Könyv

Történelemlecke Houdini és Superman mentén

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai könyvkritika
2019.12.28. 10:00
Ajánlom
A Pulitzer-díjas, epikus mű egyszerre családtörténet, történelmi regény és színes bevezető a képregény műfajába – minderre a 800 oldalas terjedelmet még kevésnek is éreztük.

A televíziót és a mozivásznat is évek óta a képregények uralják; a csapból is szuperhősök folynak; minden idők legnagyobb bevételének rekordját pedig épp idén döntötte meg a Marvel Bosszúállókjának utolsó felvonása. Geeknek lenni immár nemhogy ciki, de az vált kínossá, ha valaki nem tudja, hogy a Galaxis őrzői éppen hányadik kalandjuknál járnak, vagy nincs véleménye arról, hogy az Oscar felé robogó Joaquin Phoenix vagy a díjat poszthumusz bezsebelő Heath Ledger Jokere volt-e a jobb. Épp ezért joggal beszélünk a képregények aranykoráról - csakhogy az hivatalosan a nagy gazdasági világválság után következett be Amerikában. Ekkor születtek meg a ma ismert képregények elődei vagy első számai, és ekkor játszódik Michael Chabon könyve is.

1938-ban jelent meg Jerry Siegel és Joe Schuster Supermanjének első száma Action Comics néven, a mai DC kiadó elődjénél, az Detective Comics-nál.

A hatalmas siker hatására gombamód kezdtek szaporodni a szuperhősök.

Megjelent Batman, Wonder Woman, a Zöld Lámpás és a legnagyobb példányszámot elérő Marvel kapitány is. Kezdetben inkább az jelentette a füzetek vonzerejét hogy olcsó és elérhető szórakozást kínáltak. A világháború előrehaladtával és Amerika hadba lépésével azonban újabb lendületet kapott a műfaj: a hősök nem ritkán a nácik, sőt néha konkrétan Adolf Hitler ellen harcoltak, így egyszerre működtek nemzetet összekovácsoló propagandaerőként és a feszültség levezetését szolgáló patrióta mesékként.

846px-Michael_Chabon_by_Gage_Skidmore-160325.jpg

Michael Chabon (Fotó/Forrás: Gage Skidmore / Wikipedia)

Hasonló okból született meg Chabon könyvének központi alakja, a Szabadulóművész is. A bűvészetekért és Houdiniért rajongó Joe Kavalier élete legnagyobb mutatványaként kiszabadul a nácik karmai közül, és eljut az Egyesült Államokban élő unokatestvéréhez, Sammy Clay-hez. Kavalier a képregény mögött álló zseni, az ösztönös művész: nemcsak a mutatványok, de a rajzolás területén is profi – ez azonban önmagában  mit sem érne. Csak Sammy segítségével képes formát adni kreativitásának, valamint a benne felgyülemlett szorongásnak és frusztrációnak. Sammy az amerikai konformizmus megtestesülése. Ő képviseli azt a több milliónyi olvasót, akik segítségével a képregény a csúcsra jutott. Apja a világ legerősebb embereként turnézta körbe az országot, de valójában soha nem volt jelen az életében. A se túl szegény, se túl gazdag körülmények között élő Sammy így a filmek és képregények világába menekült példaképekért. Ő segít Joe-nak megfelelő mederbe terelni tehetségét; egyfajta menedzserként vagy producerként, elsősorban a megvalósításhoz kapcsolódó ötleteivel veszi ki részét a Szabadulóművész születéséből. 

Kavalier és Clay ugyanis kitalálják a Houdini és Superman furcsa elegyének számító Szabadulóművészt, akinek képregényes kalandjai óriási sikert aratnak.

Az alkotópáros személyes drámái és a képregények története mellett a könyvben feltárul Amerika történelmének egy szelete is.

Michael Chabon itthon egészen rendhagyó karriert futott be. Először a Nebula-díjas Jiddish rendőrök szövetsége, majd egyik legfrissebb könyve, a Ragyog a hold jelent meg tőle (kritikánk a könyvről). A 21. Század Kiadó csak ezután hozta be a főművét, az eredetileg 2000-ben kiadott Kavalier és Clay-t, mely elnyerte a Pulitzer-díjat is.

