Plusz

Bivalyerős évünk lesz! – Ismét bélyeggel köszönti a Magyar Posta a kínai Holdújévet

2021.02.11. 13:20
Ajánlom
Szorgalom, kitartás, megbízhatóság – a kínai horoszkóp szerint ezek a jellemzők igazak mindazokra, akik a bivaly jegyében születtek. A Tavaszünnep kezdetén, 2021. február 8-án újabb zodiákus jegyet ábrázoló bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

A kínai horoszkóp szerint 2021 a bivaly éve. A Holdújév kezdetéhez igazítva idén már nyolcadik alkalommal bocsátott ki tematikus bélyegkisívet a Magyar Posta a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárcával, a Kínai Nagykövetséggel, valamint a Budapesti Kínai Kulturális Központtal közösen.

A tervek szerint az évek során mind a tizenkét zodiákus jegy megjelenik majd a bélyegsorozaton, amely a Kína és Magyarország közötti kulturális, gazdasági, tudományos és turisztikai kapcsolat egyfajta lenyomata is. A közös projekt kezdetei kapcsán Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a Fideliónak elmondta: „2003-ban volt egy együttműködés a Kínai és a Magyar Posta között, amelynek részeként közösen bocsátottunk forgalomba bélyegsorozatot. A téma »A könyv művészete« volt, ehhez készített bélyegtervet Lü Jingren kínai és Andor András magyar grafikus. A sorozat egyik címletén a Képes Krónika látható, a másikon pedig a Csou szertartások könyve. Ezen felül többször szerepeltünk már Kínában bélyegkiállításon, ahol rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek a magyar tervezésű kiadványok, így szinte adta magát, hogy még jobban elmélyítsük a két ország bélyegkiadása közötti kulturális együttműködést.”

DSC08016-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A Magyar Posta 2019-ben a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulóját is külön bélyegmegjelenéssel köszöntötte, ám az egyik legkedveltebb kiadvány kétségkívül a kínai horoszkóp sorozat.

2015-ben nemzetközi díjjal is jutalmazták a Kecske éve című bélyegkisívet.

Az idei megjelenés a bivaly évéhez kapcsolódik, a Mandel Ármin Benjámin fiatal grafikusművész által tervezett bélyegen jellegzetes, erőt sugárzó testtartásban jelenik meg a bivaly figurája. A kisív húszezer példányban került forgalomba, a február 8-i kibocsátásra egy első napi boríték és bélyegző is készült hozzá, aminek a mintáját szintén a bélyeg grafikusa tervezete.

Interjú Mandel Ármin Benjámin grafikusművésszel, a Bivaly éve 2021 bélyeg tervezőjével

DSC08453-123512.jpg

Mandel Ármin Benjámin grafikusművész (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Hogyan válik valaki bélyegtervezővé, mennyire speciális területe ez a képzőművészetnek?

Úgy kerültem a bélyegtervezés közelébe, hogy édesapámat, aki zenész, felkérték egy bélyegterv véleményezésére, és ekkor került szóba, hogy mivel én grafikával foglalkozom, érdemes lenne kipróbálnom magamat ezen a területen. Néhány próbálkozást követően két éve megnyertem a Magyar Posta 2019 évi szegedi kajak-kenu világbajnokságra kiírt bélyegtervezési pályázatát, ez volt az első általam tervezett bélyeg, ami megjelent.

Milyen különleges alkotói kihívást jelent egy bélyeg megtervezése?

Mindenképpen nehézséget jelent, hogy néhány centiméteres méretben is jól tudjon érvényesülni az elképzelt látványvilág. Az, hogy mennyire komplex témát kell tervezni a bélyegre, a pályázati kiírástól is függ.

Van benne kihívás, de ez csak még jobban beindítja a kreativitást!

Milyen koncepció jelenik a Bivaly éve 2021 kisíven?

