a Margó Fesztiválon (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál )

Most már a Margó-díj is kivívta a helyét a művészeti díjak között.

Nem volt elsőköteteseknek járó próza-díj, ezért alapítottuk hét éve. A kedvenc íróinkat sikereik csúcsán, esetleg halálukat követően ismerjük meg, általában a legsikeresebb könyveik felől olvassuk vissza az életműveket. A Margó-díjjal ezt próbáltuk megfordítani: egy pályakezdés a legizgalmasabb dolog szerintem, meghatároz egy életművet, mi azt kínáljuk fel az olvasóknak, hogy megismerhetik ezeket a szerzőket, sőt együtt olvashatjuk végig velük a későbbi életműveket.

Egyszerűen legyenek az olvasók is bátrak ahhoz, hogy számukra még nem ismerősen csengő neveket is bátran levegyenek a polcról. A magyar irodalom tele van izgalmas pályakezdőkkel.

Az elmúlt években azt is látni, hogy a szakma is koncentráltabban figyel a pályakezdőkre, Harag Anita az Aegon-díj, Halász Rita a Libri irodalmi díj listájára került fel. Új projektünk a Mastercard® Alkotótárs-díj, ami egy alkotói ösztöndíjprogram, ami a filmes analógiát használva elsősorban a fejlesztésre koncentrál. Nem egy kész művet díjazunk, hanem egy ötletet, amit a következő évben a nyertesek fejleszteni tudnak, esetleg meg is tudják valósítani.

Mit vársz most a legjobban a Margón?

Hogy sok örömöt okozzon a Margó, fel tudjon mutatni egy erős és színvonalas kínálatot. Ami viszont egyszerű olvasóként érdekel, hogy négy nap alatt, mintegy hatvan programon keresztül megismerhetjük a legfrissebb könyveket. Ide jön hat-hét nem is akármilyen külföldi szerző, akik új nézőpontokat hoznak be, amelyekre szerintem nagy szükségünk van.

A mi értelmezésünkben az olvasás egyfelől élmény, szórakozási, sőt kikapcsolódási forma, ami versenyzik a Netflixszel, a színházzal, a koncertekkel, az internetezéssel, még akkor is, ha teljesen más befogadást igényel. Mégis nyitottá teszi az embereket, folyamatos önreflexióra kényszerít, ami talán segít feldolgozni a kérdéseinket, és ebből a szempontból megváltoztat. Egy könyv elolvasása után már nem ugyanazok vagyunk, mint előtte.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

2021. október 14-17.
Várkert Bazár

 

Fejléckép: a Rájátszás Zenekar a Margó Irodalmi Fesztiválon / fotó: Valuska Gábor

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

Kapcsolódó

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – tette közzé hétfőn a család.
Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.