Plusz

Fáy Miklós: Lehet-e a művészet örök?

Menjél már
2021.12.30. 11:00
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus különböző műfajokban ajánl kulturális csemegéket olvasóink figyelmébe. A januári kínálatban koncert, lemez, könyv és kiállítás is szerepel.

Gerhes Gábor: Atlas

  • 2022. január 20.–április 17., Kiscelli Múzeum

Atlasz: hanyatlasz, rímelt valaha Kosztolányi, és mintha Gerhes Gábor is pont erre gondolna. Nem arra az Atlaszra, a nagyizmúra, aki az eget tartja a fejünk fölött, hanem a hagyományos, térképes enciklopédiára. Arra a korra, amikor azt hittük, hogy a világ megismerhető, csak idő kell hozzá.

Ma már tudjuk, hogy az idő a megismerés ellensége,

nemcsak azért, mert soha nincs elég belőle, hanem mert minden változik, mire megtanuljuk egy sziget nevét, már el is merült az óceánban. Kérdés az, hogy ilyen körülmények között lehet-e a művészet örök. Vagy legalább állandó.

kiscelli_1-105337.jpg

Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (Fotó/Forrás: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Bach: Karácsonyi oratórium II.

  • 2022. január 6. 19:30, Müpa

Azt írja a honlap, hogy a Karácsonyi oratórium egyik vonzó tulajdonsága, hogy nem kell egyben végighallgatni. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, a másik vonzó tulajdonsága, hogy egyáltalán nem kell végighallgatnia annak, akit nem érdekel. De a lényeget tekintve igaz, amit írnak: nem egyetlen műről van szó, hanem hat külön kantátáról, amelyeket a karácsonyi ünnepkör köt össze, születéstől vízkeresztig. Nekünk most hosszú az ünnep, mert a koncert első része már december közepén megvolt, ünnepelhetünk a háromkirályokig. Vagy jövő karácsonyig.

bach_karacsonyi_foto_wagner_csapo_jozsef-105745.jpg

Vashegyi György, a koncert karmestere (Fotó/Forrás: Wágner Csapó Gábor / Müpa)

Bach: The Art of Life

  • Deutsche Grammophon, 2021

Bach és valaminek a művészete. Nyilván a fúgáé. Elég kemény kiképzés szokott lenni, gyúrja, gyúrja az öreg, élete utolsó műve, be sem tudta fejezni, még egyszer össze akarta foglalni mindazt, amit a zenei szerkesztésről tudni lehet. Csakhogy Danyiil Trifonov lemezének a címe nem A fúga művészete, hanem Az élet művészete. Amiről az embernek első helyen nem Bach jut az eszébe, de talán tévedünk.

Talán nincs jobb élet, mint zenében élni, márpedig azt neki vagy nekik sikerült.

Nemcsak fúgákat hallhat a lemezbolond, de szonátákat és variációkat is, például a Hull a pelyhes fehér hó dallamára. Nemcsak J. S. művei szólnak, de C. P. E. és J. C. F. alkotásai is. Tényleg tudtak élni.

bach_the_art_of_life-105548.jpg

Bach: The Art of Life (Fotó/Forrás: Deutsche Grammophon)

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér

  • Agave Kiadó, Megjelenés: 2021. november 2.

A hét nővér, ha valaki nem tudná (én nem tudtam), Moszkva hét, sztálini időkben emelt épülete, a Lomonoszov Egyetem és hasonlók. Robert Dugoni regényében pedig hét amerikai kém, aki egymásról mit sem tudva szállítja az értékes és titkos információkat Moszkvából. De ők hiába nem tudnak egymásról, ha a kémelhárítás már tud róluk, és szépen, sorban el is tünteti őket. Vége az átmeneti időszaknak, amikor nem volt egyértelmű, hogy ki ellen kell harcolnunk.

Az oroszok, Putyinnak hála, ismét veszedelmesekké váltak a regényekben, de az az igazság, vagy valami ahhoz hasonló azért nyerésre áll.

nyolcadik_nover-105518.jpg

Robert Dugoni: A nyolcadik nővér (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Fejléckép: Részlet Gerhes Gábor Atlas című munkájából, 2020 (fotó: a művész jóvoltából / Kiscelli Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.