Plusz

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

2021.09.22. 16:55
Ajánlom
Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.

Nehéz időszakban, a Covid alatt kezdte meg működését a Budapesti Kínai Kulturális Központ. Milyen most visszatekinteni az első hónapra, és mi változott az indulás óta?

Amikor létrejött a Budapesti Kínai Kulturális Központ, egy ideig légüres térben mozogtunk, mivel a koronavírus miatt nem tudtunk rendezvényeket szervezni. Ugyanakkor, ez a kényszerhelyzet időt adott arra, hogy jobban átgondoljuk a Központ fejlődésének irányát. A járvány során megismertük a magyar történelmet és az ország kultúráját, szokásait, valamint betekintést nyertünk a magyarok életébe és megértettük, mi érdekli igazán az ittenieket a kínai kultúrából.

Bár különbözik egymástól a két kultúra, mégis sok közös vonás, esztétikai irányvonal fedezhető fel.

Arra törekszünk, hogy miközben szem előtt tartjuk a kultúrák közötti különbségeket, megtaláljuk azokat a kapcsolódási pontokat, melyek mentén megismerhetjük egymást, tanulhatunk egymástól és tapasztalatokat cserélhetünk.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ a Facebookon 2020 augusztusa óta van jelen. Azóta folyamatos és aktív jelenléttel gondoskodunk arról, hogy a magyar internetezők informálódhassanak a kínai kultúráról. A követőink száma már elérte a 4200-at, így kijelenthetjük, hogy a Kínai Kulturális Központ a Kína és Magyarország közötti kulturális cserekapcsolatok meghatározó virtuális platformjának számít.

2-165430.jpg

Őszközépünnep a Budapesti Kínai Kulturális Központban (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kultrális Központ)

Mi a tapasztalatuk, mennyire lehet átadni a kínai kultúra esszenciáját személyes jelenlét nélkül?

Igaz, hogy az online tevékenységekből hiányzik a személyes kommunikáció és interakció, de az érzelmek átadását ez nem akadályozza. Az online felületen keresztül is érzékeljük, hogy a magyarok nyitottak a távol-keleti keleti kultúra, a civilizációk, az ottani művészet iránt.

Hogy pótoljuk a személyes kommunikációt, gondosan megterveztük az online tevékenységeink tartalmát: a lehető legváltozatosabb módon, képekkel, szövegekkel, videókkal, virtuális galériákkal és interaktív játékokkal mutatjuk be a kínai kultúra különböző részeit.

Idén több helyi kulturális intézménnyel is együttműködünk, és kínai festészeti és kalligráfiai kiállításokat, interaktív qipao (hagyományos kínai női öltözet) design workshopot, kínai és magyar fotó- és művészeti kiállításokat szerveztünk.

Interjúkat, előadásokat és élménybeszámolókat publikáltunk a hagyományos kínai orvoslás és kultúra témakörében, és bepillantást engedtünk a kínai harcművészetekbe is. Miközben az online kommunikációra összpontosítottunk, igyekeztünk olyan személyesebb hangvételű élményeket is kínálni, mint amilyen az Őszközép ünnep alkalmából szervezett holdsüti készítő workshop. A kommunikáció mindig kétirányú, a kulturális csere világában különösen. A kínai kultúrának fontos jellemzője a nyitottság, az átjárhatóság, a sokszínűség és a tolerancia. Reméljük, hogy a kultúra hidat képezhet a két nép közé és ezáltal elmélyíthetjük a kölcsönös megértést és együttműködést.

DSC07969-123545.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Említette az Őszközép ünnepet, ami az ország második legnagyobb ünnepe, és épp a napokban vette kezdetét. Az eseményhez számos legenda kapcsolódik. Mesélne ezekről kicsit?

Az Őszközép Fesztivál gazdag hagyományokkal rendelkezik. A leghíresebb legenda Csang'e, a Holdtündér története.

