Plusz

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Menjél már
2021.10.05. 17:20
Ajánlom
Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához?

  • Európa Kiadó, Megjelenés: 2021. július 9.

Kívülről könnyű megérteni a koncepciót: masszív és csinos, élénk színű papírkötésű könyvek vannak a Kapszula könyvtárban. Belülről egyáltalán nem tudom követni, nagyon vegyes, klasszikusok és újak, veretes szövegek és löttyedt hablatyolások. Könyvek. Talán csak rosszul választottam, vagy a színre mentem (élénk narancssárga), esetleg a cím tévesztett meg, bár nem vettem észre magamon, hogy bármilyen nő meggyilkolására készülnék. Mindenesetre két óra alatt végez az ember Hatice Meryemmel, és a végén ott áll a tanulsággal: Törökországban sem könnyű a nők élete. Ami azt illeti, azért ezt eddig is lehetett sejteni.

Hatyce_Meryem-171346.jpg

Hatice Meryem: Hogyan fogjunk hozzá egy nő meggyilkolásához? (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

Thomas Hampson és az Orchester Wiener Akademie

  • október 12. 19:30 Müpa

Hampsonra akkor is kíváncsi az ember, ha Rolling Stones-t énekelne. Azért nem baj, hogy ez eddig még nem jutott eszébe. Nem azért érdekes, mert mekkora a múltja, hanem mert szinte egymaga vitt tovább egy hagyományt, a daléneklés művészetét. Most is dalokat hoz, bár zenekari változatokat, de ritka dolgokat: Liszt-műveket. Akinek ennyi nem elegendő ok a koncertre öltözéshez, az megkapja mellé a Prométheusz szimfonikus költeményt és Bruckner 3. szimfóniáját. Ezeket már Hampson nélkül.

Thomas_Hampson-171622.jpg

Thomas Hampson (Fotó/Forrás: Jimmy Donelan / Müpa)

60 év alatt a Föld körül

  • szeptember 8.–november 21. Kiscelli Múzeum

Nemrég láttam az interneten egy posztot, egy sok nyelven beszélő ember tette sorrendbe, hogy azoknak, akiknek az angol az anyanyelvük, mely idegennyelvek a legnehezebbek. Harmadikok lettünk, csak a navahó és a kantoni előz meg bennünket. Szóval

ha jajgatunk, hogy nem értenek meg minket a világban, igazunk van.

De a zenénk! A képzőművészetünk! Ami az utóbbit illeti, itt a bizonyíték. Azt sem értik. A Makarius-mappa, egy egyiptomi festő magyar gyűjteménye hatvan évig járta a világot, hogy hírt adjon a magyar művészetről. Járt Zürichben, New Yorkban, Kairóban, Párizsban, aztán 2006-ban hazatért. Mintha Robinson elindította volna a palackpostát, és hatvan év múlva maga bontotta volna ki az üveget.

60_ev_alatt-160026.jpg

Anna Margit: Kék fej (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Telemann: Kettős- és hármasversenyek

  • Hungaroton, 2021

Minden lemez időutazás – legalábbis ha barokk zenéről van szó. Elvisz valami boldogabbnak hitt vagy remélt korba, amelyben az új zenét Bach vagy Händel jelentette. Vagy Telemann, aki Bachhal komaságban volt. Most azonban kétszeres az utazás, nemcsak a 18. századba megyünk, de a 20. végére is, amikor ez a kellemes, tiszta, fás hangzás jelentette az újat, a modernet, a reményt, hogy tényleg végtelen a világ, és mi bírjuk, bírjuk a végtelenségét. Egy nap megismerjük az összes arra méltó mesterművet. Reménytelen, de nincs ezzel semmi baj.

238247228_4216614985060333_1507109210723556193_n-155916.jpg

Telemann: Kettős- és hármasversenyek (Fotó/Forrás: Hungaroton)

Fejléckép: Georg Philipp Telemann (fotó: Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Zenés színház

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Plusz ajánló

Miért szeretjük ennyire az adventi kalendáriumokat?

Közelít a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Íme, egy kis kalendáriumtörténet és néhány ötlet, hogy az idei advent is izgalmas legyen!
Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.