Könyv

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

2021.11.09. 16:35
Ajánlom
A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

A „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” és „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos a videóban arról beszélt, hogy szigorú ízlésvilágába a magyar irodalom nyolcvan százaléka nem fér bele, ezért "kukázná" azokat. 

Mint megjegyzi, Arany Jánost, Rilkét és Kemény Istvánt olvas szívesen, és hozzájuk képest jó néhány kortárs szerzőt kevésbé tart értékesnek. Név szerint Parti Nagy Lajost nevezte meg, akivel, mint fogalmaz, az a problémája, hogy 

az utóbbi években az ő tehetségéhez, és írói vagy költői nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű.  

Závada Pál a Népszava felkérésére írt nyilatkozatában minősíthetetlennek nevezte Demeter szavait, és kiáll Parti Nagy emberi és szakmai nagysága mellett: 

A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett - Parti Nagy Lajos - szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom - részletezzem ezek után, mi a véleményem?

Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk - bolond likból bolond szél fúj -, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is."

A Kossuth- és József Attila-díjas író véleményéhez csatlakozott fia, Závada Péter költő is, aki a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait és fejezte ki szolidaritását kollégáival kapcsolatban. Véleményével egyetértett Erdős Virág is, aki Závada Péter bejegyzését osztotta tovább. 

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan stílusú kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott.

Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt."

Péterfy Gergely is megszólalt az ügyben, felháborodásának Facebook-oldalán adott hangot:

Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben. A szabály itt is a trollkodás ökölszabálya, mondj olyan dolgokat, amelyeket egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról.

Majd keserűen hozzátette:

Az, hogy most ebben az interjúban épp kit fikáz és kit dicsér, alapvetően teljesen lényegtelen, azért érdemes belenézni (szerencsére nem túl hosszú anyag), mert kristálytisztán hozza az állami ideológia szintjére emelt trollkodás minden elemét. Ha mégsincs kedved végignézni, elmondom röviden a lényeget: mentsük meg Fluor Tomit Parti Nagy Lajostól!

Nyilvánosan kiállt továbbá Parti Nagy Lajos mellett mellett Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is, akik egy-egy Parti Nagy-művet osztottak meg a saját oldalukon. 

Demeter Szilárd a kortárs irodalmon túl sarkos véleményt fogalmazott meg a hazai könnyűzenei élettel, valamint a színházzal kapcsolatban is. Nyilatkozatából kiderül, a magyar könnyűzenében sem találja meg a minőséget, viszont az irodalomhoz hasonlóan itt is kiemelt néhány előadót, akinek munkásságáról elismerően nyilatkozott. Dicsérte Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát, Lovasi Andrást, valamint Follow the Flow Nem tudja senki című számának háromszólamú feldolgozását Nági előadásában.

Hozzátette, a kulturális identitást kell erősíteni, ezt a feladatot szívesen vállalja is, ami álláspontja szerint a Petőfi Rádiónak is dolga lenne:

nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálni.

A színházat egy személyes élmény miatt "gyűlöli", számára olyan színházba járni, mint másoknak fogorvoshoz menni. Ezen felül a magyar filmeket sem szereti, hiszen érződik, hogy nem filmszínészek játszanak bennük, bár „kicsi, sárga, de a mienk” alapon figyelemmel követi őket, de meghatározó élményt nem tudna említeni az elmúlt évekből.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv magazin

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?