Könyv

PIM estek a gesztenyefák alatt

2020.07.27. 13:55
Ajánlom
Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.

PIM Estikék
Irodalmi estek fűben ülve, a belváros szívében, a gesztenyefák tövében
2020. július 29., szerda 19:30 órától
A PIM Estikéken kortárs irodalommal, zenével és hideg fröccsel várja a Petőfi Irodalmi Múzeum árnyas kertje a látogatókat.

Bemutatkoznak a Térey-ösztöndíjas alkotók, akik legfrissebb műveikből olvasnak fel és elhozzák zenész barátaikat is.

Vendégek: Majoros Sándor író, Száraz Miklós György író és Végh Attila költő, író
Zenei közreműködő: Afronauta handpan művész
A belépés díjtalan.
Helyszín: a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje

PIM Estikék augusztusban:
Augusztus 5. – Győrffy Ákos, Lanczkor Gábor és Orcsik Roland
Augusztus 12. – Czilli Aranka, László Noémi és Kollár Árpád
Augusztus 26. – Kürti László, Lázár Balázs és Zsille Gábor
PIM Estikék szeptemberben:
Szeptember 2. – Falcsik Mari, Varró Dániel és Vörös István
A műsorváltozás jogát fenntartjuk, részletek a PIM Facebook-oldalán.

PIM Esti Extra
Rendhagyó tárlatvezetések a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításaiban
2020. július 29., szerda 18:00-20:00 Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946)

Tönkő Vera irodalmi szerkesztő és Szilágyi Judit, a kiállítás kurátora vezet körbe az író és festő Kádár Erzsébet műveit bemutató tárlatban. A PIM gyűjteményébe – elsősorban Kádár Erzsébet unokájának jóvoltából – az elmúlt években több festménye is bekerült, így

kiállításunkon egyszerre tudjuk bemutatni a kivételes tehetségű írónőt és képzőművészt,

s talán beteljesedhet Vas István jóslata: „Sem folytatni, sem elfelejteni nem lehet.”

106372547_3197461140297587_215701401259807482_o-133839.jpg

Kádár Erzsébet (1901–1946) (Fotó/Forrás: PIM/FB)

18:00-20:00 Mi történt Segesváron? Petőfi Sándor

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? A város melletti Fehéregyházán ezen a napon Bem tábornok és Lüders orosz tábornok csapatai között heves ütközetre került sor, amely nem volt végzetes vereség és nem befolyásolta a szabadságharc kimenetelét. A csata attól vált a nemzeti tudat sorseseményévé, hogy itt látták utoljára Petőfi Sándort, a költőt. A 171. évfordulón a múzeum kertjében álló Petőfi-szobor, Ferenczy Béni hányatott sorsú, kitűnő alkotása tövében beszélgetünk a személyes és közösségi veszteség feldolgozásának lehetőségeiről – egy történelmi példán. Arra keressük a választ, milyen alternatívák álltak a levert szabadságharc után az elhunytak, az elítéltek, az emigrációba kényszerültek családtagjai számára?

Hogyan reagált a férje eltűnésére Szendrey Júlia, aki férfi ruhában, György álnéven kereste férjét a csatamezőn?

A beszélgetés apropója két, ismét látogatható kiállítás: a Bolyongó üstökös - A Petőfi-kultusz alakváltozatai és az 2018–2019-es csatatér-régészeti kutatás eredményeit bemutató tárlat.

109737719_3238027669574267_3603673893151236639_o-133837.jpg

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? Résztvevők: Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla (Fotó/Forrás: PIM/FB)

Beszélgetőpartnerek:
Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla

19:00-20:00 Isten homorú arcán. Kiállítás Choli Daróczi József emlékére

A PIM és a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium közös tárlatának anyagát nagyrészt azok a cigány témájú festmények adják, amelyeket Choli bácsi a kollégiumnak ajándékozott; Szentandrássy István, Péli Tamás és mások képei mellett a látogatók találkozhatnak a cigány irodalom kiemelkedő alkotásaival is.
Kőszegi Edit a KuglerArt Szalon és Galéria vezetője és Szuhay Péter néprajztudós tart rendhagyó tárlatvezetést.
Belépő: 1000 Ft, amely limitált számban, elővételben is kapható a PIM jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Könyv kult50

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.
Könyv ajánló

Könyv készült a Kiscsillag legutóbbi lemezéhez

Lovasi András szövegei és Vetlényi Zsolt festőművész-grafikus munkái teszik teljessé a Tompa kések-élményt.
Könyv kult50

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.
Könyv hír

Mi lett volna, ha...? Megjelent Mucsi Zoltán és Bérczes László beszélgetőkönyve

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről.