Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

2021.03.02. 11:45
Ajánlom
Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Idén ünnepelné 41. évfordulóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely „a város egyik legrangosabb kulturális eseménye, amely minden évben a fővárosi önkormányzat és az állam közös munkájának gyümölcse” – mondta Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes kedden. Idén a járvány mellett újabb nehézséggel kell szembenézni, a kormány ugyanis kivonult a közös szervezésből – tette hozzá. – „A főváros azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez a nagy hagyományokkal rendelkező kulturális esemény továbbra is meglegyen.”

Idén a főváros a Budapest Brand Zrt.-vel rendezi meg a BTF-et. „A kultúra, a művészet túl tudja élni az ország politikai vezetésének változásait, az elmúlt négy évtizedben egyetlen kormány sem merte megtenni, hogy Budapest vezető kulturális rendezvényét nem támogatja” – szögezte le Gy. Németh.

Gy. Németh elmondása szerint kormány jelenleg „elvesz a fővárostól”, az elvonások és a bevételek csökkenése a kilenc évvel ezelőtti szintre viszik a költségvetést.

Példát is hozott: 2021-ben 139 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számolnak, ami 35 milliárddal kevesebb a tavalyinál, szolidaritási adó formájában pedig még további 35,4 milliárd forintot fizet be a főváros az államkasszába, ehhez jön a turisztikai ágazat leállása miatt bekövetkező forrásvesztés.

Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a BTF világszínvonalú esemény volt, és találkozási pont volt a Magyarországról elvándorolt művészek és a közönség számára. „Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak azért lesz különleges, mert online rendezzük meg, hanem azért is, mert ingyenesen elérhető mindenki számára.”

Az online forma miatt előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak. Minden nap lesz egy highlight esemény, amely méltó módon merít a BTF több mint negyven éves tradíciójából, emellett mai, aktuális kísérőrendezvényekkel találkozhat a közönség. A BTF egyfajta virtuális retrospektív programot kínál az elmúlt évtizedekből, vegyítve ezeket a friss rendezvényekkel

A fesztiválra április 9-18. között kerül sor. A pontos programot későbbre ígérik.

Az Én Budapestem oldaláról kiderül, hogy a szervezők az elmúlt évek legjobb előadásaiból is válogatnak, amelyeket online követhet majd a nagyérdemű.

Február 19-én a Népszava írt róla, hogy a kormány nem finanszírozza tovább a BTF-et, és létrejön a Bartók Tavasz. A két felet ebben a cikkben szólaltattuk meg.

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Kapcsolódó

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.