Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

2021.05.08. 16:25
Ajánlom
A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

Az Eleven Tavasz, az utca nyárváró fesztiválja június 4. és 6. között várja az érdeklődőket, olyan izgalmas programokkal mint: jelenetszínház, gasztro- és irodalmi programok, kézműves foglalkozások, kvízek, társasjátékok és gyermekprogramok. Emellett folytatódik az

1 Művész 1 Porta elnevezésű kezdeményezés, az esemény idejére az utca szolgáltatói egy-egy művész bemutatkozására adnak lehetőséget.

Aki kilátogat a fesztiválra megcsodálhatja Besnyő Rita ékszerkiállítását a Faur Zsófi Galériában, a Cecil & Shadow elnevezésű alkotói csoport TÉR/FÉNY című kül- és beltéri installációját a Defo Labor parkolójában, a májusban nyíló KultPont és KözösségiTérben pedig Márián Gábor In Wonderland című tárlatát nézheti meg.

183302900_1954250014730919_5000466916880505928_n-153723.jpg

Márián Gábor In Wonderland című projektjének része (Fotó/Forrás: Bartók Béla Boulevard Facebook-oldal)

A fiatal művészgeneráció is bemutatkozik a programon:

Csizik Balázs fiatal fotóművész a KÉK – Kortárs Építészeti Központban, Tóth Annamária fiatal képzőművész a Bor és Kézművesben állítja ki az alkotásait, míg Oláh Anna egy platós autó ponyvája helyett könyvkötő vászonra fog festeni magán az autón.

De izgalmasnak ígérkezik Váczy Enikő művészete is, akit a Mészöly lépcső ihletett meg.

Folytatódik továbbá az az Emlékmackó adománygyűjtő program a Kiss Áron Magyar Játék Társaság szervezésében, a látogatók részt vehetnek a K.A.S. Galériában a Virágcsendéletet megörökítő vízfestő workshopon, a Tranzit Kávéháznál pedig kilehet majd színezni Bartók Béla felnagyított portréját.

A Három Hét Galériában tükröződő anyagokból különféle kompozíciókat lehet készíteni, Robitz Anikó Fonott tükör című kiállítása által fel lehet fedezni, hogyan kapcsolódnak ezek a különféle anyagok egymáshoz, és a nézőkhöz. Játékos nyílt napot tart a Magyar Makettezőkért Egyesület, a Béla Bár pedig az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés keretében csatlakozik a programhoz Németh Franciska, Rácz Rebeka és Kiss Tibor design kiállításával és vásárával.

A Hadik és a Szatyor Bár kirakatában lenyűgöző fényinstalláció fogadja majd a nézőket, Wurk Ikona művész jóvoltából. Utóbbi helyszínen design vásár is lesz, a Gárdonyi téren pedig Kele Juci hiánypótLÁSS című kültéri installációja csodálható majd meg.

Juhász Anna ismét irodalmi, Mika Edit pedig helytörténeti sétával készül a programra, de az irodalomkedvelőket Juhász Anna egyéb izgalmas programokkal is várja.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programot kínáló galériák, a finom falatokat felszolgáló éttermek, a hangulatos borozók és kávézók forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Teszik mindezt a hely szelleméhez méltón, hiszen egykoron olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket, itt merítettek ihletet az alkotáshoz. 

További információk és részletes programkínálat a Bartók Béla Boulevard honlapján elérhető. 

Fejléckép: Eleven Tavasz utcakép (forrás: Bartók Béla Boulevard honlapja)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Vizuál

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Dobd fel a nyarat üdítő programokkal a Fidelio júliusi számából!

Már fellelhető országszerte a Fidelio legújabb lapszáma, amelyben az aktuális fővárosi és vidéki programkínálat mellett interjúkat, ajánlókat és túratippeket is találsz! Keresd az ismert terjesztési pontokan vagy lapozd át online!
Plusz fesztivál

Mi a magyar most? - Teljes a Bánkitó programja

A Bánkitó idén a szokásosnál kisebb fesztiválként jelentkezik a csodaszép tó partjáról, ahol a zenei programok mellett szép számmal lesznek színházi, civil-kulturális és képzőművészeti programok is.
Plusz ajánló

30 éves jubileumra készül Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata, a Zempléni Fesztivál

Augusztus 13-tól 22-ig várja kedves közönségét színvonalas kulturális programokkal, Tokaj-Hegyalja turisztikai érdekességeivel és gasztronómiai finomságaival a jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál. Két hétvégét magába ölelő tíz nap, 40 helyszínen 65-70 előadást nyújtó összművészeti programkínálat.
Plusz interjú

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Plusz ajánló

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.