Réges-régen tíz nap volt az égen, melyek forróságot és ezáltal szárazságot okoztak. A folyók kiszáradtak, a földek elnéptelenedtek, az emberekre ínség és szenvedés várt. Ekkor az isteni íjász, Hou Yi úgy döntött, hogy megszabadítja az emberiséget a veszedelemtől. Isteni íjával egymás után lelőtt kilenc napot az égről, és a maradék egyet azért hagyta meg, hogy fényével táplálja az élet körforgását. A Mennyek Királynője hálája jeléül a halhatatlanság varázsitalát adta Hou-Yi-nak ajándékba. Azonban Hou Yinak volt egy gonosz tanítványa, Pang Meng, aki a nyolcadik holdhónap tizenötödik napján – kihasználva Hou Yi távollétét – megpróbálta ellopni a halhatatlanság elixírjét. Azonban Hou Yi felesége, Chang E észrevette ezt, és hogy megakadályozza Pang Menget abban, hogy istenné válva ártson az embereknek, hirtelen megragadta az elixírt és lenyelte. Mire Hou Yi hazaért, Chang E halhatatlanná vált és a Holdra repült. Ő lett a holdbéli palotát őrző istennő, és többé soha nem tért vissza. Innen ered az Őszközép ünnepe. Azóta ezen a napon finom ételeket és italokat készítve Chang E emlékét őrizzük, és hozzá imádkoznak az emberek jó szerencséért, bőségért.

Hogy néz ki egy átlagos kínai család napja az őszközép ünnepen? Milyen programok, szokások kapcsolódnak hozzá?

A holdnaptár nyolcadik hónapjának 15. napjának estéjén összegyűlnek a családok, és a legfiatalabb köszönti az idősebbeket. Beszélgetnek a vacsoraasztal körül, majd megcsodálják a teliholdat, és közben holdsüteményt esznek. Felhívják telefonon a távollévő rokonokat és barátokat, kifejezve szeretetüket és jókívánságaikat. Ilyenkor a legkerekebb és legfényesebb a Hold, ami a bőséget és a teljességet jelképezi, és egyben a család összetartozását fejezi ki. 

5-165430.jpg

Őszközépünnep a Budapesti Kínai Kulturális Központban (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kultrális Központ)

Minden régió azonos szokásokat tart, vagy vannak eltérések Kína különböző területei között?

A Jangcétől délre eső területeken szokás például sétálni indulni a holdfényben.

A nők ilyenkor kiöltöznek, és a kezükben lámpással bebarangolják az utcákat, átkelnek a várost széltében-hosszában átszelő kis hidakon, gyönyörködnek az égen tündöklő Holdban és megcsodálják a Hold tükörképét a vízben. A hagyomány úgy tartja, hogy minél több hídon kelnek át, annál nagyobb szerencsében és boldogságban lesz részük.

Pekingben régi szokás az „agyag nyúl” meghívása. Minden évben, az Őszközép ünnepen a családfő agyag nyulat vásárol a gyermekek számára, amit aztán elhelyeznek a lakásban. A hiedelem szerint – ami Chang E mondaköréhez kapcsolódik – ez elűzi a betegségeket és távol tartja a szerencsétlenséget a háztól.

A hagyomány szerint Chang E magányosan élt a holdbéli palotában, egyedüli társa egy kis fehér nyuszi, a Jáde Nyúl volt. Egyik évben nagy járvány dúlt az emberek között, és Chang E a Jáde Nyulat küldte a Földre, hogy orvosságával gyógyítsa meg a népet. A kis nyuszi páncélba öltözött, a hátára kis zászlócskát tűzött, így vitte el a családoknak a gyógyszert. Az agyag nyúl valójában egy kedves és finom kis hölgyet szimbolizál, akit tiszteletből „asszonyságnak” hívnak. A Facebook-oldalunkon egyébként feltöltöttünk videót arról, hogy készítik a kézművesek a Jáde Nyulat, érdemes megnézni.

A holdsütemény fontos része az ünnepnek. Jellemzően milyen ízekben és milyen töltelékkel kínálják őket? Magyarországon hol kóstolhatjuk meg a holdsüteményt/hogy készíthetjük el magunknak?

Kína-szerte folyamatosan kísérleteznek, hogy egyre jobb ízű holdsüteményeket készítsenek, mára már több tucat, sőt, több száz különböző ízű létezik.

A hagyományos holdsütemény édesbabpüré, lótuszmag, ötféle mag, rózsa, friss hús ízesítésű, az újfajta változatoknak pedig se szeri, se száma – kapható tojássárga, sonka, ananász, kávé, zöld tea, fagylalt ízű, sőt, még tenger gyümölcsei és csilipaprika ízű is.

