Plusz

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

2022.05.26. 09:55
Ajánlom
A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.

Június 10-12. között Kapolcsra érkezik többek között a Langaléta Garabonciások, valamint a Bab Társulat is – mindkét kompánia a hazai utcásokat képviseli a porondon a Bondoró alatt. A Langaléta Lovagok egy legendás hősökről szóló, hosszúléptű vígeposzt mutat be a közönségnek, míg

az óriásbábokkal operáló Bab Társulat előadásában a XIX. század jellegzetes, romantikus alakjai, a betyárok jelennek meg.

LudasMatyi-144203.jpg

Lúdas Matyi (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

Hozzájuk csatlakozik a Bánfalvy Stúdió és a TeátRum Trapptop, akik egy klasszikust, Lúdas Matyit hozzák el a Bondoróra, de lesz Nyilvános Akasztás is a Kajárpéci Vízirevü jóvoltából. A Tűzmadarak Cirkuszcsoport bázisa is a Bondoró Porond lesz ebben az évben.

Tőlük láthatjuk az Egy utca só című performanszt, amiben a megrettent állatidomár rettenthetetlen oroszlánjaival, a gyengélkedő erőművész, a vak késdobáló, a négyfülű zsonglőr-páros és az együgyű bűvész is feltűnik majd.

Emellett egy laza hangvételű, energikus tűzshow erejéig feltűnik Mr. Proper és Miss Mess is, akik biztonságos keretek közé próbálják szorítani a tüzet. Ami biztosan várható: tüzes légiakrobatika, bravúros emelések, tűz és még egy kis tűz! S ha már tűz show, ez alkalommal a Bondoró főnixmadarát is a Firebirds csapata kíséri – a közönséggel együtt – utolsó útján, a tűzig. Ezen az úton még utoljára elvegyülhetünk a tömegben, elsétálhatunk a vásárosok előtt, átbújhatunk a gólyalábasok lábai alatt és táncolhatunk a masírbanda vidám dallamaira, majd tanúi lehetünk, ahogy a főnix porrá hamvad, hogy később új életre keljen: a következő fesztiválon. 

Egyutcaso-144203.jpg

Egy utca só (Fotó/Forrás: Bondoró Fesztivál)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként bemutatkozó Bondoró idén minden korábbinál több nemzetközi attrakciót vonultat fel az eseményen.

A Bondoró Porond kínálatában szerepel az olasz Compagnia Lannutti & Corbo jóvoltából például egy kis utazócirkusz. Sátrukban vegyesen megtalálható a vicces, az abszurd, a varázslatos, a bolondos, a költői. A ZIRK Comedy előadása bohócokkal, zenével és bizarr varázslattal teli. Szintén az Olasz Kultúrintézet támogatásában láthatjuk itt a Pyròvaghi lenyűgöző tűz showját.

A Back To Life duepuntozero című előadás érzelmes módon ötvözi a színházat, a Kalaripayattu kűzdősportot, az akrobatikát és a tűztáncot, életre keltve egy mesét az ölelés varázsáról.

Vasárnap, június 12-én egy harmadik olasz műsort is felfedezhetünk a Bondoró Porond programjai között. Andrea Fedi, azaz a Katastrofaclown ugyanis két ízben is bemutatja saját Katastrofa-showját a nagyérdeműnek. A rock’n’roll ritmusára játszódó komédia keretében varázslatos szappanbuborékok és különféle bohóckodások vicces helyzetekbe sodorják a közönséget. S ha mindez még nem lenne elég,

a katasztrofális műsor során egy bokszmérkőzés dönti el, hogy ki hódítja meg a vágyott lány szívét.

A belga Alessandro Carocci júniusban egy utópisztikus világot kelt életre a fesztiválon. A Wallonie-Bruxelles International támogatásában érkező Chantier Domino produkciójában egy különleges Goldberg-gép születik a közönség szeme láttára! S hogy mi az a Goldberg-gép? Arról mindenki meggyőződhet a saját szemével a Bondoró Utcaszínház Fesztiválon!

IV. Bondoró Fesztivál

  • 2022. június 10-12., Kapolcs

A részletes programot itt találják.

Jegyek és bérletek még kaphatók elővételben a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pyròvaghi (fotó/forrás: Bondoró Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.