Könyv

Tanulás helyett a túlélés volt a cél

A Nickel-fiúk könyvkritika
2020.04.17. 12:30
Ajánlom
Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényében nem az a célja, hogy minél szemléletesebben mutassa be az elnyomást és erőszakot, hanem a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál.

A Florida School for Boys - más néven a Arthur G. Dozier School for Boys (AGDS) - 1900-ban nyílt meg. A reformnak címkézett bentlakásos iskolában problémás viselkedésű 8-21 évesek laktak és tanultak - mindenekelőtt pedig szenvedtek. Nem nehéz elképzelni, milyen körülmények között kellett élniük az abban az időben az ország legnagyobbjának számító, fiataloknak szánt intézményében: börtön-szerű hierarchia, állandó erőszak és rossz bánásmód, rasszizmus és teljes reménytelenség.

Az AGDS azonban ettől is borzalmasabb volt: miután 2009-ben az iskola elbukott egy állami ellenőrzésen, alaposabb vizsgálatok kezdődtek, amelyekből kiderült, hogy közel száz gyerek halt meg az intézmény falai között, akiket nemes egyszerűséggel elföldeltek az épületek mögötti udvaron.

Az iskola egykori tanulói és azok leszármazottai ma már Fehér házi fiúk néven alapítványt hoztak létre, amely igyekszik legalább utólag kiharcolni az igazságot és a tisztességet azok számára, akiket az AGDS falai között nyomorítottak vagy öltek meg. Róluk szól Colson Whitehead legújabb könyve, ők a Nickel-fiúk. Az író 2017-es, Pulitzer-díjas A földalatti vasút című nagysikerű regénye óta itthon is ismert; legújabb könyve az előzőhöz hasonlóan az amerikai történelem egy kevésbé ismert szeletén keresztül igyekszik bemutatni az afro-amerikaiak sorsát, na meg azt, hogy mi zajlik a "szabadság országában" a felszín alatt.

Colson Whitehead

Colson Whitehead (Fotó/Forrás: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

A regény főhőse Elwood Curtis, aki többszörösen hátrányos helyzete - feketeként egy szegregált városrészben lakik, ráadásul szülei is elhagyták - ellenére nem adja fel álmait, és szentül hisz Martin Luther King szavaiban, miszerint ő is van olyan jó, mint mások. Szorgalmas és jól tanul - ám egy szerencsétlen véletlen miatt gondosan felépített jövőképe egy pillanat alatt füstbe megy, ő pedig a Nickel Akadémia diákja lesz.

A sztori kísértetiesen hasonlít a 12 év rabszolgaság című Oscar-díjas mozihoz, amiben szintén egy sorstársaihoz képest kitüntetett helyzetben lévő főhős szabadságát törik ketté.

1709436-111529.jpg

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Whitehead azonban a filmmel és sok, a témában készült egyéb művel ellentétben egyáltalán nem szenvedéspornót akart alkotni - azaz a könyv lényege nem az, hogy minél szemléletesebben bemutassa az elnyomást és erőszakot.

Ehelyett a szisztematikus, felszín alatt futó rasszizmusra koncentrál: a Nickel Akadémiát nem veszi körül szögesdrót, nincsenek őrök vagy kamerák - az ott lakókra ugyanis gyakorlatilag ugyanaz vár a külvilágban is, csak talán kevésbé koncentrált formában. Így megszökhetnek ugyan, de néhány napi bolyongás után ilyen-olyan módon úgyis visszakerülnek - nem vár rájuk ugyanis senki, nincs aki megmentse őket. Az iskola épületei kívülről jellemzően csillognak-villognak, így a járókelők számára úgy tűnik, mintha egy elit iskoláról lenne szó - azt pedig úgyis csak a bentlakók tapasztalják, hogy valójában omladoznak a falak, a padló repedezett, a sarokban pedig kosz és mocsok ül.

A föld alatti vasúthoz hasonlóan A Nickel-fiúk is tömör, szikár és meglepően rövid: a regény első felében megismerjük főhősünket, majd következnek az iskolában történtek - mindezeket pedig átszövik a jelenből származó epizódok. Whitehead nem építgeti hosszan, milyen az intézmény hangulata, hogyan néz ki a hierarchia, miként törik meg a diákokat vagy hogy mit gondol minderről a közvélemény. Mindegyik aspektusra egy-egy mozzanat jut,

így a regény, bár hosszát tekintve abszolút regényszámba megy (269 oldal), olvasáskor egy kisregény érzetét kelti.

Mindez persze nem baj, hiszen az író olyan tűpontosan válogatta ki az epizódokat, hogy azok nem szájbarágósak, ám épp elég érzékletesek. Ám sok szempontból hiányzik, hogy az eseményekben, a körülményekben jobban elmélyedjünk: kellene még egy kis idő, még pár oldal vagy fejezet hogy kicsit magunkba szívjuk a hangulatot, leülepedjenek az olvasottak. A Nickel-fiúk így is hatásos, ám a bőr alá kúszó, hosszú ideig kitartott megdöbbenés helyett inkább olyan érzetet kelt, mint a valóság által ránk szabott, erőteljes pofon.

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2019. október 10.

A kötet megrendelhető a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.