Plusz

Kísérletezés és kézművesség a bonbonok mögött

Interjú Erdélyi Nórával, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra alapítójával
2019.12.30. 10:50
Ajánlom
Gyermekkori vágyát valósította meg csokoládémanufaktúrájával Erdélyi Nóra, aki kilenc év reklámügynökségi munka után váltott az édes ízekre. Először a Király utcában találta meg helyét a Bonbonier, most pedig a Ráday utcában várja az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődés során a lassulásra buzdító SlowXmas programsorozathoz is csatlakozott a Bonbonier, de egyébként sem idegenek a workshopok, családi foglalkozások az új ízeket kikísérletező vállalkozástól.

Miért dönt valaki úgy kilenc év reklámszakmában eltöltött év után, hogy inkább a csokoládékészítésben próbálja ki magát?

Számomra ez a szakma egy gyerekkori álom kiteljesedése, hiszen szüleim utazásai végett nagyon jó minőségű édességeken nőttem fel, így viszonylag korán kialakult bennem a csokoládé szeretete. Ugyan más területen kezdtem a pályámat, de szép lassan, felnőtt fejjel kiforrt bennem az elhatározás, hogy ténylegesen ezzel kellene foglalkoznom, hiszen erre húz a szívem. A végső irányt azonban az adta meg, amikor

egyik karácsonykor akkora sikere lett a barátoknak készített csokoládédobozoknak, hogy elkezdtek rendelni tőlem.

Így belevágtam egy képzésbe, és elhatároztam, hogy 2012-ben már én is kint leszek kiállítóként a várban tartott Édes Napok Fesztiválon.

Az, hogy valami igazán egyedit hozz létre a saját kezed munkájával, mindig is vonzott, vagy a telefonoktól és emailektől hemzsegő munkakörnyezet vitt rá a váltásra?

A kézművesség engem mindig is vonzott, erős kreatív vénával rendelkezem. Minden, és mindenki tud inspirálni, nem ismerek lehetetlent az alkotásaimban. Mielőtt elkezdtem csokoládéból készíteni ajándékokat karácsonyra, évről évre újabb kreatív ötlettel rukkoltam elő. Ilyen volt például a gyöngyfűzés, a hímzés, az üvegfestés vagy éppen a gyertyaöntés. És csak ezután készült el az első csokoládédobozom, az első bonbonier.  

Igen izgalmas történet a tied, amelynek az eredménye egy, a Ráday utcában megnyílt bolt. Melyik részét élvezted a legjobban? 

A Ráday utcai bolt testesíti meg azt, amire mindig is vágytunk. Egy helyen működik a műhely és a bolt, amely rengeteg lehetőséget nyújt számunkra, akár egyből tudok reagálni egy-egy ügyfélkérésre.

Ezeket a különlegességeket szeretem a legjobban, például amikor egy nagy mackót, egy zongorát, vagy éppen egy Suzuki Swiftet készítettem.

Nagyon vonz egyébként a termékfejlesztés folyamata is, legyen az egy új süteményíz vagy fagylalt, de természetesen csokoládé is.

Nemcsak a történeted, maga a csokoládékészítés is egy izgalmas terület. Honnan nyered az inspirációt, vannak-e esetleg példaképeid ezen a területen?

Egy igazi chocolatier mindenből tud inspirálódni, mindig figyel, mindig résen van: egy elejtett mondatból, egy elkapott beszélgetésből, egy fűszerespultból, a különleges gyümölcsökből, az utazásaiból, akár egy különleges főételből vagy desszertkombinációból is. Természetesen vannak példaképeim, ilyen például a Rózsavölgyi Csokoládé. Mindig is felnéztem arra, amit csinálnak, hiszen szeretnék majd én is eljutni oda, hogy kakaóból készítsem az alapanyagot. Most ugyanis csokoládéból dolgozunk, abból is különböző féléket használunk, de az elsődleges cél, hogy magas minőségű alapanyag legyen.

