Könyv

Váncsa István: Lakoma

2010.11.29. 23:54
Ajánlom
Váncsa István új szakácskönyve a Lakoma című sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, 650 különlegesen finom recepttel.

A könyv nem csupán jól használható szakácskönyv, egyszersmind fölöttébb élvezetes olvasmány, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg. A következő karácsonyi receptre Váncsa István: Lakoma - A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből című könyvében leltünk.

Karácsonyi gyümölcskenyér - Kouloúra

(recept Zakinthoszból)

Egy kiló liszt, három deka friss vagy egy evőkanál szárított élesztő, fél liter meleg vörösbor, tizenöt-tizenöt deka mazsola, aszalt feketeribizli és gorombára vágott dióbél, egy narancs és egy mandarin héja, tíz deka fenyőmag, negyven deka cukor, fél mokkáskanál só, másfél deci olívaolaj, két kiskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűbors, fél kiskanál ánizsmag; a díszítéshez szezámmag, dióbél, cukor.

Az élesztőt meleg vízben feloldjuk és pár percre félretesszük. Tálba öntjük a lisztet, mélyedést képezünk a közepén, beleöntjük az élesztőt és a bort. Jól összegyúrjuk, majd lefedve meleg helyre tesszük. Másfél órával később beledolgozzuk az összes többi hozzávalót.
Előmelegítjük a sütőt kétszázhúsz fokra. A tésztát meglisztezett gyúródeszkán simára gyúrjuk, majd sütőformába tesszük és további fél óráig kelni hagyjuk. Végül megkenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal és cukorral, dióbélgerezdekkel dekoráljuk. Negyedóráig sütjük kétszázhúsz fokon, majd félóráig száznyolcvanon. Az eredmény a lombardiai panettonéra emlékeztet.

„Karácsonykor a máltai ember nyulat eszik. Vörösborban pácolja, majd olívaolajjal, babérlevéllel, negyven gerezd fokhagymával megdinszteli; jó étel, aromás, karakteres; neve máltaiul fenek bit-tewm u bl-nbid.

Péter-Pálkor, a nyár kellős közepén még inkább nyulat eszik a máltai ember, a változatosság kedvéért vörösborban főzi, de tesz hozzá két sárgarépát meg egy marék zöldborsót is, elvégre nyár van, zöldségszezon. A fogás neve fenkata, ami a máltai „fenek", azaz „nyúl" szó felsőfoka volna abban az esetben, ha a főneveknek volna felsőfokuk. A fenkata tehát nyulabb nyulat jelent, übernyulat, egy másik fogalomkörben gondolkodva ez a „nyúl für sich", vagy ahogy akarjuk.

E két időpont között a máltai ember leginkább nyulat eszik, különféle módokon, de általában ízletesen elkészítve; más kérdés, hogy például a vörösboros pácolás a házinyúl karakterét némiképp megváltoztatja, már csak azért is, mert a hús színe olyan lesz, mint az alvadt véré, majdnem fekete. A kívülálló el sem akarja hinni, hogy ez házinyúl, sőt egészen sötét titkokat gyanít a mélyben; ha viszont az ízlelőbimbóira hallgat, megnyugszik előbb-utóbb."

Részlet Váncsa István: Lakoma című könyvéből (Vince Kiadó, 2010)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv ünnepi könyvhét

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Könyv gyász

Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője

A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. Forrest Gump című regényéből Tom Hanks főszereplésével forgattak népszerű hollywoodi filmet.
Könyv kosztolányi dezső

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Könyv interjú

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.