Könyv

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

2022.06.16. 11:35
Ajánlom
Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.

Mint azt megírtuk, tíz nyelvre fordítják le a Meseország mindenkié című könyvet, amely megjelenésekor nagy port kavart, minthogy sokan szexuális propagandának és így betiltandónak minősítették. Emlékezetes, Dúró Dóra politikus sajtótájékoztató keretében darálta le a kötet néhány lapját. Másrészről azonban a könyv sikernek is örvend és szintén sokan elismerik, számos ismert színész például felolvasással igyekezett felhívni rá a figyelmet, míg ezernél is több pszichológus állt ki a szerzők és a kiadó mellett. 

Az RTL Klub nemrég interjút készített Nagy M. Boldizsár kritikus-műfordító-újságíróval, a Meseország mindenkié felelős szerkesztőjével, aki elmondta, nem hallottak olyanról, hogy bármely külföldi fordítót elbizonytalanította volna a könyv hazai fogadtatása,

már csak azért sem, mert abban számos olyan magyar író szövege szerepel, akiknek a neve garancia a minőségre.

„Sok izgalmas új tehetség szövegét válogattuk be a kötetbe, de szerzőink között olyan elismert szépírók is vannak, mint Tompa Andrea, Csehy Zoltán vagy Kiss Judit Ágnes. Mivel ez sokak szemében fontos szempont, azt hiszem, inkább presztízst jelent a meseantológia fordítójának lenni” – mondta.

Hozzátette, ennél is nagyobb presztízsnek tartja, hogy az idei Ünnepi Könyvhéten a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar szervezetének, a HUBBY-nak a rendezvényén a Meseország mindenkié elnyerte a Diákzsűri díját a Leginnovatívabb Gyerekkönyv kategóriában. 

Ez az első szakmai díj, amit itthon kaptunk, és rettenetesen örülök, hogy ezt a gyerekek szavazták meg

– hangsúlyozta.  

Nagy M. Boldizsár elmondta, még egyetlen másik parlamentben sem említették a könyv címét, amit tekinthetünk visszafogott fogadtatásnak. „Viszont Hollandiában az első hetekben elkapkodták, úgyhogy rögtön jött egy második utánnyomás is, német nyelvterületen (Németország, Ausztria, Svájc) a harmadik kiadás érkezik éppen” – árulta el, hozzátéve, a Bertelsmann német kiadócsoport által rendkívüli reklámot kapott a könyv, a német szakmai kritikák is pozitívak, és már több iskolában is használják LMBTQ + témájú projekteknél. Kitért arra is, úgy látja, hogy végre elkezdték gyerekkönyvként kezelni a Meseországot, egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon elemzik.

Az interjú végén elárulta azt is, az eddigi öt külföldi megjelenés után várhatóan októberben érkezik a további öt: a francia, az észt, a finn, a cseh és az angol nyelvű.

Ez utóbbi kiadvány Sir Ian McKellen színész ajánlásával fog megjelenni.

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: A Meseország mindenkié szlovák, lengyel, svéd, magyar, holland és német kiadása (Fotó/Forrás: Nagy M. Boldizsár / Meseország mindenkié Facebook-oldala)

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Kapcsolódó

A megfelelő mese a szívedbe talál, mint a kilőtt nyíl

Nem gyerekkorában ismerkedett meg a mesékkel, talán emiatt tudott rájuk más szemmel nézni és kidolgozni egy rajtuk alapuló terápiás módszert. Boldizsár Ildikó új könyvében abba avatja be olvasóit, hogyan lehet csoportterápiában használni a meséket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Könyv hír

Lélegeztetőgépen van Salman Rushdie

Súlyos sérülésekkel ápolják a pénteken megtámadott Salman Rushdie-t egy New York-i kórházban, túl van a műtéten, lélegeztetőgépen tartják - közölte ügynöke péntek este, miután az indiai születésű brit-amerikai írót egy pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi.
Könyv gyász

Elhunyt Raymond Briggs, A Hóember szerzője

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt A Hóember című klasszikusról ismert Raymond Briggs brit író és illusztrátor.
Könyv hír

Még lehet 100 jó szavad Veszprémről!

A 100 szóban Budapest mintájára 2022 márciusában a StúDió Veszprém Podcast pályázatot hirdetett Veszprémhez köthető mininovellák írására. A történeteket augusztus 20-ig várják a szervezők.
Könyv hír

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.