Könyv

Vámos Miklós: Gyöngébb izomzatúak is elbírják

Választék
2021.04.06. 09:45
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Jonathan Franzen Szabadság című regényét ajánlja, amire a 21. Század Kiadó kommunikációs vezetője, Finy Petra reagál.
szabadsag-212544.jpg

Jonathan Franzen: Szabadság (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Jonathan Franzen az észak-amerikai kortárs irodalom legkülönlegesebb sztárja. Róla túlzás nélkül állítható, hogy berobbant az USA hagyományosan erős regénymezőnyének viszonylagos szélcsendjébe, a nyolcvanas évek legvégén. Én sajnos jóval később fedeztem föl magamnak, amikor az Európa (akkori kiadóm) elkezdte megjelentetni a könyveit, albumszerű méretben, tekintettel a vastagságukra.

Elsőként a neve izgatott, Franzen németül annyit tesz: tájékozódik, útbaigazít. Ez tökéletes egy írónak, gondoltam. De nem hátrány-e a dajcs név egy amerikai szerzőnek? Furcsamód nem. Javítások című regénye (2001) nemcsak a National Book Award-ot és a Pulitzer jelölést nyerte el, hanem a Time címlapjára röpítette a szerzőt, ezzel a szalagcímmel:

A nagy amerikai regényíró.

Nálunk 2012-ben jött ki, követte további hat fontos opusza, fordította őket Bart István, a rá jellemző gondossággal. (Diszkomfortzóna című esszékötetéről már írtam ebben a rovatban, s megtisztelt a hozzászólásával. Ami talán annak is köszönhető, hogy amióta járt Magyarországon, valamennyire kapcsolatban állunk.) A Szabadság most nyolc év után új kiadónál (21. Század) jelent meg, két elegáns, csinosan kartonált hófehér kötetben, amelyeket gyöngébb izomzatúak is elbírnak. Igaz, az egyik háromszor vastagabb a másiknál, ennek lehet tartalmi oka – ott végződik a női főszereplő egy hosszú önéletrajzféléje –, de azért furcsa így.

A Szabadság mindent tartalmaz, amit Franzenben imádok:

ravaszul kifundált, a mondandót jól szolgáló szerkezet, szinte csehovi szintű jellemfestés, erős ellenérzés a multikkal, azaz a Földet tönkretevő nagyvállalatokkal, végül mély rokonszenv a diszfunkcionális családokkal, amiként arrafelé mondják. Ráadásul a szövegen sokszor átcsillog a szerző barátságos humora, s ugyanakkor valamiféle óvatos visszahúzódása saját megfigyelőállásába. Ami neve miatt következetes alkotói magatartás.

Legyetek óvatosak: ha elolvassátok, nehéz legyűrni a vágyat, hogy az összes többi könyvét is magatokévá tegyétek. Szerencsére nagyjából az egész életműve hozzáférhető a mi nyelvünkön is.

Maradok őszinte:
Vámos Miklós

Finy Petra, a 21. Század kiadó kommunikációs vezetőjének kommentárja:

Franzen beszélő nevének említése kapcsán elgondolkoztam a főszereplők nevein. A két Berglund, Patty és Walter, akiknek olyan erősnek kellene lenniük, mint a hegyeknek, valójában törékenyebbek, mint a kék poszáta, melynek megmentéséért annyit dolgozik a férj. Richard Katz, a látszólagos barát pedig inkább viselkedik irigy riválisként: úgy működik, mint egy ragadozó macska, akiktől Walter annyira óvja hőn szeretett madarait. Lehet, hogy tudat alatt Richard ellen küzdött, és tőle próbált meg elszakadni, amikor a környék lakóival harcolt a macskáik miatt?

A ráérősen mesélő, mégis sodró történet hatszáz oldalon követi végig a „boldogtalanság kék madarát”,

és mutatja be, hogy leküzdhetetlen szabadságvágyunkkal, miként zárjuk magunkat börtönbe. Miközben történnek hibák és örömök is: csak mi nem történünk meg, épp csak azt nem tanuljuk meg, hogyan kellene élni. Franzen idill mögötti, kényelmetlen valósága azzal szembesíti az olvasót, miként lehet a szabadság kalitka, a kötöttség pedig akár felszabadító hatású.

Finy Petra
kommunikációs vezető

Jonathan Franzen: Szabadság

1-2. kötet

21. Század Kiadó
Megjelenés: 2020. november 20.

A regény megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva. >>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Kapcsolódó

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Márton László kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila- és Márai Sándor-díjas író, műfordító a Nibelung-ének fordításáért, valamint írói életműve elismeréseként veheti át a kitüntetést.
Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.