Plusz

Albert Einstein, a polgárjogi aktivista

2020.06.10. 10:45
Ajánlom
Kevesen tudják, de a német fizikus többször bizonyságot tett arról, hogy mélyen ellenzi a világháború után Amerikában még erősen jelenlévő rasszizmust és szegregációt.

Miközben az USA-ban George Floyd meggyilkolása után radikális keretek között, de újraéledt a fekete polgárjogi mozgalom, újra és újra beszédtémává válnak olyan fogalmak, mint a fehér bűntudat (white guilt) és a kollektív bűnösség. De ahogy nem minden fekete bűnöző, úgy nem rasszista minden fehér sem.

Albert Einstein már Martin Luther King polgárjogi mozgalma előtt 20 évvel szót emelt a feketék egyenlő esélyeiért.

Albert_Einstein_Head-111516.jpg

Albert Einstein (Fotó/Forrás: Wikimedia)

1946-ban a Nobel-díjas fizikus a Pennsylvania állambeli Lincoln Egyetemre látogatott, amely Langston Hughes fekete költő és Thurgood Marshall, az USA első fekete Legfelsőbb Bírájának alma matere volt. A Lincoln még a 19. század derekán alapult a feketék oktatását tűzve ki célul, és amikor Einstein idelátogatott, az egyetem rektora is fekete volt, Dr. Horace Mann Bond. Kétszázötvenhat fekete diák járt ide, tehát kis egyetemnek számított. (Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy nők ekkor még mindig nem szerezhettek diplomát például a Lincolnon, ezt csak 1953-ban engedélyezték. Pedig az üvegplafon már 1862-ben megrepedt, amikor az első afroamerikai nő, Mary Jane Patterson fokozatot szerzett Oberlinben.)

A látogatásról nem tesznek említést a fizikus életrajzai, sem a korabeli fősodorbeli sajtó. Pedig Einstein kifejezetten kerülte, hogy egyetemeken tartson előadásokat, untatta, hogy mindenhol díszdoktorrá avatják (ezt a Lincolnon tett látogatásakor sem tudta elkerülni). Viszonylag ritka alkalom volt tehát, hogy Einstein egyetemet látogat, és az összes diák eljött meghallgatni az előadást, csak az udvaron fértek el.

Sovány arca és egyszerűsége olyanná teszi, mint egy bibliai figura

– írta Einsteinről az egyetemi újság. Einstein a Lincolnban tartott beszédét azzal kezdte, hogy a rasszizmus a fehér emberre jellemző betegség, amivel kapcsolatban nem szeretne csöndben maradni. Ezután előadást tartott a relativitáselméletről is.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Einstein szívén viselte a feketék oktatását. Német zsidóként tudta, mit jelent az oktatásból való kirekesztés. Amikor 1933-ban a nácik hatalomra jutottak, a fizikus Amerikában tartózkodott, 1940-ben megkapta az állampolgárságot is. „Einstein rájött, hogy az afroamerikaiakat úgy kezelik a Princetonon, mint a zsidókat Németországban. A város szigorúan szegregált volt. Egészen ’40-es évekig nem voltak gimnáziumok, ahová feketék járhattak volna” – figyelmeztet Rodger Taylor, a fizikus egyik monográfusa.

Visszaemlékezések szerint előfordult, hogy Einstein kifizette egy princetoni fiatalember tandíját. Egy ízben pedig befogadta magához Marian Anderson fekete operaénekesnőt, akit nem engedtek megszállni a helyi fogadóban. Még W.E.B. Du Bois, a neves fekete szociológusért és polgárjogi aktivistáért is kiállt, amikor a szovjetbarátsággal vádolták 1951-ben. Einstein tanúként jelent meg a bíróságon, a bíró végül ejtette a vádat.

(harvard.edu, The Einstein File)

A George Floyd-gyilkosságra reflektál Banksy új alkotása

Kapcsolódó

A George Floyd-gyilkosságra reflektál Banksy új alkotása

A színesbőrű lakosságot cserbenhagyta a rendszer, vélekedik a graffitis aktivista, aki új alkotásával a George Floyd-gyilkosságra reflektál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.