Van csokoládénk olaszországi üzemből, van belga és van francia is. Hosszútávú célunk tehát, hogy kakaóbabból készítsük el a saját csokinkat.

A honlapon olvasható, hogy figyelsz a különböző érzékenységekre is. Elköteleződést jelent ez a kérdéskör egy olyan üzlet számára, amely indulóként nem a legnagyobb profitra, hanem a minőségre fókuszál. Te miként vélekedsz erről?

Igyekszünk ebbe az irányba is nyitni, hiszen rengetegen keresik az ilyenfajta termékeket.

Nem feltétlenül jelent ez egyébként minőségbeli kompromisszumot, de azért mindenből nem tudunk alternatívát nyújtani.

Nem igazán találtam még például olyan fehércsokit, ami finom lenne és a laktózérzékenyek is fogyaszthatnák, így az összes laktózmentes termékünk étcsokoládéból készül.

Milyen ízesítéseket lehet nálad megkóstolni? Folyamatosan változik a kínálat? Ha igen, akkor mi alapján döntesz egy-egy újabb forma vagy íz mellett?

Már a nyolcadik évünkben vagyunk, így rengeteg bonbont kínálunk: 20-25 féle íz biztosan megtalálható egyszerre a boltunkban. Mivel azonban jelenleg több mindenre fókuszálunk, hiszen a csoki mellett van péksüteményünk, fagyink és süteményünk is, többnyire akkor kísérletezek ki új bonbont, amikor az időm engedi. Vagy ha hallok, tapasztalok magam is érdekességet. Például nagyon finom sárgadinnyés bonbont ettem Amerikában. Ezeket megjegyzem és előbb vagy utóbb megpróbálom kikísérletezni őket.

Nemcsak vásárolni lehet a boltban, hanem mi magunk is készíthetünk a workshopokon édességeket.

Szerencsére ez a hely lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb létszámú csoportoknak tartsunk tanfolyamokat, illetve nyújtsunk csokoládéval kapcsolatos élményeket.

A komplexebb folyamatot, a bonbonok készítését is megtanulhatjuk egy három-négyórás tanfolyam keretében, de egy másfélórás, rövidebb workshop is elegendő az alapokhoz,

és a saját trüffel elkészítéséhez. Ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján nemcsak a gyerekek számára, de a felnőtteknek is izgalmas élményt nyújt, akik a műhelybe belépve ismét gyerekekké válhatnak.

Különösen izgalmas volt az a program, amely a SlowXmas programsorozat keretében rendeztetek. Sokan ajándékoznak karácsonykor saját készítésű csokoládét?

A saját készítésű bonbon szerintem a legszebb ajándékok közé tartozik, hiszen nem csak finom, de saját kezünk munkája is benne van, ami így különlegessé is teszi azt. Arról nem is beszélve, hogy a technikák elsajátítása után otthon további bonbonokat tudunk készíteni a családnak, a barátoknak. Úgy látom, hogy évről évre

egyre többen igyekeznek meglepni szeretteiket saját készítésű bonbonokkal, de maga egy workshop is különleges ajándék lehet karácsonyra, főleg, ha az egész család el tud jönni együtt egy ilyen csokoládékészítésre.

Karácsony után három ilyen családi workshopom is lesz, és alig várom őket.

A SlowXmas programsorozat keretében a zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínáltak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra ösztönözték a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

Szerző: Takács Erzsébet

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Jazz/World

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Plusz magazin

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Plusz Kőfeszt

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Ami a nyárból még hátra van: megjelent a Fidelio augusztusi száma!

Augusztusra is segítünk változatos programokkal megtölteni a nyarat. Ingyenes programmagazinunk legújabb számát megtalálod az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Jankovics Marcell ihlette grafikával készült számítógépes játék a magyar népmesékből

A Behind the Beyond nevű videójáték a magyar népmesékből inspirálódva kínál izgalmas kikapcsolódást a játékosoknak, miközben megismertet a magyar folklór jellemző elemeivel.