Plusz

Paul McCartney álmában hallotta először a Yesterday dallamát

2020.06.14. 09:20
Ajánlom
Ötvenöt éve vette fel Paul McCartney Yesterday című dalát a londoni Abbey Road stúdióban, amely azóta a legtöbbet feldolgozott popszám lett. Pedig a szerzője azt hitte, nem is az övé a fülbemászó dallam, amelyet álmában hallott.

Rántotta, imádom a lábaid, cicuska

– így szólt eredetileg minden idők legtöbbször feldolgozott dalának első szövegváltozata. Ebből lett később a „Yesterday”, a Beatles egyik legnagyobb slágere. A „Yesterday”-t Paul McCartney azután írta, hogy egy reggel egy dallammal ébredt akkori barátnője, Jane Asher londoni otthonában, a Wimpole Street-en. A zongorához ment, és lejátszotta a dallamot, nehogy később elfelejtse.

A bökkenő csupán annyi volt, hogy a különösen fülbemászó melódiáról az akkor 23 éves McCartney nem hitte el, hogy saját szerzeménye.

Szentül meg volt győződve, hogy hallotta már valahol – a Beatles tagjai mind szenvedélyesen gyűjtötték a lemezeket, turnéik alkalmával rendszeresen jártak lemezboltba, és mindent meghallgattak. „Heteken át kérdezgettem a zeneiparban dolgozó ismerőseimet, hallották-e valaha. Az egész olyan volt, mint egy rendőrségi ügy. De miután senki nem ismerte, egy idő után úgy döntöttem, az enyém” – mesélte később a zenész.

Zenetudósok persze nekiestek a kérdésnek: egyesek szerint Ray Charles "Georgie On My Mind" című dalára hasonlíthat, ennél egy fokkal hihetőbbnek tűnik, hogy Nat King Cole "Answer Me, My Love" című dala inspirálhatta tudat alatt a Beatles dalszerzőjét.

Mintha az égből pottyant volna, dallammal, akkordokkal, a „Yesterday” tökéletes kompozíciónak tűnt a kezdetektől. „Amikor az ember dalt próbál írni, előfordul néha, hogy egyszer csak ráérez valamire, és ott van az egész, készen, mint egy frissen tojt tojás. Sehol egy hiba, egy repedés” – mondta később McCartney. Ezt a kompozíciót játszogatta Franciaországban, egy turnén, és ezt klimpírozta a Help! című, második Beatles-film forgatása közben is. A többieket már szinte bosszantotta a dolog, ezt George Harrison így foglalta össze: „A fenébe, állandóan erről a dalról beszél! Azt hinné az ember, ő valami Beethoven, vagy micsoda!”

The_Beatles_Spain_Tour_1965_-121250.jpg

A Beatles 1965-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Az első, kizárólag a harmonizálás és a gyakorlás kedvéért megalkotott kezdősor szólt arról a bizonyos rántottáról („Scrambled eggs, oh, baby, how I love your legs”). McCartney és barátnője 1965 május végén Portugáliába, Albufeirába utazott egy kis nyaralásra, a Shadows-tag Bruce Welch házába. Kölcsön vette a zenész akusztikus gitárját és befejezte a dalt. Ekkor született meg a végleges szöveg „Yesterday” címmel, arról, hogy a lánnyal tegnap még minden frankó volt, de talán a fiú valami rosszat mondott neki, és a lány elment. És hát ugye, milyen jó volt tegnap.

A dal nem igazán fért a Beatles repertoárjába, 1964-65 tájékán ugyanis az együttes még a rock’n’roll és a beat felől határozta meg magát, és zenéjükbe csak később keveredtek a folk rock és a music hall stílusai. McCartney először felajánlotta a dalt egy Chris Farlowe nevű blues-rock énekesnek, de ő – nem túl bölcsen – azt mondta, „túl lágy” neki a dal.