Sokat nézegettem az eddig megjelent horoszkóp bélyegeket, próbáltam valami újat kigondolni, ami nem hasonlít a többire. Végül a régi kínai pecsétek mintájára terveztem meg az alakzatot, ami úgy hat, mintha viaszból lenne. A fő színek a piros, a fehér és a sárga, arra azonban ügyelnem kellett – már csak a bivaly miatt is –, hogy a végeredmény ne legyen spanyolos hangulatú, ezért inkább egy élénkebb piros színt használtam, a háttérben pedig a kínai tájképekről ismerős dombszerű formákat jelenítettem meg.

De hogyan jut el egy bélyegterv a kibocsátásig?

„Először egy erre kijelölt bizottság meghatározza azokat a témákat, amelyről bélyegmegjelenések lesznek a következő évben” – mondta el Panulin Ildikó, hozzátéve, a 2022. évi témák meghatározásához kapcsolódó munka a következő hetekben kezdődik, és várhatóan az első félév végéig konkretizálódik. „Ezt követően minden témához készül egy brief, amely alapján kiválasztják az adott témához és grafikai feladathoz megfelelő szakértelemmel rendelkező tervezőgrafikusokat, akiket meghívnak a tervezői pályázatra. A beérkezett tervek közül a Művészeti Zsűri kiválasztja a nyertes pályamunkát.

Fontos, hogy az bélyeg közvetítse azt az üzenetet, ami a kiírásban szerepelt, de figyelembe veszik a kidolgozottságot, a kreativitást, az újszerű megközelítést, adott esetben egy különleges technikai eljárást is, amitől unikális lesz.

A nyomdai munka is kiemelt fontosságú, hiszen nagyfokú precizitás szükséges ezeknek a miniatűr műalkotásoknak a gyártásában, így nem csak a gyártó nyomda munkatársai ellenőrzik a kinyomtatott bélyegeket, hanem a tervezőgrafikus is jelen van a gépinduláson, azaz amikor elkészülnek az első bélyegek, és figyelemmel kíséri, hogy a tervekkel teljes egészében azonos legyen a végeredmény.”

DSC07986-123500.jpg

A kínai horoszkóp kapcsán eddig megjelent hazai alkalmi bélyegek (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bivaly a kínai mitológiában a szorgalom és a kitartás szimbóluma, a jegy szülöttjei megbízhatóak és nyugodt természetűek, azt tartják róluk, hogy nem ábrándoznak, hanem világos terveik vannak.

A kínai horoszkóp népszerűsége miatt világszerte adnak ki olyan bélyegeket, amelyek az aktuális állatövi jegyet ábrázolják.

A hazai bélyegkiadás partnerei között szerepel a Budapesti Kínai Kulturális Központ, amely küldetése szerint közvetlen bepillantást enged a kínai kultúrába a magyar állampolgárok számára, kulturális programok, kiállítások, előadások szervezése révén hidat épít a két ország között. A Központ igazgatója, Jin Hao a Holdújév kapcsán a Fideliónak kifejtette, hogy ez a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. „Az ősi hagyományok szerint, a közel egyhónapos Tavaszünnep, vagy Holdújév, az óév 12. holdhónapja 23. vagy 24. napjától a lampion ünnepig, azaz az első holdhónap 15. napjáig tart.  A Tavaszünnep időszakához számos olyan szokás, hagyomány köthető, mint a nagy bevásárlás az újév előtt, a házak takarítása, páros piros dekoráció felragasztása a kapukra, az újév előtti este nagy vacsora rendezése, majd éjszakázás az újév beköszöntéséig, maga az újév köszöntése, sárkány- és oroszlántánc, tisztelgés az istenek és ősök előtt, petárdázás, templomvásár látogatása, a lampionok megcsodálása stb.”

DSC07969-123545.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Az igazgató arról is mesélt, hogy a Holdújévhez kapcsolódó szokások és hagyományok régiónként, kultúránként eltérhetnek egymástól részleteiben. „Számos tabu is létezik, például az emberek úgy vélik, hogy az újév első napján nem lehet gyógyszert szedni, különben egész évben betegek lesznek. Nem lehet söpörni és szemetet kivinni, mert ha valaki újév napján ezt teszi, azzal kisöpörné a szerencséjét a házból.

