Plusz

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

Kult50 – Akik pörgetik a kultúrát
2020.09.21. 09:35
Ajánlom
„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.

Kult50 kategória: Ügy

Védnök: Vecsei H. Miklós

Elismert teljesítmény: A Baumgarten-díj visszaállítása

Még kamaszként került a kezébe Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye, ami megvilágosodás-szerűen hatott rá, és megváltoztatta addigi hozzáállását az irodalomhoz. Ekkor döntötte el, hogy író lesz. Aki azért ír, hogy önmagát szórakoztassa. Vagy megváltsa. Vagy „csak” még jobban megismerje.

Mindenkinek ajánlja az írás és olvasás drogként való használatát.

Az író közéleti ügyekben máig aktív szerepet vállal. 2015-ben létrehozta a Nyugodt Szív A Lakhatásért Alapítványt. A szervezeten keresztül, civilek adományaiból segítenek rászoruló embereken, családokon.

IMG_3630-222632.jpg

Kukorelly Endre (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf / Fidelio)

2019 tavaszán Kukorelly kezdeményezésére feltámasztották az 1950-ben megszüntetett Baumgarten-díjat, s e célra az író föl is ajánlott egymillió forintot. Az öt díjat és hat jutalmat jelentő, évente kiosztott, 5.200.000 forint összértékű elismeréseket közösségi finanszírozásból szeretnék életben tartani. Ennek az ereje abban is rejlik, hogy aki beszáll – bármilyen összeggel –, odafigyel majd a mindenkori díjazottakra. A díj – ami a Gyümölcsöskert-Baumgarten-díj elnevezést kapta – valamennyi kurátorának feladata, hogy kizárjon bármiféle állami beavatkozást. Kukorelly elvállalta az első három évre a kurátori munkát, amit ezután átad egyik, már díjazott írótársának.

A cél politikamentesen, csak és kizárólag szakmai szempontok alapján elismerni az írókat.

Kukorelly Endre szerint csakis annak van igazán esélye rá, hogy megváltoztassa életét, aki művészetekkel foglalkozik. Ő maga a regények, versek, esszék és színdarabok (darabját játszotta a Katona József Színház) mellett naplót is ír. S e műfaj művelését mindenkinek ajánlja, mert rengeteget segít az önismeretben. Ugyanakkor abban bízik, halála előtt tíz perccel majd szólnak neki, mert akkor még marad egy kis ideje megsemmisíteni a naplóit…

Kukorelly addig ír egy mondatot, amíg az nincs kész. S nem hagyja abba, amíg meg nem pillantja magát benne, mint Nárcisz a víz tükrében. Mert az írásban az a jó, hogy nehéz. Ő nem akar megfelelni senkinek, mindössze élvezni szeretné, amit csinál. S ha ez sikerül, az is élvezi majd, aki olvassa. Mint írja:

Műveld a kerted, hallgass rigót, ne hallgass másokra.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Kukorelly Endre (fotó: Csabai Kristóf / Fidelio)

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Kapcsolódó

„Ne csak nézzük, csináljuk is!” – Kukorelly Endre: Pálya

Profi és amatőr sportról, kívülálló bírókról és az öröm ízéről beszélgettünk Kukorelly Endrével új kötete, a Pálya kapcsán. 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Színház

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz koronavírus

Minden kulturális intézményt bezárnak Németországban a járvány rohamos terjedése miatt

November 2-tól szinte minden kulturális intézmény bezár egy hónapra Németországban. A részletekről Angela Merkel kancellár tájékoztatja a lakosságot. A bevételkiesés 75%-át megtérítik.
Plusz magazin

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Plusz hír

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Plusz kult50

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.