Plusz

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

2020.06.14. 09:20
Ajánlom
Ötvenöt éve vette fel Paul McCartney Yesterday című dalát a londoni Abbey Road stúdióban, amely azóta a legtöbbet feldolgozott popszám lett. Pedig a szerzője azt hitte, nem is az övé a fülbemászó dallam, amelyet álmában hallott.

Rántotta, imádom a lábaid, cicuska

– így szólt eredetileg minden idők legtöbbször feldolgozott dalának első szövegváltozata. Ebből lett később a „Yesterday”, a Beatles egyik legnagyobb slágere. A „Yesterday”-t Paul McCartney azután írta, hogy egy reggel egy dallammal ébredt akkori barátnője, Jane Asher londoni otthonában, a Wimpole Street-en. A zongorához ment, és lejátszotta a dallamot, nehogy később elfelejtse.

A bökkenő csupán annyi volt, hogy a különösen fülbemászó melódiáról az akkor 23 éves McCartney nem hitte el, hogy saját szerzeménye.

Szentül meg volt győződve, hogy hallotta már valahol – a Beatles tagjai mind szenvedélyesen gyűjtötték a lemezeket, turnéik alkalmával rendszeresen jártak lemezboltba, és mindent meghallgattak. „Heteken át kérdezgettem a zeneiparban dolgozó ismerőseimet, hallották-e valaha. Az egész olyan volt, mint egy rendőrségi ügy. De miután senki nem ismerte, egy idő után úgy döntöttem, az enyém” – mesélte később a zenész.

Zenetudósok persze nekiestek a kérdésnek: egyesek szerint Ray Charles "Georgie On My Mind" című dalára hasonlíthat, ennél egy fokkal hihetőbbnek tűnik, hogy Nat King Cole "Answer Me, My Love" című dala inspirálhatta tudat alatt a Beatles dalszerzőjét.

Mintha az égből pottyant volna, dallammal, akkordokkal, a „Yesterday” tökéletes kompozíciónak tűnt a kezdetektől. „Amikor az ember dalt próbál írni, előfordul néha, hogy egyszer csak ráérez valamire, és ott van az egész, készen, mint egy frissen tojt tojás. Sehol egy hiba, egy repedés” – mondta később McCartney. Ezt a kompozíciót játszogatta Franciaországban, egy turnén, és ezt klimpírozta a Help! című, második Beatles-film forgatása közben is. A többieket már szinte bosszantotta a dolog, ezt George Harrison így foglalta össze: „A fenébe, állandóan erről a dalról beszél! Azt hinné az ember, ő valami Beethoven, vagy micsoda!”

The_Beatles_Spain_Tour_1965_-121250.jpg

A Beatles 1965-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Az első, kizárólag a harmonizálás és a gyakorlás kedvéért megalkotott kezdősor szólt arról a bizonyos rántottáról („Scrambled eggs, oh, baby, how I love your legs”). McCartney és barátnője 1965 május végén Portugáliába, Albufeirába utazott egy kis nyaralásra, a Shadows-tag Bruce Welch házába. Kölcsön vette a zenész akusztikus gitárját és befejezte a dalt. Ekkor született meg a végleges szöveg „Yesterday” címmel, arról, hogy a lánnyal tegnap még minden frankó volt, de talán a fiú valami rosszat mondott neki, és a lány elment. És hát ugye, milyen jó volt tegnap.

A dal nem igazán fért a Beatles repertoárjába, 1964-65 tájékán ugyanis az együttes még a rock’n’roll és a beat felől határozta meg magát, és zenéjükbe csak később keveredtek a folk rock és a music hall stílusai. McCartney először felajánlotta a dalt egy Chris Farlowe nevű blues-rock énekesnek, de ő – nem túl bölcsen – azt mondta, „túl lágy” neki a dal.

A F-dúr dalt Paul McCartney valószínűleg kapodaszterrel az első bundnál játszotta fel a stúdióban egy Epiphone gitáron, 1965. június 14-én. Közvetlenül előtte az „I’m Down” ordítós refrénjével gyötörte a hangját.

