Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

2022.08.15. 09:20
Ajánlom
Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Részletes program

  • 12:30 – SLEEPING BEAUTY PROJECT: DREAM EXPERIMENT

A Dream Experiment című alvó installáció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű, hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara.

  • 14:00 – MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – PERFORMATÍV SÉTA

Közös mozgásra és alkotásra hívja a résztvevőket Mészáros Máté és csapata. A szigetlakók délutánonként A távolság mechanikája című koreográfiát alkothatják újra közösen, így egy órára kipróbálhatják, milyen kortárs táncossá válni. Séta vezetők: Mészáros Máté, Oláh Balázs, Vadas Zsófia Tamara.

  • 15:00 – VIKTOR ČERNICKÝ: PLI (40’)

A PLI a tánc, a cirkusz és a performansz ötvözete. Leibniz filozófiájának fizikai megvalósításában egyetlen művész veti bele magát az Univerzum skizofrén rekonstrukciójába. Koncepció/koreográfia/előadás: Viktor Černický; dramaturgia: Lukáš Karásek.

  • 16:00 – COMMENT J'AI TENTÉ LE CIEL (HOW I TEMPTED THE SKY) (25’)

A darab egy olyan ember történetét meséli el, akit elnyom a világ zaja. Fásultan, kimerülten, de megbabonázva küzd az őt kidobó örvény ellen, hogy beküzdje magát középre, a rúdhoz, ami körül forog a világ. Koncepció és megvalósítás: Lucas Struna, művészi Asszisztens: Antoine Herniott, koreográfia: Eric Lafos.

  • 17:00 – LASALA FIGHT (15')

Az embereknek a szenvedéssel való viszonya primitív. Az idők kezdete óta jelen van. A LASALA a szenvedés elleni küzdelmet dolgozza fel és jeleníti meg a tánc nyelvén. Az előadás rendező-koreográfusa Judith Argomaniz, az előadók pedig Paula Parra és Garazi Etxaburu.

  • 18:00 – ALJA BRANC: „DON'T DO, TRY!” (30’)

A „Don’t do, try!” kortárstánc előadás a döntési folyamatokban rejlő kihívásokkal foglalkozik. Az alkotók szembe helyezkednek a végrehajtás, cselekvés iránti kényszerrel. Koreográfia: Alja Branc.

  • 20:00 – MANNÈS – TURINE – LEMAÎTRE: FORCES (30’)

A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, amelyben három női alak vezet el minket az elemi erők örvényébe a folyamatosan változó test és a végtelen életenergiát ünneplő előadásában. Koncepció: Leslie Mannès, Thomas Turine, Vincent Lemaître; előadók: Leslie Mannès, Mercedes Dassy, Daniel Barkan.

  • 21:00 – MÁRKUS SÁNDOR: THE VISUAL SENSE OF TOUCH

Két év korlátozás, félelem és a körülöttünk lévő világgal való fizikai érintkezés elkerülése után az idei Sziget fesztiválon egy interaktív bábinstallációval fejezi ki háláját az alkotó az érintés lehetősége előtt, amelyet ez alatt a két év alatt elvesztettünk. Mi az az interaktív bábinstalláció? Nos, gyere és nézd meg! Koncept és látvány: Márkus Sándor.

  • 23:15 – ANGEL DURAN: PAPILLON (50')

A Papillon, ami pillangót jelent, és egyúttal egy klasszikus film címét idézi, a menekülésről és a felszabadulásról szól. Ennek a természetes paradoxonnak az eredménye a műalkotás, az eltorzulás és az átváltoztatás, az ember dehumanizálódása. Rendező és előadó: Àngel Duran.

Fedezd fel a világ sokszínűségét a Global Village-ben!

A Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Japánig, Indiától Marokkóig – mindannyian egy globalizált világban élünk, helyi sajátosságokkal, ritmusokkal, nyelvekkel és hangszerekkel. A Global Village az a hely, ahol olyan előadókat hallgathatsz, akik

a kulturális gyökereket és a határok nélküli alkotást egyaránt táplálják.

Fedezz fel távoli kultúrákat napközben a zenei workshopok során, majd zenélj együtt, találkozz a művészekkel és táncolj együtt hajnalig ethno ütemekre! Ezen a helyszínen láthatod a vízi bábszínház különleges előadását, ami egyenesen Vietnámból érkezik a Szigetre; a másik érdekesség pedig a Togóból érkező gólyalábasok produkciója, akik tradicionális módon akrobatikus elemekkel tarkított előadásukkal kápráztatnak el.

Hétfőn 19:30-tól érkezik a Szigetre az angol Sam Fender, a nagyszínpadi kínálat egyik fénypontja, az Arctic Monkeys pedig 21:25-től csap a húrok közé. A 2002-ben alakult  indie rock együttes jelenlegi tagjai: Alex Turner (ének, gitár), Jamie Cook (gitár), Matt Helders (dobok, vokál) és Nick O’Malley (basszusgitár, vokál).

Jegyvásárlás ide kattintva! >>> 

Fejléckép: Sziget Fesztivál (fotó/forrás: Barcza Réka / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.