Plusz

Zenés-táncos kalandokra csábítanak a Müpa gyereknapi kihívásai

2021.05.30. 12:00
Ajánlom
Bár a Müpa gyereknapja idén is az online térbe költözik, a Cifra Palota öt játékos feladatból álló kalandsort állított össze. A feladatok teljesítése után meglepetés várja a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket.

A Müpa a megnyitása óta minden évben, eddig mintegy tizenöt alkalommal tartotta meg hagyományos gyermeknapi programjait, 2020-ban pedig vidám zenei válogatásokkal, kreatív ötletekkel, gyerekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas foglalkoztatófüzettel készült, hogy emlékezetessé tegye ezt a jeles hétvégét.

A kalandok sora idén is folytatódik, ám ezúttal kis csavarral: az intézmény egy szórakoztató videós feladatsorral buzdítja aktivitásra a gyerekeket, és mutatja meg nekik a művészet szépségeit.

Mupa_150118-Jancsi_es_Juliska_1_KotschyGabor-112320.jpg

Jancsi és Juliska (Fotó/Forrás: Kotschy Gábor, Művészetek Palotája)

A résztvevők a dal- és tánctanulástól a kézműveskedésig többféle próbatétel során bizonyíthatják rátermettségüket, és akárcsak egy kalandtúra állomásainak teljesítése után, továbbléphetnek a következő videóra. A sorozat végén pedig – mint a mesében – elnyerik méltó jutalmukat, vagyis hozzáférést kapnak a Müpa elsősorban, de nem kizárólag gyerekeknek készített felvételei közül néhány olyan produkcióhoz, amelyek korábban nem szerepeltek az intézmény ingyenesen elérhető médiatárában.

Benedek Krisztina népművelő és énekes segítségével a gyerekek egy galgamenti népdalt sajátíthatnak el játékos formában, Szente János néptáncpedagógus egy ugrós lépéssort tanít meg egy nagyon jól ismert dallamra, Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes tagja megmutatja a Müpa zörejeit és közös alkotásra invitál mindenkit, Dani Dávid basszus operaénekes a természet hangjainak megfigyelésére buzdít, míg Gál Gabi szoprán egy elgondolkodtató feladvánnyal készült a hallgatóságnak.

Közben persze mindannyian bepillantást engednek a mesterségük szépségeibe, és ízelítőt adnak az elnyerhető jutalmakból is, ezáltal közvetítve a művészet sokféleségét és szépségét már a legkisebbeknek is. A feladatok elvégzéséhez szükséges információk a Cifra Palota – Gyermeknapi kaland a Müpával aloldalán érhetőek el, amibe a gyerekek május 30-án vághatnak bele. A játékos feladatok teljesítése után szintén itt nyílik meg a lehetőség az elnyert jutalmak, azaz a Dal-játék – Mozart: A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska című előadások, a Talamba együttes Ez ütős lesz! című interaktív hangszerbemutatója, valamint a Müpa10 jubileumi hétvége Ifjúsági hangversenyének megtekintésére is.

Mupa_150315_Ifjusagi_hangverseny_2_c_KotschyGabor-112320.jpg

Ifjúsági hangverseny (Fotó/Forrás: Kotchy Gábor / Müpa)

Természetesen az oldal nem csak vasárnap lesz elérhető, így akinek a hétvégén nem jutna rá ideje, még két héten át lehetősége lesz részt venni a játékban.

Cifra Palota – Gyermeknapi kaland a Müpával 

 

Fejléckép: jelenet a Jancsi és Juliska c. előadásból / Fotó: Kotschy Gábor, Művészetek Palotája

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.