Plusz

Kísérletezés és kézművesség a bonbonok mögött

Interjú Erdélyi Nórával, a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra alapítójával
2019.12.30. 10:50
Ajánlom
Gyermekkori vágyát valósította meg csokoládémanufaktúrájával Erdélyi Nóra, aki kilenc év reklámügynökségi munka után váltott az édes ízekre. Először a Király utcában találta meg helyét a Bonbonier, most pedig a Ráday utcában várja az érdeklődőket.

A karácsonyi készülődés során a lassulásra buzdító SlowXmas programsorozathoz is csatlakozott a Bonbonier, de egyébként sem idegenek a workshopok, családi foglalkozások az új ízeket kikísérletező vállalkozástól.

Miért dönt valaki úgy kilenc év reklámszakmában eltöltött év után, hogy inkább a csokoládékészítésben próbálja ki magát?

Számomra ez a szakma egy gyerekkori álom kiteljesedése, hiszen szüleim utazásai végett nagyon jó minőségű édességeken nőttem fel, így viszonylag korán kialakult bennem a csokoládé szeretete. Ugyan más területen kezdtem a pályámat, de szép lassan, felnőtt fejjel kiforrt bennem az elhatározás, hogy ténylegesen ezzel kellene foglalkoznom, hiszen erre húz a szívem. A végső irányt azonban az adta meg, amikor

egyik karácsonykor akkora sikere lett a barátoknak készített csokoládédobozoknak, hogy elkezdtek rendelni tőlem.

Így belevágtam egy képzésbe, és elhatároztam, hogy 2012-ben már én is kint leszek kiállítóként a várban tartott Édes Napok Fesztiválon.

Az, hogy valami igazán egyedit hozz létre a saját kezed munkájával, mindig is vonzott, vagy a telefonoktól és emailektől hemzsegő munkakörnyezet vitt rá a váltásra?

A kézművesség engem mindig is vonzott, erős kreatív vénával rendelkezem. Minden, és mindenki tud inspirálni, nem ismerek lehetetlent az alkotásaimban. Mielőtt elkezdtem csokoládéból készíteni ajándékokat karácsonyra, évről évre újabb kreatív ötlettel rukkoltam elő. Ilyen volt például a gyöngyfűzés, a hímzés, az üvegfestés vagy éppen a gyertyaöntés. És csak ezután készült el az első csokoládédobozom, az első bonbonier.  

Igen izgalmas történet a tied, amelynek az eredménye egy, a Ráday utcában megnyílt bolt. Melyik részét élvezted a legjobban? 

A Ráday utcai bolt testesíti meg azt, amire mindig is vágytunk. Egy helyen működik a műhely és a bolt, amely rengeteg lehetőséget nyújt számunkra, akár egyből tudok reagálni egy-egy ügyfélkérésre.

Ezeket a különlegességeket szeretem a legjobban, például amikor egy nagy mackót, egy zongorát, vagy éppen egy Suzuki Swiftet készítettem.

Nagyon vonz egyébként a termékfejlesztés folyamata is, legyen az egy új süteményíz vagy fagylalt, de természetesen csokoládé is.

Nemcsak a történeted, maga a csokoládékészítés is egy izgalmas terület. Honnan nyered az inspirációt, vannak-e esetleg példaképeid ezen a területen?

Egy igazi chocolatier mindenből tud inspirálódni, mindig figyel, mindig résen van: egy elejtett mondatból, egy elkapott beszélgetésből, egy fűszerespultból, a különleges gyümölcsökből, az utazásaiból, akár egy különleges főételből vagy desszertkombinációból is. Természetesen vannak példaképeim, ilyen például a Rózsavölgyi Csokoládé. Mindig is felnéztem arra, amit csinálnak, hiszen szeretnék majd én is eljutni oda, hogy kakaóból készítsem az alapanyagot. Most ugyanis csokoládéból dolgozunk, abból is különböző féléket használunk, de az elsődleges cél, hogy magas minőségű alapanyag legyen.

Van csokoládénk olaszországi üzemből, van belga és van francia is. Hosszútávú célunk tehát, hogy kakaóbabból készítsük el a saját csokinkat.

A honlapon olvasható, hogy figyelsz a különböző érzékenységekre is. Elköteleződést jelent ez a kérdéskör egy olyan üzlet számára, amely indulóként nem a legnagyobb profitra, hanem a minőségre fókuszál. Te miként vélekedsz erről?

Igyekszünk ebbe az irányba is nyitni, hiszen rengetegen keresik az ilyenfajta termékeket.

Nem feltétlenül jelent ez egyébként minőségbeli kompromisszumot, de azért mindenből nem tudunk alternatívát nyújtani.

Nem igazán találtam még például olyan fehércsokit, ami finom lenne és a laktózérzékenyek is fogyaszthatnák, így az összes laktózmentes termékünk étcsokoládéból készül.

Milyen ízesítéseket lehet nálad megkóstolni? Folyamatosan változik a kínálat? Ha igen, akkor mi alapján döntesz egy-egy újabb forma vagy íz mellett?

Már a nyolcadik évünkben vagyunk, így rengeteg bonbont kínálunk: 20-25 féle íz biztosan megtalálható egyszerre a boltunkban. Mivel azonban jelenleg több mindenre fókuszálunk, hiszen a csoki mellett van péksüteményünk, fagyink és süteményünk is, többnyire akkor kísérletezek ki új bonbont, amikor az időm engedi. Vagy ha hallok, tapasztalok magam is érdekességet. Például nagyon finom sárgadinnyés bonbont ettem Amerikában. Ezeket megjegyzem és előbb vagy utóbb megpróbálom kikísérletezni őket.

Nemcsak vásárolni lehet a boltban, hanem mi magunk is készíthetünk a workshopokon édességeket.

Szerencsére ez a hely lehetőséget nyújt arra, hogy nagyobb létszámú csoportoknak tartsunk tanfolyamokat, illetve nyújtsunk csokoládéval kapcsolatos élményeket.

A komplexebb folyamatot, a bonbonok készítését is megtanulhatjuk egy három-négyórás tanfolyam keretében, de egy másfélórás, rövidebb workshop is elegendő az alapokhoz,

és a saját trüffel elkészítéséhez. Ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján nemcsak a gyerekek számára, de a felnőtteknek is izgalmas élményt nyújt, akik a műhelybe belépve ismét gyerekekké válhatnak.

Különösen izgalmas volt az a program, amely a SlowXmas programsorozat keretében rendeztetek. Sokan ajándékoznak karácsonykor saját készítésű csokoládét?

A saját készítésű bonbon szerintem a legszebb ajándékok közé tartozik, hiszen nem csak finom, de saját kezünk munkája is benne van, ami így különlegessé is teszi azt. Arról nem is beszélve, hogy a technikák elsajátítása után otthon további bonbonokat tudunk készíteni a családnak, a barátoknak. Úgy látom, hogy évről évre

egyre többen igyekeznek meglepni szeretteiket saját készítésű bonbonokkal, de maga egy workshop is különleges ajándék lehet karácsonyra, főleg, ha az egész család el tud jönni együtt egy ilyen csokoládékészítésre.

Karácsony után három ilyen családi workshopom is lesz, és alig várom őket.

A SlowXmas programsorozat keretében a zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínáltak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) összefogott, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra ösztönözték a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

Szerző: Takács Erzsébet

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.
Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.