A Kína különböző területein készített holdsüteményeknek nem csak az íze különböző, hanem az elkészítési módja is. Délen a kantoni, a Jangcétől délre a suzhoui, Yunnanban a yunnani, Shanxiban a shanxi stílusú a legismertebb. Az utóbbi években vált népszerűvé az úgynevezett jéghéjú, valamint a csokoládé ízesítésű holdsütemény. Az őszközépünnepről általában elmondható, hogy kedvez az édesszájúaknak.

Mit szimbolizál maga a sütemény?

A holdsütemény eredetét egy ősi hagyományhoz kötjük. Anno ez volt az áldozati étel, amikor az emberek a Hold istenéhez fohászkodtak jószerencséért. A kerek holdsütemény jelképezi a teliholdat, mely a teljességet, a család összetartozást és a szerencsét szimbolizálja.

4-165345.jpg

Holdsüti (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kultrális Központ)

A kínai kultúrában fontos jelentősége van a Holdnak, hiszen az őszközép ünnep és a kínai újév is aköré szerveződik. Mit jelképez a kínaiak számára a Hold, és milyen kulturális jelentőséggel bír?

Egyfelől, a Hold alapjaiban határozta meg az ókori kínai naptárkészítés módszerét. A régi Kínában használt holdnaptár hónapjai a holdciklusokhoz igazodnak, azaz a holdtölte (wang) – a Hold legfényesebb állapota – és a holdfogyatkozás (shuo) voltak a viszonyítási pontok. A naptárkészítés közvetlen hatást gyakorolt a kozmológiára, az időszemléletre és a filozófiára.

Másfelől, a Hold a kínaiak számára etikai, esztétikai és érzelmi jelentőséggel is bír. A kerek, telt és fényes Hold a szerelem szépségét, a család teljességét és a honvágyat is jelképezi. A félhold a sebzett érzelmek, a csonka család vagy ország szimbóluma is lehet. Ezért találkozunk olyan gyakran a Hold megéneklésével a kínai költészetben is. A Tang-kori költő, Zhang Jiuling (673–740) versében a Hold a szerelmes iránti vágyat jelképezi például:

„Fényes Hold ragyog a tenger fölött, /A világ sarkai itt egyesülnek./ Hosszú éjszaka, ó, gyötrelem a szerelmesnek, / Alkonyattól hajnalig csak egymásra gondolnak.”

Du Fu (712–770) írásában a Hold a távollévő családtagok utáni vágyakozást jelképezi:

„De fényes a Hold ma Luban, /Szobácskámból egyedül nézem. / Messziről gondolok kicsinyke lányomra, / Ó, nem feledhetem Chang’ant.”

Li Bai (699–762) számára a Hold a magányt és az egyedüllétet jelenti, s a be nem teljesülő ideálokat:

„Virágok közt ültem egy kancsó borral, / s egyedül kortyoltam társ hiányában. /Poharat emelve hívtam a Holdat, / s árnyékommal együtt így lettünk hárman.” (Illyés Gyula fordítása – a szerk.)

Hogy készül a Budapesti Kínai Kulturális Központ az őszközép ünnepre? Milyen eseményekre számíthatunk?

Célunk, hogy az is megtapasztalhassa az Őszközép ünnep élményeit a Központban, aki sosem járt még Kínában.

Idén A világ végén, a nap végén című online programsorozattal köszöntjük a fesztivált, ahol amellett, hogy bemutatjuk az ünnep szokásait, legendáit és ételeit, számos, az ünnephez kapcsolódó kulturális programot is szervezünk. Népzenei koncertekre, különleges virágkiállításokra, kulturális és kreatív termékeket bemutatójára invitáljuk a közönségünket. Holdsüti workshoppal is készülünk – egy népszerű, szakképzett holdsüteménykészítő cukrász segítségével bárki kipróbálhatja a receptet. Emellett lesz online játék, ahol hat szerencsés nyertest választunk ki, akik egy őszközép ünnepi Holdsütemény ajándékcsomagot kapnak, amit megoszthatnak családjukkal és barátaikkal.

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Budapesti Kínai Kulturális Központ

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.