Plusz

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

2022.06.20. 14:35
Ajánlom
Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.

Képzelj el egy várost, ahol van közösség, ahol van akarat, ahol van kultúra. Ahol közösen gondolkodhatunk, és hozhatunk létre valami újat, eredetit.

Ez a hely már létezik: a tizenötödik kerület Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát jelenti, egy olyan közösséget, ahol a vágyakból tettek lesznek” – így indul a Labor15 podcast minden adása. A műsor a Csokonai Nonprofit Kft. felkérésére a Madaz Podcast gyártásában készül, műsorvezetője Marton Éva.

A Labor15 podcast első adásának témája a Göncz Árpád-centenárium: Gerlits Réka, a Terminal Workhouse vezetője abból a Mérleg című darabból készít előadást,

amelynek személyes hátterét Göncz Kinga, Göncz Árpád lánya, egykori külügyminiszter és európa parlamenti képviselő világította meg.

Az első rész már hallható ide kattintva vagy ide vagy itt»»

Gerlits Réka játszott a kaposvári Csiki Gergely Színházban, az Alföldi Róbert vezette Nemzetiben, majd a Terminal Workhouse nagy váltást hozott az életében.

Függetlenként  alkotócsapatával azokról az érzékenységekről, társadalmi feszültségekről beszél (metoo, covid, hatalmi kérdések, mindennapi kapcsolataink), amelyek átszövik mindennapjainkat.

A Göncz Árpád-centenáriumhoz kapcsolódóan Göncz Árpád egyik drámájának előadását készítik, koprodukcióban a Csokonai Nonprofit Kft.-vel: a Mérleget augusztus 3-án mutatják majd be Kerkay Rita rendezésében, Varga Mária és Zsótér Sándor főszereplésével.

MerkerDavid-134600.jpg

Merker Dávid (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

A második adás vendége Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? alapítója, akivel a rákospalotai, Madarász Viktor-témájú sétájukról beszélgetve

kiderül, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy valaki turistának érezhesse magát a szülővárosában, és hogyan tud egy városi séta sebeket gyógyítani.

Kiss Emőke, a Kulturális Örökségház és Gyűjtemény vezetője pedig a múltról, valamint Madarász Viktorról és a jövőről mesélt, hogy milyen az a múzeum, ahová jó bemenni.

A harmadik epizód témája a fenntarthatóság, Korn Anita, a Ruhastory készítője többek között arról beszélt, hogy

mitől lesz a divat etikus, fenntartható és megfizethető, milyen attitűdök kapcsolódnak a fast fashionhöz, és milyen stigmák a használt ruhák viseléséhez.

A főváros szemétterheléséről és hulladékgazdálkodásáról pedig Kanozsai Gábor körkörös hulladékgazdálkodási igazgató beszélt az egykori FKF, ma már Budapesti Közművek részéről.

A folytatásban lesz szó a Kertmozi15 programról, a kerületben található Gábor Zsazsa Múzeumról, úgyhogy aki nem szeretne lemaradni a Labor15 beszélgetéseiről, annak érdemes feliratkoznia a műsorra a nagy podcastlejátszókban.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Gerlits Réka (fotó/forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Világsztárok, por és jókedv – Ilyen volt az idei Sziget

Több mint 450 ezren vettek részt idén a Sziget fesztiválon, amelyet két év kényszerszünet után rendeztek meg idén. A szervezők közleményben összegezték a hat nap tapasztalatait, és már a jövő évi fesztivál dátumát is elárulták.
Plusz ajánló

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Plusz galéria

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Plusz ajánló

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Plusz ajánló

Elemi erők örvénye – Programajánló a Sziget 5. napjára

Futurisztikus, a testet és az életet ünneplő táncrituálé és a világ elnyomása ellen kitartóan küzdő ember performansza – változatos élményekben lehet része annak, aki augusztus 14-én ellátogat a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra. Nézzetek be hozzánk vasárnap is!