Plusz

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

2022.06.20. 13:35
Ajánlom
Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.

Idén száz éve jelent meg James Joyce Ulysses című műve, amelynek cselekménye egyetlen nap – 1904. június 16-a – leforgása alatt zajlik.

A korszakos regényfolyam főszereplőjéről, a magyar származású Leopold Bloomról Bloomsdayként elnevezett napon került nyilvánosságra, hogy 2022-ben

az Európai Bizottság Kreatív Európa Alapja az egyik legjelentősebb támogatást az ULYSSES: Európai Odüsszeia című, városi-kulturális projektnek ítélte oda.

Az eredeti műhöz méltóan ambiciózus koncepció Európa 18 városát egyesíti Kolozsvártól Lisszabonig, Vilniustól Berlinig, Dublintól Budapestig és Athéntól Koppenhágáig.
A Kreatív Európa zsűrijének döntése szerint:

„A projektben különösen jól kirajzolódik az az igény, hogy Joyce Ulyssesét erőteljes kortárs üzenettel bíró európai remekműként fedezzük fel újra.

Külön értéke, hogy rendezvényei során kiemelt figyelmet fordít a társadalmi befogadás, a sokszínűség és a nemek közötti egyenlőség általános érvényű kérdéseire.

ulysses-124619.jpg

Az Ulysses (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

Megítélésünk szerint ebben a jól kimunkált elképzelésben valódi újítás lehetősége rejlik, amely a közös európai kulturális örökséget és az irodalmi remekművet egységes dramaturgiával, nagyszabású, nemzeteken átnyúló együttműködésekkel dolgozza fel.”

Joyce műve meghatározó fordulópont az európai kultúrtörténetben, s máig érvényes inspirációs forrása az ULYSSES: Európai Odüsszeia programsorozatának. Ennek keretében 14 városi rendezvény lakja majd be a modern, demokratikus köztereket, 18 ágazatok közötti művészeti és társadalmi szimpóziumra, 30 alkotóházi művészcserére kerül sor. Továbbá 18 kortárs szerző kap megbízást egy új, 2024-ben megjelenő Európa-Ulysses könyv létrehozása.

A projekt a regény 18 epizódjának időrendi sorrendjében bontakozik ki: a megnyitó 2022. szeptember végén Athénban lesz, ezután 2022 őszén Marseille, Trieszt, Budapest és Vilnius következik.

2023-ban a programsorozat Párizs, Berlin, Koppenhága, San Sebastian, Kolozsvár, Isztambul, Zürich, Groningen, Eleuszisz és Oulu részvételével folytatódik, majd 2024 júniusában Lisszabon, Dublin és Derry/Londonderry városában fejeződik be.

Pályázatukban az ULYSSES: Európai Odüsszeia szervezői az eredeti mű fejezeteiben szereplő témákra rímelő, a mai európai társadalmakat foglalkoztató 18 problémát jelöltek ki, amelyeket az egyes résztvevők a saját városukban dolgoznak fel.

Míg például Isztambulban a világi és vallási együttéléssel, Lisszabonban a kontinens idősödő népességével, Zürichben az állampolgári identitással foglalkoznak, Budapesten a helyi közösségek szerepe kerül előtérbe a válságok sújtotta Európában.

A partnerek (az Ulysses 17. epizódja által ihletetten) összesen 309 kérdést és megoldási javaslatot gyűjtenek össze a dublini zárókonferenciára.

A hollandiai Stichting Brave New World Producties és az írországi Arts Over Borders által vezetett sokszínű konzorciumban számos nagy múlttal rendelkező és jó néhány feltörekvő szervezet van: köztük múzeumok, színházak, fesztiválok; független művészek és önkormányzati szervek egyaránt. Magyarországot a főváros turisztikai-kulturális ügynöksége, a Budapest Brand nZrt. képviseli. 

JamesJoyce2-123853.jpg

James Joyce (Fotó/Forrás: National Library of Ireland)

„Joyce korszakos nagyregényének számos közvetlen és közvetett magyar vonatkozása van, így különösen izgalmas hazánkat képviselni ebben az ízig-vérig európai programban. Budapestiként ápoljuk az egykori Monarchia hagyományait, és megemlékezünk a regény egyik főhősének szülővárosáról, Szombathelyről is.

A konkrét kapcsolódásokon túl, az idén 100 éves művet mindenekelőtt inspirációként fogjuk használni ahhoz, hogy miként lehet az irodalom eszközeivel megszólítani és bemutatni egy nagyváros közösségeit,

hogyan lehet sok hangon és változatos formákban elmesélni történeteit. Így válik a következő két évben ez a projekt a Budapest Könyvfőváros kezdeményezés egyik oszlopává, és így tudjuk rajta keresztül bemutatni az Ulysseshez hasonlóan örökifjú, 150 éves Budapestet közös európai kultúrközösségünkben” – mondta Gáspár Máté, a Budapest Brand nZrt. művészeti vezetője.

James Joyce szerint a város a civilizáció legteljesebb leképeződése.

Az Arts Over Borders reméli, hogy az ULYSSES: Európai Odüsszeia kreatív útja a következő két évben – Homérosz Odüsszeuszához és Joyce Leopold Bloomjához hasonlóan – egy szélesebb Európába vezet, ahol közös viták és előadások világítanak rá az ember összetettségére, miközben új, nemzetközi partnerségek, határokon átnyúló megoldások alakulnak ki, amelyek aktív polgári szerepvállalásra ösztönöznek a művészetek és a társadalom párbeszédében” – áll a program egyik koordinátorszervezetének, az Arts Over Borders-nek nyilatkozatában.

A projektben részt vevő városokra vonatkozó információkat – a projektidőpontokkal és a programok részleteivel együtt – 2022. szeptemberében teszik közzé.

A budapesti programokkal kapcsolatos hírek a Budapest150 és a Budapest Könyvfőváros felületein jelennek majd meg.

 Fejléckép: James Joyce (forrás: National Library of Ireland)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Világsztárok, por és jókedv – Ilyen volt az idei Sziget

Több mint 450 ezren vettek részt idén a Sziget fesztiválon, amelyet két év kényszerszünet után rendeztek meg idén. A szervezők közleményben összegezték a hat nap tapasztalatait, és már a jövő évi fesztivál dátumát is elárulták.
Plusz ajánló

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Plusz galéria

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Plusz ajánló

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Plusz ajánló

Elemi erők örvénye – Programajánló a Sziget 5. napjára

Futurisztikus, a testet és az életet ünneplő táncrituálé és a világ elnyomása ellen kitartóan küzdő ember performansza – változatos élményekben lehet része annak, aki augusztus 14-én ellátogat a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra. Nézzetek be hozzánk vasárnap is!