Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

2021.12.01. 15:50
Ajánlom
Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

Meghirdették a 2022-es Bartók Tavasz első programjait, huszonnégy különleges produkcióra december 1-jétől már jegyet is válthat a közönség.

A fesztivál nem azért viseli Bartók nevét, mintha csak az ő művei szólalhatnának meg rajta, hanem a bartóki szellemiséghez kíván hű lenni

– fogalmazott Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója. Ennek megfelelően különböző művészeti ágakban, magyar és külföldi fellépők közreműködésével megvalósuló produkciókkal színesítik a budapesti és a vidéki kulturális életet. Idén Győr, Debrecen és Miskolc kapcsolódik be a Bartók Tavasz eseménysorozatába, az ottani programokat várhatóan 2022 elején hirdetik majd meg.

Az áprilisban megrendezett fesztiválon Eötvös Péter Sleepless című operájának magyarországi bemutatóját tekintheti meg a közönség, koncertszerű előadásban, a Berlini Állami Opera szólistáival, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével és a szerző vezényletével. Magyarországra érkezik a világhírű kontratenor, Anthony Roth Costanzo,

akit többek között Philip Glass Akhnaten című operájának címszereplőjeként ismerhet a hazai közönség, a Metropolitan Opera előadásából,

barokk estjén Kristóf Réka, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett lép színpadra. Emellett két Bach-mű hivatott emelkedettebbé tenni a húsvéti időszakot, a Máté-passiót a régizene belga sztáregyüttese, a Collegium Vocale Gent és vezetőjük, Philippe Herreweghe szólaltatja meg, a h-moll mise előadói pedig Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra lesznek. A zenekari koncertek között sor kerül David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Várdai István és Baráti Kristóf Beethoven-estjére, Julia Fischer hegedűművész pedig a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Müpa színpadára.

220408_BartokTavasz_Collegium_Vocale_Gent_c_Michel_Garnier-151442.jpg

Collegium Vocale Gent (Fotó/Forrás: Michel Garnier / Bartók Tavasz)

Táncprogramokban sem lesz hiány, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Batsheva Dance Company Ohad Naharin három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka

a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.

A Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel, Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.

A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású alakja, Branford Marsalis kvartettjével tér vissza a Müpába, ahol

egy új, kifejezetten az intézmény tizenötödik születésnapja alkalmából készült, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége.

A rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációjaként a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS. Bartók alakja-életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is: a sokak által szeretett programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget.

220402_BartokTavasz_Branford_Marsalis_c_Eric_Ryan_Anderson-151615.jpg

Branford Marsalis (Fotó/Forrás: Eric Ryan Anderson / Bartók Tavasz)

Két képzőművészeti különlegesség is várja az érdeklődőket, Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel

a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban,

április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

A fesztivál idén ráadásul egy meglepetésekkel teli, virtuális adventi kalendáriummal és nyereményjátékkal lepi meg a nézőket az ünnepi időszakban. 2021. december 1-től a Bartók Tavasz hivatalos közösségi oldalán mindennap kinyílik a digitális adventi naptár egy ablaka, amely minden alkalommal egy-egy különleges fesztiválprogramot és az eseményhez kapcsolódó feladványt rejt. Azok, akik az ott található kérdésre helyesen válaszolnak,

páros belépőt nyerhetnek maguknak vagy szeretteiknek az adott előadásra: 24 kérdés, 24x2 jegy karácsonyig a fesztivál legjobban várt programjaira.

A Bartók Tavasz programjairól további információ érhető el a fesztivál honlapján.

Fejléckép: Anthony Roth Costanzo (fotó / forrás: Matthew Placek / Bartók Tavasz)

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

Kapcsolódó

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.