Plusz

Vacsorára egy finom sült hattyú?

2016.10.25. 09:41
Ajánlom
1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.

Richárd nagybátyja volt Genti János, lancasteri herceg, akiről sokan azt hitték, hogy ő maga is a trónra tör. Richárd és János egy hatalmas lakomára készültek közösen, a történészek számára nem tiszta, hogy miért. Egyes találgatások szerint azért szervezték az „összejövetelt”, hogy a nemeseket biztosítsák afelől, hogy a fiatal király (Richárd ekkor 20 éves volt) és nagybátyja között nincs konfliktus. Ennél azonban valószínűbb, hogy egy aratóünnep végére készültek a lakomával.

II. Richárd

II. Richárd (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kézirat elkészültének viszont jóval világosabb indítékai vannak. A bankettek és ünnepségek a hatalom és tekintély szimbólumai voltak, ilyenkor a királyok és a nemesek kérkedhettek vagyonukkal; extravagáns ételeket, hatalmas választékot szolgáltak fel ételekből.

Bevásárló lista

Az 1387-es ünnepség előkészületeivel II. Richárd háromszáz szakácsot bízott meg, és a következő „bevásárló listát” állították össze;

tizennégy sózott marha, két friss ökör, százhúsz bárány, tizenkét vaddisznó, tizennégy borjú, száznegyven malac, háromszáz hordó szalonna és zsír, három tonna sózott őz, ötven hattyú, kétszáznegyven liba, ötven kövér kappan, hatvan tucat tyúk, négyszáz nyúl, négy fácán, öt kócsag, hat fiatal kecske, öt tucat jérce kocsonyának, tizenkét tucat tojójérce, száz tucat galamb, tizenkét tucat fogoly, nyolc tucat nyúl, tizenkét tucat póling tizenkét póling (madár), szárnyas vad, százhúsz liter tej, tizenkét liter tejszín, tizenkét liter aludttej, tizenkét véka alma, és tizenegyezer tojás.

A The Forme of Cury c. szakácskönyv kétségtelenül a gazdagok és a nemesek számára készült. A benne lévő receptekhez számos ritka és értékes állatfajtára volt szükség, emellett különleges fűszereket - kardamom, gyömbér, bors, szerecsendió kömény - kellett külföldről hozatni. Néhány recept olyan különleges összetevőket is tartalmaz a mai ember számára, amiket nehéz elképzelni egy étel alapanyagaként; pl. darvak, gémek, bálnák, fókák, delfinek. A kézirat elsőként említi angolul az oliva olajat és a szegfűszeget.

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

II. Richárd minden bizonnyal le akarta nyűgözni a franciákat, az angolok egyik történelmi ellenségét. 1300-ban egy francia szakácskönyv is született Le Viandier of Taillevent címmel, ami hamar a középkori lakomák alapműve lett. Angol nyelvű társát valószínűleg azért is készítették el, hogy felvegye vele a versenyt.

The Forme of Cury

The Forme of Cury (Fotó/Forrás: wikipedia)

A szakácskönyv

A könyvet egy pergamen tekercsre írták, mely finom borjúbőrből készült. Az előszó szerint 196 receptet az orvostudományok és a filozófia mestereinek jóváhagyásával írtak II. Richárd udvarában. Ez a megjegyzés alátámasztja, hogy az étel és a különböző gyógyszerek szoros kapcsolatban álltak egymással. Az előszó azt is elmagyarázza az olvasónak, hogy hogyan készítsen egyszerű ételeket hétköznapi fogyasztásra – persze a különleges kulináris fogások mellett. A legtöbb recept összetevője tartalmaz húst, de van 33 olyan recept is, amelyet a mai vegetariánusok is örömmel megfőznének, és a korabeli vallásos böjtök alkalmával is lehetett fogyasztani.

Peasants breaking bread

Peasants breaking bread

II. Richárdot végül lemondatták, és a helyére Henriket ültették IV. Henrik néven. Richárdot Pontefract várába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint 1400-ban egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.