Plusz

Divatos pékségek – avagy úgy szeresd a kenyeret, mint a gyerekedet

2019.03.06. 09:00
Ajánlom
Ha ezekben a pékségekben vásárolsz, valóban ünnep lesz a kenyérfogyasztás, legyen szó olívás, aszalt paradicsomos, adalékanyag-mentes vagy rozskovászos kenyércsodáról.

Jacques Liszt

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

A belvárosi Jacques Liszt egy magyar–olasz fúziós, gourmet pékség, ahol a korábban nagybanki jogász Misi pék keze alatt készül a kovászos kenyér és a sajtos pogácsa, míg Matteo süti a ciabattát és a pane al lattét. Ezek egy részét aztán olyan éttermekbe szállítják, mint a Trattoria Pomo D’Oro vagy a Larus. De persze nem kell étterembe menni ahhoz, hogy megkóstoljuk az illatozó harapnivalókat: a pékség üzlethelyiségében könnyedén beszerezhetünk olívás és aszalt paradicsomos kenyeret, lekváros linzert vagy épp csokis tarte-szeletet. Természetesen minden pékáru adalékanyag-mentes.

jacques1-113353.jpg

Jacques Liszt

Pipacs pékség

1037 Budapest, Bécsi út 267.

Kenyereiket hazai minőségi, ökológiai gazdálkodásból származó (vegyszermentes) lisztből, adalékanyagok hozzáadása nélkül, természetes kovásszal készítik. Élesztőt nem használnak. Hagyományos, kézműves eljárásokat alkalmaznak. A természetes kovász és a hosszú érési idők egyedülálló karakteres ízeket és különleges eltarthatóságot biztosítanak. 2011 őszén Belgiumban Marc Dewalque belga pékmester műhelyében indították el saját kovászukat. Azóta is ezzel a kovásszal dolgoznak, ami liszten és vízen kívül mást nem tartalmaz. Sem a legelső pillanatban, sem azóta nem került bele élesztő. Lisztjeiket három hazai malomból szerzik be, két hengermalmi eljárással dolgozó és egy köves malomból. A különböző liszteket az egyes kenyerekben a megfelelő karakter, az íz és állag szempontjából egyaránt optimális végeredmény érdekében meghatározott arányban keverve használják.

pipacs-113353.jpg

Pipacs Pékség

Artizán Budapest

1054 Budapest, Hold utca 3.

Az Artizánban kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss hazai alapanyagokból. Fontosnak tartják, hogy termékeik minősége és összetétele megfelelő legyen, ezáltal biztosítva a magas tápanyagtartalmat. A hazai piacon szinte hiánycikk az egészséges, kizárólag természetes alapanyagból előállított, adalékanyag-mentes, natúr pékáru. Az Artizánban nem használnak semmilyen adalékanyagot, lisztjavítót vagy tartósítószereket a pékáruk elkészítésekor. 

artizan-113353.jpg

Artizán Budapest

Panificio il Basilico

1122 Budapest, Városmajor utca 34.

A magyar–olasz kézműves pékségnek a kovász az alapja. Alapelvük, hogy a jó kenyérhez semmi más nem kell, mint liszt, víz, só és szeretet. Nem használnak semmilyen adalékanyagot, mesterséges hozzávalót. Érlelt kovászokkal dolgoznak, büszkék a 102 éve indított és azóta nevelgetett olasz, Nápoly mellől származó kovászukra, de nagyon szeretnek az osztrák, 53 éve érlelt, Innsbruckból származó rozskovászukkal is kenyeret sütni. 

bazsalikom2-113353.jpg

Panificio il Basilico

à table!

1024 Budapest, Retek utca 6.

Az à table! francia pékség nemcsak helyben készült finomságokat (croissant, baguette, éclaire au chocolat, mille feuille), hanem életigenlést és spontaneitást is csempész a hétköznapokba. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen Franciaországból. Az étkezésekhez finom kávét (ristretto, espresso, cappuccino és latte), illetve francia limonádét kínálnak. Azoknak sem kell azonban csalódniuk, akik francia vidéki gazdák boraira szomjaznak, az à table! azzal is szolgálhat.

atable-113353.jpg

á table!

 

Fejléckép: Flo Maderebner / Pexels

 

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Kapcsolódó

Mi a jó kenyér titka? – Vajda Józseffel, a Pékműhely alapítójával beszélgettünk

Tényleg nem túl egészséges kenyeret enni a szénhidrát és a glutén miatt? Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint ez koránt sincs így, csak nagyon nem mindegy, hogyan készül a kenyér.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.
Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.