Plusz

KÉP-regény: Lassan lekopik a festék…

2020.06.26. 14:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Pierrot-ról és a kilencvenes évek könnyűzenei világáról elmélkedik.

Ez egy 25 éves történet, ez azért kemény! 25 éve ért véget Pierrot első alkotói korszaka, a szomorú bohócos, keserédes, babaházas, holdbarévedős. 1995-ben volt egy koncert a Budai Parkszínpadon, ahol Pierrot lemosta magáról a festéket és visszaalakult Marosi Z. Tamássá. Mondanám, hogy sajnálom, hogy így alakult, de ez hülyeség. Öt év alatt már bőven leesett az első hó, lekopott a festék a babaházakról, és valószínűleg ráérzett arra, hogy ezt a történetet ugyanúgy már nincs értelme folytatni.

Pierrot95BudaiParkszinpad-125811.jpg

Pierrot (1995, Budai Parkszínpad) (Fotó/Forrás: morpho)

Olyan 1991 magasságában, amikor állandóan Pierrot szólt a rádióból, egy celldömölki srác elmagyarázta, hogy ez a zene tulajdonképpen csak azért jó, mert nagyon profi szintetizátorokat használ, és azzal meg ugye nem nehéz jó zenét csinálni. A dallamok meg nyilván jönnek csak úgy a programból. Szoftver kérdése az egész. Aha, nyilván. Arra mindenesetre jó volt ez a hülyeség, hogy elkezdjem figyelni a magyar dalok zenei hátterét.

Akkor vettem észre, hogy a négy akkord milyen szinten uralja a könnyűzenét, meg hogy a dalszövegek teljesen elvesznek a szerelem-nyár-álmodozás aranyháromszögben.

Erre a koncertre azért mentem el, mert a szomorú bohóc figurája erősen kilógott ebből a katyvaszból. Valahol nekem szólt, sőt néha azt éreztem, hogy rólam is szólt, de ezeket az ember idővel kinövi. Az viszont igaz, hogy akkor döbbentem rá, hogy a kilencvenes évek elején milyen szomorú voltam, sőt szerintem egész Magyarország az volt, a rendszerváltást követő eufória után.

Mikor eszembe jutott, hogy ide be kéne jutni fotózni, (viszonylag időben, a koncert napján) akkor már eladták az egész bulit fullhousera, és a fotózást sem díleltem le. Nem volt egyszerű. Az volt a szerencsém, hogy GNL kolléga a koncert kapcsán pár nappal korábban csinált Pierrot-val egy interjút, így aztán erre hivatkozva sikerült beverekednem magam. Egyébként itt már erősen kezdtem utálni, hogy a koncertekre alig lehet bejutni fényképezni, és bizonyos esetekben egészen kalandos átverés mechanizmusokat kellett alkalmazni, hogy bejussak. Én nem tudtam, hogy Pierrot a legvégén lemossa majd magáról a festéket, meg azt sem, hogy utána valami egészen más jön majd, amihez nekem már túl sok közöm nem lesz, mégis úgy jött ki, hogy sokkal többet fotóztam őt ezután.

Kiderült, hogy tud ő bulvárzenét is csinálni, ha akar, így lett aztán Gengszter Zoltánnak Bumm a fejébe, Sipos F. Tamásnak meg nem volt baja a baby-vel. Aztán még Megasztár is volt, ahol pont olyan előadókat válogattak, amilyen Pierrot sosem volt, de ő szerencsére ’95-ben tényleg lezárt egy korszakot, és én ezt elhittem neki. Ennek immár 25 éve, Marosi Z. Tamás közben 50 éves lett, a Budai Parkszínpadot bezárták, a kilencvenes évek zenéjéből meg alig emlékszünk valamire. Pedig az még messze nem volt annyira szar, mint egy átlagos Eurovíziós Megasztár az X-faktoros való villában…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: A tenisz nyomában

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különös, „megtervezett” eltévedés történetét meséli el.
Plusz hír

A riói karneválnak is betett a koronavírus

Meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.
Plusz hír

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

A Csáth Géza-díjat szeptember 25-én, kora este adja át a FISZ a Neurológiai Klinikánál, a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Az elismerés mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.
Plusz ajánló

Kulturális pezsgés a Bartókon: jön az Eleven Ősz!

Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal várnak mindenkit szeptember 25-26-án.
Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.