A vaskos, több mint 800 oldalas regény nálunk két kötetben, puha kötésben jelenik meg, hosszától azonban egyáltalán nem kell tartanunk:  remekül és könnyedén csúszik.

Pulitzer-dijas-konyvek-Chabon-Kavaliar-095430.jpg

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Chabon ugyanis elsőosztályú mesélő, aki filmszerű fogalmazásmóddal dolgozik. Mondatszövése néha épp akkor akad meg, mikor többsoros leírásaival igyekszik a szépirodalmi regiszter legtetejébe is bekukkantani. Pedig a Kavalier és Clay nem emiatt több egy színes ponyvánál: grandiózus, több évtizedet felölelő sztorija és összetett karakterei teszik azzá. Ezekhez pedig nincs szükség bonyolult jelzős szerkezetekre és az értelmetlenségig fokozott mondatokra.

Látszik, hogy az író érti és ismeri a képregények történetét és világát. Az aranykorra jellemző szinte minden lényegesebb történést belesző a regénybe: ott van a Superman felfutását követő szuperhős-láz, amikor minden, a gyerekeket kiszolgáló cég, a vicces fogsorok gyártójától kezdve a rádióműsorokig igyekezett megalkotni a saját szuperhősét. Aztán ahogy a turpisságra rájövő Detective Comics be is perelte mindet, hogy elijessze őket további maszkos igazságosztók megalkotásától. Ott van a remény és hősiesség, amit ezek a füzetek jelentettek akkoriban a fiatalok millióinak, és megjelenik Friedrich Wertham pszichiáter elmélete is, aki a gyermekek megrontójaként tekintett a műfajra, így hozzájárult népszerűségének visszaeséséhez is. Mindezek azonban csak izgalmas hátteret jelentenek - amely némi szívfájdalmat is okoz, hiszen mindegyikről szívesen olvastam volna még, ám ennyi fért bele a kötetbe.

Chabon ugyanis szinte végig két fő karakterére fókuszál – de sajnos nem egyenlő mértékben. A könyv nagy részének Kavalier a főszereplője, aki mellett Clay hiába kapja meg a maga drámáját, végig csak másodhegedűs maradhat. Főleg az őt érintő fejezetben kísértett meg a fentebb emlegetett érzés: ebben a figurában, ebben a történetbe bőven több van, de a 800 oldalba egyszerűen ennyi fért bele. Hogy mégis miből, honnan kellett volna húzni? Jó kérdés. A hiányérzetet pont az szüli, hogy szívem szerint a gazdag mese szinte minden részletéről bőven olvastam volna még.

Szilánkos családtörténet egy széttört világban

Kapcsolódó

Szilánkos családtörténet egy széttört világban

A Pulitzer-díjas író legújabb könyvében ismét az emlékezés nehézségeivel, a történelem viszonylagosságával foglalkozik. A Ragyog a Hold egy hamis-emlékirat rakétákkal, nácikkal és szerelemmel.

Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet?

Az e-book menti meg a nyomtatott könyvet?

Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó vezetőjével beszélgettünk arról, hogy olvasnak-e még az emberek, és ha igen, akkor digitális vagy nyomtatott könyvet, de szóba került az is, miért kell olyan könyvet venni, amit még meg sem írtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Tolnai Ottó

80 éves Tolnai Ottó

A költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Könyv gyász

Elhunyt Charles Webb, a Diploma előtt írója

A 81 éves amerikai regényíró június 16-án hunyt el az angliai Eastbourne-ban vérképzőszervi betegségben – közölte barátja, Jack Malvern újságíró.
Könyv gyász

Elhunyt Najmányi László

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a '70-es évek avantgárd művészvilágának jelentős alakja. Nemzetközi hírű író, képzőművész, színház- és filmrendező, performer, theremin művész, díszlettervező és zenész; a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója - számolt be a Wanted magazin nyomán a 444.hu. 
Könyv hír

Az otthonából is bejárhatja Mátyás király díszkönyvtárát

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette Corvina kiállításának online változatát. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek is.
Könyv magazin

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.