Plusz

Fáy Miklós: Egy vers többet ér, mint ezer kép

Menjél már
2022.03.11. 11:35
Ajánlom
Márciusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus egy nem hétköznapi kiállítással, könyvvel, zenei albummal és a MET operaközvetítésével is foglalkozik.

Jelena Glazova: Sóvárgás

  • Prae Kiadó, 2021

Ki olvas ma már verseket? – kérdezi a Nagy Cinikus, pedig az volna a logikus, ha mindenki verseket olvasna. A vers rövid, sűrű, nincs olyan figyelemzavaros gyermek vagy felnőtt, aki ne tudna tizenöt sort elolvasni és megérteni. Egy kép többet ér, mint ezer szó, de egy vers talán többet ér, mint ezer kép. A lett Jelena Glazova nemcsak költő, de zenész és konceptuális művész is, néha a felolvasásait korbácsolással kombinálja. Ehhez képest mennyire biztonságban vagyunk, ha csak a könyve van nálunk.

terfoglalasok_2-105639.jpg

Térfoglalások (Fotó/Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem)

Térfoglalások

  • február 22.–március 19. Magyar Képzőművészeti Egyetem

A legtöbben azt sem tudjuk, hogy ide egyáltalán be lehet menni. Mégis egy komoly oktatási intézmény, még ha a közvetlen szomszédja a Bábszínház is. Valamikor nem volt az Andrássy út 69-cel ennyi gond, ez volt a régi Műcsarnok. Aztán lett minden, Plasztikon, vagyis afféle magyar Madame Tussaud, majd kabaré, a rossz májak szerint maradt is, hiszen azóta főiskola, most meg már egyetem. De felsőoktatási intézménynek mégis különleges épület, részint a tanárok, részint a diákok miatt, és ha ennyi nem volna elég: Lotz-freskók is vannak benne. Egyszer erről is írhatna valaki, Lotz és az Andrássy út viszonyáról, de addig legalább nézzük meg, mit festett a mester.

Mupa_DonCarlosmodel2_c_MetOperaTechnicalDepartment2-105453.jpg

Don Carlos (Fotó/Forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Verdi: Don Carlos

  • március 26., 27. 17:00 Müpa

Ez ám az európai gondolat! Német dráma olasz zenével, francia nyelven. És mindez Amerikában, mert a Metropolitan új és fényességes bemutatója lesz a Don Carlos (vagy Don Charles?). Rossz nyelvek mondhatják, hogy valami érdekességet kell adni egy ilyen bemutatónak, ezért az öt felvonás és a francia nyelv. Talán igaz, talán ez kell hozzá, hogy ne azon búsongjanak a szünetben a nézők szerte a világon, hogy régebben minden jobb volt. Vagy ha minden nem is, de az opera. Régen nem játszották franciául a Metben a Don Carlost. Éljünk a mának. Vagy legalább a mában.

Soirees_de_Vienne-105535.jpg

Soirées de Vienne (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Soirées de Vienne

  • Hungaroton, 2022

Valamikor az elmúlt évezredben Jandó Jenőnek volt ugyanilyen című lemeze, Liszt Schubert-feldolgozásaival. Eltelt negyven év, és most Farkas Gábor vágott neki a feladatnak, fölidézni a régi Bécset zongorán. Persze érvényes a kérdés: mennyire legyen régi Bécs? Liszt számára Schubert volt az idilli múlt, másnak talán maga Liszt, ha pedig ma ábrándozunk az egykori Wienről, akkor talán Strauss-keringők festik alá az álmainkat. És lehet, hogy már megszületett az a zeneszerző, aki majd Falco dalait fogja zongorára átdolgozni. De ha nem, az se baj.

Fejléckép: A Don Carlos színpadképe (forrás: Met Opera Technical Department / Müpa)

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Kapcsolódó

Egy ikonikus épület életrajza - kiállítás az Andrássy út 69. és a Lotz-freskók történetéről

Megnyílt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében a Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei című kiállítás, amelynek fókuszában a frissen restaurált, csodálatos Lotz-freskók állnak. A tárlat az MKE150 eseménysorozat egyik fő pillére. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.