Három nappal később a producer, George Martin javaslatára vonóskvartettet rögzítettek kíséretként.

A dalszerzőnek egyetlen kérése volt, hogy a vonósok ne alkalmazzanak vibratót, illetve kisebb motívumokat maga írt a kíséretbe: például a gordonkamotívumot (1:25-nél).

GettyImages-2630531-122021.jpg

Paul McCartney, a Beatles tagja 1965-ben (Fotó/Forrás: Express Newspapers/Getty Images)

A két hegedűs, Tony Gilbert és Sidney Sax, a brácsás Kenneth Essex, valamint a csellós Francisco Gabarro így tudtukon kívül is poptörténeti szereplők lettek: a Beatles ekkor fedezte fel, hogy a rock és a pop műfajában mekkora lehetőség van a klasszikus hangszerekkel való kísérletezésnek. Ez a törekvés aztán olyan remekművekben csúcsosodott ki, mint a „Penny Lane” vagy az „A Day In The Life”.

A Beatles tagjainak tetszett a dal, de kicsit kínosnak érezték, hogy egy rockbanda efféle érzelgős vonósballadával jelentkezik, így a „Yesterday” a Help! című nagylemez B-oldalán, utolsó előtti számként kapott helyet. John Lennon a Playboynak adott, utolsó interjújában pedig felidézte, hogy előfordult vele éttermekben, hogy a vendéglátós muzsikusok a „Yesterday” dallamával akarták szórakoztatni a Beatles egykori tagját, holott ebben a dalban Lennon egyáltalán nem vett részt.

A „Yesterday” a Guinness rekordkatalógusa szerint a legtöbbször feldolgozott dal, több mint 2200 változatban rögzítették ötven év alatt.

Marvin Gaye

Ray Charles

Aretha Franklin

És persze elhangzott a tavalyi, Yesterday című filmben is

 

Fejléckép: Houlton Archive / Getty Images

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Kapcsolódó

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Mondják, a zenetörténet két részből áll: van a „Bach előtt” és van a „Bach után”. A lipcsei kántor hatása elől a popzene sem térhetett ki, a zeneszerző kedvencei közé tartozott a Beatles tagjainak is.

Milyen lenne a világ Beatles nélkül?

Milyen lenne a világ Beatles nélkül?

Végre egy zenés film, ami nem életrajzi! Richard Curtis és Danny Boyle gyakorlatilag fan fiction-t forgattak, a négy gombafejű zenéjével kísérve.

Bors őrmester 50 éves

Bors őrmester 50 éves

A Beatlesnek egyszerűen elege volt abból, hogy ők a Beatles, a gombafejű stadionzenészek, akik közben jócskán túlnőtték a közönségüket, egyre több minden érdekelte őket, és egyre komolyabb babérokra törtek. Így született a legendás albumuk, az 50 éves Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

50 évvel ezelőtt adott utoljára koncertet a Beatles

50 évvel ezelőtt adott utoljára koncertet a Beatles

Londoni vállalatuk székházának tetején játszottak együtt utoljára közönség előtt az egykori gombafejűek 1969. január 30-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Plusz hír

Art is Business: díjátadó és konferencia az idei évben

Már lehet nevezni és jelölni az Art is Business Díjra, decemberben pedig megrendezik az első Art is Business Konferenciát a Trafóban.
Plusz ajánló

15 éves az ország leghosszabb összművészeti fesztiválja, a Kultkikötő

Egészen pontosan 2006. július 14-én, Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával kezdődött el a Kultkikötő története. A lelkesedésből induló kezdeményezés (egyik) küldetése az volt, hogy életet leheljen a Balaton-parton található kihasználatlan szabadtéri játszóhelyekbe, és ez által elérhetővé tegye a helyiek és a nyaralóközönség számára a minőségi szórakozást.
Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.