Nem lehet olyan negatív jelentésű szavakat kiejteni, mint halál vagy szegénység, csak szerencsét hozó szavakat lehet használni.”

A kínai asztrológia kultúrája szorosan kapcsolódik az ősi kínai naptárhoz, közvetlenül befolyásolja a kínai emberek idővel és a világegyetemmel kapcsolatos nézeteit, és mint Jin Hao kiemelte, a kínai hagyományos kultúra egyik legjellemzőbb vonulatának számít. „Ezért is őrizzük a horoszkóp bélyeg kibocsátásának hagyományát. Kínában a horoszkóp bélyegek az emberek újévi jókívánságait és az adott évben születettek szerencséjét is ábrázolják. A világ sok országában bocsátanak ki horoszkóp bélyegeket, erre Magyarország kiváló példa. Véleményem szerint, ez Magyarország a kínai kultúra iránti tiszteletét és elismerését is tükrözi, s egyben kifejezi Magyarország kulturális és nemzetiségi sokszínűségét és toleranciáját is” – tette hozzá az igazgató.

DSC08259-123459.jpg

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bélyegek bámulatosan sokféle formát ölthetnek, időnként egészen meglepő megoldásokkal találkozhatunk a bélyegtervezés során, gondoljunk csak a fémből vagy csokoládéból készült bélyegre, az illatosított papírra nyomtatott vagy UV-lámpa alatt kirajzolódó mintákra. Annak kapcsán, hogy hol válik el egymástól a bélyeg mint funkció, illetve a képzőművészeti alkotás, Panulin Ildikó elmondta: „Az alkalmi bélyegek esetében kiemelt szempont a művészi érték, de a forgalmi bélyegek esetében is fontos az esztétikum, mindamellett, hogy ez utóbbiak esetében a bérmentesítésre történő felhasználás az elsődleges funkció.

Valaha pont azért kezdtek bele az alkalmi bélyegek kibocsátásába, mert megjelentek a gyűjtők, akik érdeklődtek ezek iránt.

Az első világháború idején adtak ki először olyan bélyeget, amelynek a megvásárlásával a hadiözvegyeket és -árvákat lehetett támogatni, ekkor vált ténylegesen ketté a két bélyegtípus.”

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy egyre több küldemény érkezik Kínából Magyarországra, az egyik típusra egy külön postai szakkifejezés is vonatkozik. „Ez az »amorf«, ami arra utal, hogy ezeknek a levélként érkező feladványoknak a súlya és a mérete eltér az európai sztenderdtől, vagyis nem férnek be a postaládák nyílásán, ami külön kihívást jelent a kézbesítőink számára.”

DSC08044-123443.jpg

A Bivaly éve 2021 alkalmi bélyegkisív (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

Az eddig említetteken kívül még számos érdekes szokás kapcsolódik a Holdújév ünnepéhez. Akit érdekel, keresse fel a Budapesti Kínai Kulturális Központ Facebook oldalát, ahol a Tavaszünnep alatt egy különleges sorozatot is indítanak, amely bemutatja a holdújévi szokásokat és tabukat. Ahogy a Központ igazgatója elmondta, a 2021-es év állata, a bivaly a céltudatosságot és a felelősségvállalást képviseli, valamint a kínai-magyar kapcsolatok pragmatikus és stabil fejlődését is jelzi. „Ugyanakkor, a bivaly erős állat. Kívánok mindenkinek olyan egészséget és erőt, mint amit a bivaly hordoz!

Reméljük, hogy a COVID járvány mihamarabb elmúlik, mindenki élete és munkája, társadalmi és kulturális cseréje a lehető leghamarabb helyreáll.”

A Bivaly éve horoszkóp bélyeget 2021. február 8- án bocsátották forgalomba, az erről készült felvétel itt tekinthető meg:

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.