Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

2020.08.09. 11:30
Ajánlom
Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

GerhesGaborMacskano-112525.jpg

Gerhes Gábor: Macskanő (Fotó/Forrás: Robert Capa Központ)

MIAÚ!

  • Robert Capa Központ, 2020. augusztus 30-ig

Mindenki unja már a sok macskás fotót… Lehet, hogy senki nem unja, mert valakik csak fölteszik, másvalakik meg csak megnézik a neten, ahogy a kinek kedves, kinek félelmetes állat bájoskodik. De mi van, ha mindezt komolyan vesszük? Ha Ottlik a mottó, aki szerint az emberiség nem reménytelen, ha minden viszonzás nélkül ennyire kitartóan tud szeretni egy állatot? Mi van, ha most nem telefonnal készítik a képeket, hanem rendes felszereléssel? Mi van, ha ezekben a képekben tényleg benne van a történet, amit a fényképészek keresni szoktak, amikor a szemük elé veszik a kamerát? Kilenc fotós akar valami újat (vagy régit) mondani a macskáról. Hátha sikerül nekik.

 

Hemingway: Az öreg halász és a tenger

  • 21. Század Kiadó

Vagány dolog nekilátni egy Hemingway-sorozatnak, mert mintha Hemingway nagyon kiment volna a divatból. Azok a férfias erények, amikről ő beszél, épp nem feltétlen erények, nem kell sokat inni, keveset beszélni és sok állatot leölni ahhoz, hogy fölnézzen ránk a társaságunk. Ráadásul Az öreg halász mintha be is töltötte volna a hivatását, készült film belőle (Hemingway véleménye szerint a címszereplő Spencer Tracy nem olyan benne, mint egy szegény halász, hanem mint egy gazdag színész), százezerszer megbeszélte már mindenki, hogy igen, ez az élet, mire kifogjuk a nagy halat, már jönnek is a cápák. De hátha nem volt soha igazunk. Hátha Hemingway mondta jól: ez nem szimbólum, csak egy történet. Annak meg nagyon is jó. 

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kapcsolódó

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.

 

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1

  • Zeneakadémia, 2020. szeptember 30. 19:00

Még óvatosak vagyunk, persze, egy hangversenybérlet nagyon kockázatos befektetésnek tűnik, nem művészi szempontból, csak járványügyileg. Ki tudja, mi lesz ősszel. De ha koncert lesz, akkor ezt kár volna kihagyni:

Baráti Kristóf eljátssza az összes hegedűs Bartókot.

Két szonáta, két rapszódia, egy szólószonáta, 44 duó. Benne van az egész Bartók-történet, az egyszerűbb, tanítani való duók és a 20. századi bonyolultság egyik csúcsát jelentő Szólószonáta. Benne a nagy hegedűművész, Szigeti József, aki rávette Benny Goodmant, hogy felesben rendeljenek Bartóktól zeneművet, és benne Yehudi Menuhin, aki egyedül állta az ezerdolláros kiadást. Nem lehetünk elég hálásak nekik. Meg Bartóknak. Meg Barátinak.

 

maria joao pires foto felix broede deutsche gramophone.PNG

Maria João Pires (Fotó/Forrás: Felix Broede)

Maria João Pires összes DG-felvétele

  • Deutsche Grammophon, 2020

Ez volna hát a teljes nyugdíj? A zongoraművész Maria João Pires tavaly bejelentette visszavonulását, azóta, ahogy ő mondja, a semmi közepén él, nehogy véletlenül kísértésbe essen, és újra koncertezni kezdjen. Ül, elmélkedik, biztosan kertészkedik. Talán hallgatja a saját felvételeit, van bőven, teljes Beethoven-ciklus, Mozart-zongoraversenyek, rengeteg Chopin. Néha bosszankodik, ezt nem így kellett volna, de már késő, lezártam a pályát, nem tudok javítani. Vagy elégedetten mosolyog, ezen nem is kell javítani, így jó, ahogy van. Az biztos, hogy nem bírta ki a teljes elszigetelődést, egy karanténkoncerten ő is föllépett, és annyi kaján tanulság biztosan volt, hogy nem véletlenül vonult vissza. De ez az előadóművészek keresztje: valaki biztosan rosszindulatú.

Fejléckép: Spencer Tracy Az öreg halász és a tenger filmváltozatában (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Art is Business: keresik a művészetek kiemelkedő támogatóit

Az Art is Business Díjra most forprofit mecénás kategóriában ajánlhat magánembereket a kulturális szcéna bármely tagja szeptember 30-ig.
Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.
Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.
Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.