Plusz

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

2021.01.12. 09:20
Ajánlom
Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.

Rábólintott a párizsi polgármester arra a 250 millió eurós tervre, amelynek keretében gyönyörű, különleges kertté alakul a Champs-Élysées 1,9 kilométeres szakasza. A munkálatok várhatóan a 2024-es nyári olimpiai játékok idejére nagyrészt befejeződnek. Az önkormányzat szerint 2030-ra pedig teljesen új fényben tündököl majd Párizs gyönyörű sugárútja. A tervek szerint megújul a Concorde tér is – írja a Guardian.

hypervide_jardin-123637.jpg

Látványterv madártávlatból: a zöldebb Champs-Élysées (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A Champs-Élysées átalakítására az önkormányzathoz kötődő bizottság szerint azért van szükség, mert a Diadalívbe torkolló sugárút állapota leromlott, az állandó közlekedési dugók miatt hatalmas a légszennyezettség, az üzlethelyiségeket multicégek vették birtokba, a turistaforgalom pedig erodálta az egykor szebb napokat látott, frekventált városrészt. A párizsi lakosok többsége már inkább kerüli a környéket.

Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de akik, azok itt élnek, már korántsem vannak meggyőződve erről

– nyilatkozta Jean-Noël Reinhardt, az újjáépítést tervező bizottság elnöke.

08-120130.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

A tervek szerint a közlekedő járművek számát felére szorítják, a felszabaduló sávokból járdák és zöldfelületek lesznek, a járdák mellé pedig fasort telepítenek, miként az a látványterveken is jól látszik.

A hetven méter széles, a Concorde tértől a Diadalívig vezető sugárút története a XVII. századig nyúlik vissza.

parizsi-nyomat-les-champs-elysees-120148.jpg

A Champs-Élysées képeslapon (Fotó/Forrás: Galéria Savaria)

XIV. Lajos uralkodásáig a területen kerti gazdálkodás folyt, 1667-ben pedig André Le Nôtre, a Napkirály kertésze tervezte meg a sétálóutcát a Tuileriák kertjének meghosszabbításaként. Nevét 1709-ben kapta a görög mitológia túlvilági helye, az Élüszion mezői után, amelyről az ókoriak úgy gondolták, a világ nyugati peremén helyezkedik el, és az istenek kedveltjeinek lakhelye. A sugárút a francia történelem fontos színhelye: 1944-ben itt ünnepelték a II. világháború végét és Németország vereségét, és a futball-világbajnokságokon aratott győzelmeket.

couv-120129.jpg

A zöldebb Champs-Élysées látványterve (Fotó/Forrás: PCA-Stream)

Az új terveket megalkotó PCA-Stream iroda építésze, Philippe Chiambaretta felmérése szerint a koronavírus-járvány előtt a Champs-Élysées-t 100 ezer ember használta naponta, akiknek 72%-a turista. Az úton 3 ezer gépjármű halad át óránként, nagyobb légszennyezettséget okozva, mint a városi körgyűrűn. Chiambaretta szerint

az ikonikus helyszín eklatáns példája lett a modern városi problémáknak, amelyeket a szennyezettségben, az autók magas számában, a túltengő turizmusban és kommercializmusban nevezett meg.

Zöldhullám

„Változtasd meg élted!” – üzente Rilkének egy Apollón-szobor, és a költővel együtt mi is hisszük azt, hogy az új eszméket mindig a művészet hordja ki.

Kultúra és natura – az emberi és a természeti világ mint egy érem két oldala, nem teljesek egymás nélkül.

Ahhoz, hogy még sok száz, sok ezer éven át élhessünk ezen a bolygón, tanulnunk kell a természettől. Ahogy Nemes-Nagy Ágnes írja: „tanulni kell, szeretni kell.”

Új rovatunkat, a Zöldhullámot a természeti világ iránti aggodalom hívta életre, de a természet szeretete táplálja. Annak tudata, hogy ügyesen festő, ügyesen író, ügyesen zenélő emlősök vagyunk, nagyobb felelősséggel és több feladattal.

CIKKEK A ROVATBAN

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.