A F-dúr dalt Paul McCartney valószínűleg kapodaszterrel az első bundnál játszotta fel a stúdióban egy Epiphone gitáron, 1965. június 14-én. Közvetlenül előtte az „I’m Down” ordítós refrénjével gyötörte a hangját.

Három nappal később a producer, George Martin javaslatára vonóskvartettet rögzítettek kíséretként.

A dalszerzőnek egyetlen kérése volt, hogy a vonósok ne alkalmazzanak vibratót, illetve kisebb motívumokat maga írt a kíséretbe: például a gordonkamotívumot (1:25-nél).

GettyImages-2630531-122021.jpg

Paul McCartney, a Beatles tagja 1965-ben (Fotó/Forrás: Express Newspapers/Getty Images)

A két hegedűs, Tony Gilbert és Sidney Sax, a brácsás Kenneth Essex, valamint a csellós Francisco Gabarro így tudtukon kívül is poptörténeti szereplők lettek: a Beatles ekkor fedezte fel, hogy a rock és a pop műfajában mekkora lehetőség van a klasszikus hangszerekkel való kísérletezésnek. Ez a törekvés aztán olyan remekművekben csúcsosodott ki, mint a „Penny Lane” vagy az „A Day In The Life”.

A Beatles tagjainak tetszett a dal, de kicsit kínosnak érezték, hogy egy rockbanda efféle érzelgős vonósballadával jelentkezik, így a „Yesterday” a Help! című nagylemez B-oldalán, utolsó előtti számként kapott helyet. John Lennon a Playboynak adott, utolsó interjújában pedig felidézte, hogy előfordult vele éttermekben, hogy a vendéglátós muzsikusok a „Yesterday” dallamával akarták szórakoztatni a Beatles egykori tagját, holott ebben a dalban Lennon egyáltalán nem vett részt.

A „Yesterday” a Guinness rekordkatalógusa szerint a legtöbbször feldolgozott dal, több mint 2200 változatban rögzítették ötven év alatt.

Marvin Gaye

Ray Charles

Aretha Franklin

És persze elhangzott a tavalyi, Yesterday című filmben is

 

Fejléckép: Houlton Archive / Getty Images

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Kapcsolódó

Popdalok, amelyeket Bach inspirált

Mondják, a zenetörténet két részből áll: van a „Bach előtt” és van a „Bach után”. A lipcsei kántor hatása elől a popzene sem térhetett ki, a zeneszerző kedvencei közé tartozott a Beatles tagjainak is.

Milyen lenne a világ Beatles nélkül?

Milyen lenne a világ Beatles nélkül?

Végre egy zenés film, ami nem életrajzi! Richard Curtis és Danny Boyle gyakorlatilag fan fiction-t forgattak, a négy gombafejű zenéjével kísérve.

Bors őrmester 50 éves

Bors őrmester 50 éves

A Beatlesnek egyszerűen elege volt abból, hogy ők a Beatles, a gombafejű stadionzenészek, akik közben jócskán túlnőtték a közönségüket, egyre több minden érdekelte őket, és egyre komolyabb babérokra törtek. Így született a legendás albumuk, az 50 éves Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

50 évvel ezelőtt adott utoljára koncertet a Beatles

50 évvel ezelőtt adott utoljára koncertet a Beatles

Londoni vállalatuk székházának tetején játszottak együtt utoljára közönség előtt az egykori gombafejűek 1969. január 30-án.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Plusz ajánló

Kultúrházak éjjel-nappal szeptember 24-től 26-ig

A péntektől vasárnapig tartó eseményen több mint 400 szervezet kínál közel 1000 programot országszerte, a legkisebb falutól a legnagyobb városig a kulturális központokban és művelődési házakban.
Plusz hír

Radnótitól idézett Ferenc pápa budapesti látogatása során

A Szentatya a Bori notesz sorai mellett Rainer Maria Rilkétől is idézett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozóján.