Plusz

Fáy Miklós: Mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény

Menjél már
2021.09.10. 14:25
Ajánlom
Fáy Miklós zenekritikus állandó rovatában ezúttal a Ludwig Múzeum a 120 éves magyar filmről rendezett kiállításával, Kántor Péter utolsó verseskötetével, Fischer Iván Poppea-rendezésével, valamint Fatma Said első lemezével foglalkozik.

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

  • július 23.–november 14. Ludwig Múzeum

Elborultabb pillanatokban hajlamos vagyok azt hinni, hogy a magyar film csak egy fikció, igazából mindig csak azt figyeltük, hogy mit tudnak más ország filmesei, aztán több vagy kevesebb sikerrel mentünk a nyomukban. Ha volt zseniális figura a magyar filmművészetben, az Kabos Gyula volt, ő nem utánzott senkit, és

örök vigasz, hogy akármilyen szerencsétlenek vagyunk, legalább röhögni lehet rajtunk.

És akkor jön egy ilyen kiállítás, mint a Nagylátószög. Fából vaskarika, állóképekkel beszél a mozgóképről, mintha versben mondanánk el, hogy van jó magyar regény. De talán így a legjobb.

 

KantorPeterElegendook-122920.jpg

Kántor Péter: Elegendő ok (Fotó/Forrás: Líra Könyv Zrt.)

Kántor Péter: Elegendő ok

  • Magvető Kiadó, Megjelenés: 2021. július 27.

Van egy, kettő, talán három dedikált verseskötetem Kántor Pétertől. Több nem lesz, mert Kántor Péter meghalt a nyáron. Elegendő ok ez a könyvvásárlásra? Elegendő. Cserébe az ember elolvashatja azt a verset, amely arról szól, hogy mi elegendő ok a versírásra. Az is, ha valaki szól, hogy szeretné látni a költő nevét nyomtatásban. Ő pedig teljesít, ír erről egy verset. Mi is teljesítünk, mert elolvassuk. És reméljük, hogy talán nem teljesen mindegy.

Mesterházi Mónika nekrológja itt olvasható:

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Kapcsolódó

Elegendő ok – Kántor Pétertől Mesterházi Mónika búcsúzik

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Kántor Péter posztumusz verseskötete, az Elegendő ok. Pályatársa, Mesterházi Mónika osztja meg személyes reflexióit Kántor Péter világáról, és búcsúztatja a 71 éves korában nemrég elhunyt költőt.

 

JeanineDeBique029-121909.jpg

Jeanine De Bique (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Monteverdi: Poppea megkoronázása

  • szeptember 9., 10., 14. 19:00 Müpa

A régi kérdés az volt, hogy vajon mi a fontosabb az operában, a zene vagy a szöveg. Hiába vágná rá az ember, hogy természetesen a zene, mert a kérdés ennél összetettebb, hogy mást ne mondjak, Puccini zenei fantáziája csak a jó librettótól indult el. Mindegy is, a mai kérdés az, hogy a zene vagy a színház.

Éneklős koncertre megyünk, vagy színházi előadásra, amelyben véletlenül énekelnek is?

Monteverdit játszott a Katona József Színház, tehetséges rendezésben, énekhangok nélkül. Most Fischer Iván társulata viszi színre, ki tudja, milyen rendezésben, de hangokkal. A többi majd kiderül.

További információ ide kattintva.

 

foto_EL_NOUR-141550.jpg

Fatma Said: El Nour (Fotó/Forrás: Warner Classics)

Fatma Said – El Nour

  • Warner Classics, 2021

Köztudomású, hogy az Aida a Szuezi-csatorna megnyitására készült. Ilyenkor szokás felemelt ujjal ellentmondani, hogy nem is igaz, mert a kairói opera megnyitójára készült. A baj az, hogy ez sem igaz, mivel a Rigolettóval nyitották meg, az Aida bemutatója pedig két évvel később volt. De nem is ez az érdekes, hanem hogy amilyen sima volt az út Itáliából Egyiptomba, olyan nehéz a másik irányba. A mai napig egyetlen egyiptomi operaénekes lépett föl a Scalában, Fatma Said. Ő viszont nagy sztárnak ígérkezik, most jelenik meg az első lemeze a Warnernél francia, spanyol és egyiptomi dalokkal. Biztatóan kockázatos.

 

Fejléckép: A Körhinta c. film egyik jelenete (forrás: Nemzeti Filmintézet)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.