Plusz

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

2020.01.17. 10:40
Ajánlom
Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!

Szeretettel várunk a Pesti Vigadóba 8-12 éves gyerekeket január 25-én, szombaton, hogy a farsangi időszakban a téli hideg helyett a fényűző bálok hangulata töltse meg e hétvégét. Amíg a gyerekek alkotnak, a szülők, kísérők felfedezhetik a Vigadó épületét és megismerhetik a ház és az aktuális kiállítások titkát.

Jegyvásárlás:

Gyerekeknek (legfeljebb 20 fő) – Díszterem megtekintése és workshop: 3.000 Ft

Kísérőknek, szülőknek – A teljes műemléki épület látogatható tereinek és a Himnusz – A magyar nép imái című kiállítás megtekintése vezetéssel: 2.000 Ft

A gyermekeknek szóló jegy csak online, a kísérőknek szóló jegy csak a helyszínen vásárolható meg.

20180629_100221-103713.jpg

Táncrend (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Az egykor erkölcstelennek tartott keringő szülte a korabeli „notebookot”

FSZEK-103853.jpg

báli hangulat (Fotó/Forrás: FSZEK / Pesti Vigadó)

1833. január 13-án este 9 órakor rendezték meg a városi táncpalota első bálját, de a kapukat már délelőtt kinyitották, hogy minden érdeklődő bekukkanthasson a nagy rendezvény előkészületeibe. Az esti mulatságra a belépő ára elővételben 1 forint 20 krajcár volt, amelyet Pesten a Redoute-hoz közeli Szervita téren, a Fischer cukrászboltban és Emmerling Károly kávéházában lehetett megvásárolni, Budán pedig két fűszeres árusította a bilétákat. Az este beköszöntével gyönyörű hintók és fogatok gördültek a táncterem elé, majd díszes ruhába öltözött hölgyek és frakkos urak vették birtokba az épületet… (forrás: mult-kor.hu)

Az új évtized első báli szezonjában a családokat is várjuk a Pesti Vigadóba. A program során felidézzük a korabeli bálok hangulatát, megnézzük a ház szimbolikus tereit, és táncrendet készítünk Földi Andrea jelmeztervező (Próbababa) vezetésével egy olyan helyszínen, ahol nem egyszer maga Sisi is megfordult egy-egy báli mulatságban.

Helyszín: Pesti Vigadó

Időpont: 2020. január 25. (szombat) 10:30

Minden résztvevőt kérünk, hogy 10:15-ig érkezzen meg a helyszínre! 

A program körülbelül 12:30-kor fejeződik be.

További információ a programmal a kapcsolatban a Kiállításszervezési Csoporttól kérhető a galeria@vigado.hu címen vagy a 06 1 328-3333 telefonszámon.

 

Támogatott tartalom

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.
Plusz ajánló

Ottlik sem hiába szerette – bridzs a Szalonban

Péntek délutánonként jó hangulatú haladó bridzspartinak ad helyet a Rózsavölgyi Szalon, ahová most lelkes csatlakozók jelentkezését várják.
Plusz hír

Először találtak virágporral együtt borostyánkőbe ragadt primitív méhet

A kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben bukkantak a leletre, amely segíthet kideríteni, mikor tértek át a rovarok a húsevésről a pollenfogyasztásra.
Plusz magazin

A dicsérettől jobban tanulnak a gyerekek, mint a büntetéstől

Az Educational Psychology folyóiratban publikált tanulmány szerint a gyerekek 20-30 százalékkal jobban figyeltek az órán, ha a tanárok többször dicsérték, mint szidták őket.
Plusz artisjus

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.