Plusz

Nyári pezsgés a Fidelióval

2022.06.21. 10:35
Ajánlom
Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!

A Fidelio 2022. július-augusztusi számában ezúttal is megtalálja a fővárosi és számos vidéki játszóhely műsorát, továbbá koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe.

Részletesen foglalkozunk az augusztus 10-15. között zajló Sziget fesztivállal, amelyen a színházi és táncprodukciókat a Fidelio nevét viselő területen találja meg.

Helyet kapott a lapban a Benczúr Kerti Esték műsora, továbbá a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó tagszínházak nyári kínálata is.

Az alábbi alkotókkal olvashat interjút a kiadványban:

  • Blaskó Péter színművész
  • Barta Dóra táncművész, koreográfus
  • Baráti Kristóf hegedűművész
  • Lakatos Mónika énekes
  • Balogh Eleonóra üvegművész
  • Zsikla Mónika kurátor – Már online is elérhető!
  • Ternovszky Béla rajzfilmrendező – Már online is elérhető!
„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

Kapcsolódó

„Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem” – Beszélgetés Ternovszky Bélával

Színészettel, írással, az orvostudománnyal és a filozófiával is kacérkodott, végül a rajzfilmekben találta meg a hivatását. Márciusban Kossuth-díjjal ismerték el, aminek „baromira örül”. Ternovszky Bélával életpályájáról beszélgettünk, természetesen szóba került a magyar animációs film aranykora és a Macskafogó is. 

Fáy Miklós zenekritikus a Margitszigeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok két-két előadásával foglalkozik.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Juan Gabriel Vásquez magyarul megjelent könyveivel foglalkozik. Gondolataira a Dalok a tűzhöz (Ab Ovo Kiadó, 2021) című kötet szerkesztője, Császár László reagál, aki megjegyzi: „Az Ab Ovo Kiadó tíz éve »fedezte fel« Juan Gabriel Vásquezt, azóta kiemelt szerzőnk, hazai megismertetését, népszerűsítését szívügyünknek tekintjük.”

A Líra Könyv Beleolvasójában Mán-Várhegyi Réka május végén megjelent, Vázlat valami máshoz című regényéből olvashat részletet.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le!

 

A 2022. július-augusztusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Szegedi Szabadtéri Játékok kreatívja, valamint a veszprémi Auer Fesztivál logója látható, a hátsó borítón pedig a Rost Andrea Művészeti Alapítvány hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.