Plusz

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

2021.09.21. 11:10
Ajánlom
A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!

Kedves Olvasók!

fidelio_BKFM_2021_00-105531.jpg

Budapesti Klasszikus Film Maraton Fidelio-különszám (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az októberi számunk megjelenésének ideje éppen egybeesik a hazai filmélet egyik jelentős eseményével, a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal, amelyen szeptember utolsó napjaiban, 21. és 26. között öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A gazdag kínálatot tartalmazó Fidelio-különszám megtalálható terjesztési pontjainkon.

A filmmel, pontosabban a magyar filmmel mostani magazinunkban is behatóan foglalkozunk: megemlékezünk a 100 éve született filmrendező-géniuszról, Jancsó Miklósról, akiről pályatársai, tisztelői vallanak, de foglalkozunk az első magyar filmalkotással, A tánczcal is, valamint interjút közlünk Enyedi Ildikóval, akinek legújabb munkája, A feleségem története a napokban került a hazai mozikba. Természetesen aktuális programbontásainkban a további műfajok kedvelői is megtalálják az ízlésüknek megfelelő eseményeket.

Tartalmas böngészést kívánunk!

Várhegyi András
főszerkesztő

Októberben ünnepli 90. születésnapját Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, aki előtt a jeles alkalomból egyik színdarabja, A hatodik napon bemutatásával tiszteleg a Rózsavölgyi Szalon. Erről is kérdezzük születésnapi nagyinterjúnkban, amelyben Szakonyi Károly megvallotta, nem szeretne „szent tehén” lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír, és azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába.

Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”…

Zene rovatunkban az Ivan & The Parazol frontemberével Vitáris Ivánnal olvashatnak beszélgetést nyáron megjelent, ötödik albumuk, a Budai Pop kapcsán, amely az együttes korábbi lemezeivel ellentétben kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmaz. A váltás okai és a zenei anyag fogadtatása is szóba került.

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A rendezővel készült interjúnkból az is kiderül, milyen férfinak lenni.

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Kapcsolódó

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.

„Az egész életében arra tanított bennünket, hogyan lehet egyszerre hazafinak és mindeközben megengedőnek és toleránsan lenni mindenkivel, aki becsületes” – idézi fel az idén 100 éve született filmrendező, Jancsó Miklós alakját Novák Ferenc „Tata” koreográfus. A lapban közölt megemlékező cikkünkben megszólal továbbá Szirtes Ági, Hegedűs D. Géza, Lovasi András, Őze Áron és Scherer Péter.

Az októberi számban további évfordulós anyagokat is talál az idén 120 éves magyar filmről, Magyarország 120 éve született utolsó hercegéről, Esterházy V. Pálról és a 175 éve elhunyt művészetpártolóról, gróf Festetics Lászlóról.

Aktuális számunkban ismét új olvasmányt ajánl Vámos Miklós, a kulturális kínálatból szemezget Fáy Miklós és újabb kritikaszemelvényt közöl a Revizor kritikai portál. Az olvasók tájékozódhatnak az október 8-24. között zajló Liszt Ünnep programjairól, valamint a szeptember 26. és október 10. között megrendezendő Budapesti Őszi Fesztiválról is, amelynek részleteibe Gáspár Máté, az eseménysorozat programigazgatójával avatta be lapunkat.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. OKTÓBER <<<

Fidelio_2110_00-105805.jpg

Fidelio Magazin 2021. október (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. októberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Katona József Színház Mesteremberek című bemutatónak plakátja.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.