Plusz

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

2020.09.17. 13:05
Ajánlom
Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programkínálat mellett híreket, ajánlókat, kritikát és számos interjút találhat, továbbá a Líra Könyvklub szeptember-októberi mellékletét könyvajánlókkal, beleolvasókkal és beszélgetésekkel.

fidelio_cimlap_2010-103922.jpg

Fidelio Magazin 2020. október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Az aktuális számban is megtalálja Fáy Miklós rovatát, amelyben a kritikus ezúttal a Notting Hill-i cukrászda című filmmel, a Kassák Múzeum Személyes távolság – Besenyő Éva fotográfiái című kiállításával, a Poket Könyvek részeként megjelent 2021-es Magvető Notesszel, valamint Vengerov októberi fellépésével foglalkozik.

A Revizor kritikai portál rovatában a TRIP Hajó és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciója, A tizennégy karátos autó kapcsán olvasható Puskás Panni kritikája. Az októberi számból is megtudhatja Vámos Miklóstól, mit érdemes elolvasni. Ebben a hónapban Ljudmila Ulickaja A lélek testéről (Magvető 2020) című kötetével foglalkozik, amelyre a magyar fordítást jegyző Morcsányi Géza reagál a Fidelio hasábjain.

Beszélgetést talál Bérczes Lászlóval, az Ördögkatlan Fesztivál társalapítójával, aki az októberi Katlan-napok részleteibe avatja be Olvasóinkat. Philipp György zeneszerzőként járult hozzá az Artus társulattal készült, Minden is című produkcióhoz, ennek kapcsán faggattuk.

Az ember csak attól tud tanulni, akit szeret

Tanításról, zenéről, fortepianóról beszélgettünk az idén 75 éves Komlós Katalinnal, a Zeneakadémia professor emeritusával, akinek összetéveszthetetlen kacagását nem felejti, aki hallja. Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója kihívásokról, közeli és hosszú távú tervekről is mesélt. A Dalinda formáció 2015 óta koncertezik, s Kína és India után idén a WOMEX közönsége előtt mutatkozhat be. Tímár Sárával arról is kérdeztük, miért hangzanak hangszerek nélkül is ütősen a magyar népdalok.

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Kapcsolódó

„Teljes hittel és akarással” – Születésnapi beszélgetés Somos Csabával

Somos Csaba, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatának idei kitüntetettje az 50. születésnapját ünnepli. A jeles nap alkalmat adott a pálya kezdetének, legszebb mozzanatainak felidézésére, de a kihívásokról, a közeli és hosszútávú tervekről is beszélgettünk a Nemzeti Énekkar karigazgatójával.

A hálózatkutatóként és íróként ismert Barabási Albert-László munkájának egy eddig rejtett vetületével találkozhatunk októberben a Ludwig Múzeumban. Hogy pontosan mivel, arról lapunknak mesélt. Tompa Andrea Haza címet viselő legújabb regényében térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.

Lapozzon bele az online változatba ide kattintva>>>

lira_cimlap_2010-103923.jpg

Líra Könyvklub, 2020. szeptember-október (Fotó/Forrás: Fidelio Magazin)

Líra Könyvklub

A Líra Kiadócsoport népszerű írói rengeteget foglalkoznak Magyarország múltjának, főleg a 20. század történelmének feldolgozásával, gondoljunk csak a legutóbbi időkből Spiró Györgyre vagy Závada Pálra – s most Vámos Miklós Dunapest című regényével erősíti tovább ezt a vonalat.

A kiadványban olvasható nagyinterjúban új könyvéről, az apákról, hősökről, különös házakról, cenzúráról és az álmokról beszél.

Nyáry Krisztián új könyve, az Általad nyert szép hazát is a múltról szól, egész pontosan a magyar nemzeti himnusz előzményeiről, születésének körülményeiről és kalandos utóéletéről – mintha csak egy krimit olvasnánk!

Sumonyi Zoltán Tessék mondani, milyen vallású? című irodalmi anekdotagyűjteménye pedig a 20. századi magyar irodalom nagyjainak hol vicces, hol megható történeteit beszéli el. Erről is többet megtudhat a kiadványból!

A Líra Könyvklub online változatába itt lapozhat bele>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Színház

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.
Színház

Vidnyánszky szerint a baloldali pártok kampányindítója volt az október 23-i tüntetés

Az SZFE autonómiájának ügye is napirendre került az Európai Parlament kedd délelőtti ülésén, amelyen az egyetem részéről Upor László, a korábbi megbízott rektor és Milovits Hanna, a hallgatók képviselője, a kormány részéről pedig György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt jelen az online térben. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke is megfogalmazta az álláspontját, igaz, ő egy technikai probléma miatt csak később tudott bekapcsolódni a beszélgetésbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz koronavírus

Minden kulturális intézményt bezárnak Németországban a járvány rohamos terjedése miatt

November 2-tól szinte minden kulturális intézmény bezár egy hónapra Németországban. A részletekről Angela Merkel kancellár tájékoztatja a lakosságot. A bevételkiesés 75%-át megtérítik.
Plusz magazin

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Plusz hír

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Plusz kult50

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.