Plusz

Fáy Miklós: Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes

Menjél már
2022.05.03. 09:15
Ajánlom
Májusi ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus koncertet, operaelőadást és könyvet is ajánl, valamint egy új zenei albumra is felhívja a figyelmet.

Jeffrey Archer: Nézz félre!

  • General Press, Megjelenés: 2022. április 25.

Jelenleg ez a legfrissebb Archer-regény, de nem sokáig, júniusban jön a következő, mármint Angliában. De akármilyen megdöbbentően termékeny és tehetséges krimiszerző Jeffrey Archer, nem tud annyira érdekeseket írni, mint amilyen az élete. Volt sportoló, művészeti szervező, galériatulajdonos (egy időben neki volt a világon a legnagyobb Warhol-gyűjteménye, aztán egy napon eladta az egészet), képviselő, majdnem London polgármestere, báró (most is az), börtöntöltelék. Írni csak azért kezdett, mert nem volt jobb ötlete arra, hogyan kerülje el az anyagi csődöt. Elkerülte, már jóval 320 millió fölötti példányban adták el a könyveit. Akármi is a múltja és a jövője – ehhez ért.

jeffrey_archer-113344.jpg

Jeffrey Archer: Nézz félre! (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kobajasi Kenicsiró és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

  • május 10., 11. 19:30 Zeneakadémia

Valamikor réges-régen a Három kívánság című műsorban az egyik gyereknek az volt a vágya, hogy szeretne szimfonikus zenekart vezényelni. A kívánság teljesült, hiszen erről szólt a műsor, vezényelhette az Állami Hangversenyzenekart egy próbán, épp Kobajasi volt a zeneigazgató, átadta a pálcát. Sok értelmes dolog nem sült ki az akcióból, csak Dévényi Tibor biztatta a fiúcskát: nyugodtan csináld, amit akarsz, Kobajasi bácsi szereti a gyerekeket. Eltelt néhány évtized, és kiderült, hogy Kobajasi bácsi tényleg szereti a gyerekeket, két estén át a Zeneakadémia növendékzenekarát fogja irányítani Beethoven-ügyben.

kobajasi_foto_Zeneakademia_Fazekas_Istvan-113249.jpg

Kobajasi Kenicsiró (Fotó/Forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

Vivaldi: Stabat Mater

  • Erato, 2022

Jakub Józef Orliński… Ja igen, az a srác, aki nemcsak kontratenor, de breaktáncos is, néha azzal dobja föl a reneszánsz zenei esteket, hogy kézen átfordul, helikopterezik, meg amit szokás a földön fekve. Nyilván ezeket a képességeit hanglemezen nehezebb érvényesíteni, így inkább csak énekel. Vivaldit, akiről még mindig nem köztudomású, hogy nemcsak ötszázszor írta meg ugyanazt a versenyművet, de elég jelentős vokális életművet is hagyott maga után. Táncolni nehéz rá, de hallgatni érdemes. 

vivaldi-113329.jpg

Vivaldi: Stabat Mater (Fotó/Forrás: Erato)

Az istenek alkonya

  • május 13., 15., 19., 22., 25. 29. 17:00 Magyar Állami Operaház

Újra lehet operába járni. Vagyis ez már egy kis elcsúszás, hiszen eddig is lehetett operába járni, csak épp nem az OPERÁ-ba, de ennek fényében az már kaland, hogy vajon a ház maga megfelelően tudja-e képviselni a műfajt. Máshonnét nézve, vajon elég nagy és elég wagneriánus-e ahhoz a város vagy az ország, hogy két hónapon belül két Istenek alkonyát is látni és hallani akarjon? Ne feledjük: ez olyan darab, hogy az ember bemegy a szép délutáni napsütésben, és az éjszaka közepén még mindig ugyanazt az operát játsszák.

istenek_alkonya-113358.jpg

Az istenek alkonya - plakát (Fotó/Forrás: Magyar Állami Operaház)

Fejléckép: Jakub Józef Orliński (fotó: Roberto Serra / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.