Plusz

Vacsorára egy finom sült hattyú?

2016.10.25. 09:41
Ajánlom
1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.

Richárd nagybátyja volt Genti János, lancasteri herceg, akiről sokan azt hitték, hogy ő maga is a trónra tör. Richárd és János egy hatalmas lakomára készültek közösen, a történészek számára nem tiszta, hogy miért. Egyes találgatások szerint azért szervezték az „összejövetelt”, hogy a nemeseket biztosítsák afelől, hogy a fiatal király (Richárd ekkor 20 éves volt) és nagybátyja között nincs konfliktus. Ennél azonban valószínűbb, hogy egy aratóünnep végére készültek a lakomával.

II. Richárd

II. Richárd (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kézirat elkészültének viszont jóval világosabb indítékai vannak. A bankettek és ünnepségek a hatalom és tekintély szimbólumai voltak, ilyenkor a királyok és a nemesek kérkedhettek vagyonukkal; extravagáns ételeket, hatalmas választékot szolgáltak fel ételekből.

Bevásárló lista

Az 1387-es ünnepség előkészületeivel II. Richárd háromszáz szakácsot bízott meg, és a következő „bevásárló listát” állították össze;

tizennégy sózott marha, két friss ökör, százhúsz bárány, tizenkét vaddisznó, tizennégy borjú, száznegyven malac, háromszáz hordó szalonna és zsír, három tonna sózott őz, ötven hattyú, kétszáznegyven liba, ötven kövér kappan, hatvan tucat tyúk, négyszáz nyúl, négy fácán, öt kócsag, hat fiatal kecske, öt tucat jérce kocsonyának, tizenkét tucat tojójérce, száz tucat galamb, tizenkét tucat fogoly, nyolc tucat nyúl, tizenkét tucat póling tizenkét póling (madár), szárnyas vad, százhúsz liter tej, tizenkét liter tejszín, tizenkét liter aludttej, tizenkét véka alma, és tizenegyezer tojás.

A The Forme of Cury c. szakácskönyv kétségtelenül a gazdagok és a nemesek számára készült. A benne lévő receptekhez számos ritka és értékes állatfajtára volt szükség, emellett különleges fűszereket - kardamom, gyömbér, bors, szerecsendió kömény - kellett külföldről hozatni. Néhány recept olyan különleges összetevőket is tartalmaz a mai ember számára, amiket nehéz elképzelni egy étel alapanyagaként; pl. darvak, gémek, bálnák, fókák, delfinek. A kézirat elsőként említi angolul az oliva olajat és a szegfűszeget.

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

II. Richárd minden bizonnyal le akarta nyűgözni a franciákat, az angolok egyik történelmi ellenségét. 1300-ban egy francia szakácskönyv is született Le Viandier of Taillevent címmel, ami hamar a középkori lakomák alapműve lett. Angol nyelvű társát valószínűleg azért is készítették el, hogy felvegye vele a versenyt.

The Forme of Cury

The Forme of Cury (Fotó/Forrás: wikipedia)

A szakácskönyv

A könyvet egy pergamen tekercsre írták, mely finom borjúbőrből készült. Az előszó szerint 196 receptet az orvostudományok és a filozófia mestereinek jóváhagyásával írtak II. Richárd udvarában. Ez a megjegyzés alátámasztja, hogy az étel és a különböző gyógyszerek szoros kapcsolatban álltak egymással. Az előszó azt is elmagyarázza az olvasónak, hogy hogyan készítsen egyszerű ételeket hétköznapi fogyasztásra – persze a különleges kulináris fogások mellett. A legtöbb recept összetevője tartalmaz húst, de van 33 olyan recept is, amelyet a mai vegetariánusok is örömmel megfőznének, és a korabeli vallásos böjtök alkalmával is lehetett fogyasztani.

Peasants breaking bread

Peasants breaking bread

II. Richárdot végül lemondatták, és a helyére Henriket ültették IV. Henrik néven. Richárdot Pontefract várába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint 1400-ban egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.