Plusz

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

2022.02.03. 11:10
Ajánlom
Februári ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus többek között Patricia Kopatchinskaja budapesti vendégszereplésével és Fajó János kiállításával foglalkozik.

Budapesti Fesztiválzenekar: Stravinsky

  • 2022. február 11. 19:45, február 12. 15:30 Müpa

Valaha jártam jógaórára, ahol kötelező volt a mezítlábazás. Amikor megkérdeztem, hogy miért, akkor a jógatanár érdekes elmélkedésbe kezdett a Földdel való kapcsolatról, hogy nem szabad elzárni magunkat az életet adó energiától. Nem vitatkoztam vele, csak nem értettem. Egy bérház harmadik emeletén volt a foglalkozás, hogyan lehetnénk közvetlen kapcsolatban a Földdel annyi emelet magasságban? A mezítlábas hegedűssel, Patricia Kopatchinskajával nem ennyire misztikus a helyzet. Estélyi ruhában lép föl, de mezítláb, és ha kérdezik, miért, akkor azt mondja: kényelmi szempontok miatt. Főzni is mezítláb szokott, akkor miért ne hegedülne ugyanígy? 

fajo_janos-105701.jpeg

Fajó János: Nyitott mű, 1967, fa, változó méret (Fotó/Forrás: Deák Erika Galéria)

Fajó János: Vizuális játékok

  • 2022. január 28.–március 4. Deák Erika Galéria

Az volna a csodálatos, ha Fajó János találta volna föl a bűvös kockát, és akkor most készülhetnének tanulmányok arról, hogy vajon hogyan befolyásolja tér-, szín- és művészetérzékelésünket egy tekergethetős játék. A helyzet azonban ennél bonyodalmasabb. Fajó János ugyan nagy hangsúlyt fektetett a játékokra, arra, hogy a gyerekeknek már egészen fiatalon szép és formailag izgalmas dolgokkal kell foglalkozniuk, de igazi áttörést nem ért el a saját ötleteivel. A játék és a képzőművészet viszonya így még mindig kutatható vagy kutatni való terület, de ehhez fontos adalék lehet a kiállítás: ez itt művészet a falon, ez meg játék a padlón. Ne tessék a kettőt összetéveszteni. Vagy igenis, tessék!

hosszulepes_2-105937.jpg

Hosszúlépés Budapesten (Fotó/Forrás: 21. Század Kiadó)

Hosszúlépés Budapesten

  • 21. Század Kiadó, Megjelenés: 2021. december 3.

Fából vaskarika vagy micsoda ez a hosszú hosszúlépés (egyébként nem hosszú). Elvileg sétákról van szó bennük, de az ember nem szokott nyitott könyvvel a kezében sétálgatni. Mindenesetre van egy csodálatos anyag Budapest titkairól, itt lakott Vörösmarty Mihály (ez pont nincs benne, pedig érdekes az is), itt lakott Presser Gábor. Itt lakunk ebben a városban, és ha igazán meg akarjuk ismerni, úgy kell tennünk, mintha nem laknánk itt. Meg kell kérnünk azokat, akiket az otthonosság nem kényelmesített el, hogy mutassák meg, hol élünk.

witerreise_1-105825.jpg

Vécsei Júlia: Áthelyezés (2019-2022) részlet a sorozatból, 29,7 x 42 cm, tintaceruza, tinta, akvarell, indigó, papír (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Budapest Galéria)

Winterreise

  • 2022. január 21.–március 13. Budapest Galéria

Ki kell használnunk a februárt, még van remény a hóra vagy legalább a fázásra, hogy valamit átéljünk… – miből is? A cím Schubertre utal, de a rajzok nem a dalciklushoz kötődnek, még csak nem is Schuberthez. Talán Bécshez, hiszen ott él a két művész, Tibor Zsolt és Vécsei Júlia. Bécs mégis utazás, de az alkotók mintha az időben akarnának utazni, előre, de még inkább hátra, a gyerekkorba. Van a kiállításhoz kapcsolódó szövegben egy érdekes mondat: a szülő vagy nagyszülő figurája ott bujkál a szigszalag struktúrákban. Meg kell nézni, tényleg ott van-e.

Fejléckép: Patricia Kopatchinskaja (fotó: Marco Borggreve / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.