Színház

10+1 érdekesség a magyar Charlie Chaplinről, Latabár Kálmánról

2021.11.24. 15:50
Ajánlom
A 20. század egyik legkarakteresebb magyar színészét, a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Latabár Kálmánt Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartotta. Páratlan humorát az anekdoták mellett számos felvétel, kabaréelőadás és tévéjáték őrzi. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet Latyiról, a komédiák koronázatlan királyáról.

1. Híres színészcsaládba született: dédapja, Latabár Endre Magyarország egyik legismertebb színésze, színészpedagógusa és színi igazgatója volt, de nagyapja, édesapja és édesanyja is sikeres művészek lettek.

2. Gyerekkorában rengeteget nélkülözött, mert édesapja, Latabár Árpád – bár tehetségéről hosszan írnak az újságok – sokáig rosszul fizetett színész volt. Éppen ezért

a Latabár fiúk bevétel-kiegészítésként lombfűrésszel készített faragványokat árultak a Teleki téri piacon.

3. Latyi – aki becenevét a közönségtől kapta – már gyerekkorától kezdve színésznek készült, Rákosi Szidi színésziskolájának elvégzése után szerződtette a Fővárosi Operettszínház. Anyaszínháza mellett számos helyen megfordult, a Lámpalázban nyújtott alakítása tette országosan ismertté nevét. Első nagyobb sikereit mégis külföldön aratta: öccsével, ifj. Latabár Árpáddal zenés artistaszámokkal szórakoztatták a közönséget Bécsben és Berlinben. Népszerűségük ellenére egy 1932-es berlini szereplés Max Reinhardtnál ráébresztette őket, hogy a továbbiakban magyar színészekként szeretnének dolgozni.

Latabár Árpád és fia, Latabár Kálmán egy kabaréban:

4. Hazatérése után, 1937-ben ismerte meg későbbi feleségét, akire egy előadás közben figyelt fel. Akkoriban az Erzsébetvárosi Színházban játszott egy Eisemann-operettben, erre hívta meg a forgatókönyvíró Kolozsvári Andort. Kolozsvári építész barátjával, Walter Istvánnal és annak családjával érkezett az előadásra. A 35 éves Latyinak, aki Vadnai Évával készült összeházasodni, a tapsrendnél azonnal megakadt a szeme az első sorban ülő Walter Katalinon.

Aznap este a családdal vacsorázott, és bár reggel elbúcsúzott tőlük és hazaindult, félúton visszafordult, és megkérte Kató kezét,

megígérve a lány apjának, hogy minden pengő keresete után 99 fillér a lányt illeti. Az esküvőt a Bazilikában tartották, a házasságból két gyermekük született.

5. Az esküvői szertartást óriási érdeklődés övezte, a visszaemlékezések szerint még a Víg utca prostituáltjai is az ünneplők között voltak, akikhez Latyi előszeretettel sietett az előadások után. Édesapja azonban nem Angyalkának becézett szeretőjével jelent meg, hanem volt feleségével, Kálmán édesanyjával. A gesztusért a színész egész életében hálás volt.

fortepan_18507-144106.jpg

Latabár Kálmán feleségével, Walter Katalinnal és kislányával, valamint Halmay Imre színművésszel 1957-ben (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / Fortepan)

6. 1941-ben Latyi különleges felkérést kapott a Fővárosi Operettszínháztól: eljátszhatta Huszka Jenő Gül babájának Mujkóját, apja egykori híres szerepét. Az előadás érdekessége, hogy purdéja bőrébe (melyet korábban ő alakított) a majdani világhírű balett-táncos, Róna Viktor bújt. Latabár színészi játékáról a kritikák is elismerően nyilatkoztak.

7. Tánctudása miatt Latyit a magyar Fred Astaire-ként emlegették, komikusi eszköztárát pedig Chaplinéhez hasonlították. Volt olyan is, aki egyenesen Buster Keatont látta megelevenedni a színpadon.

8. Népszerűsége ellenére Latabár Kálmánt számos bírálat érte, melyeket nehezen kezelt. Az állandó stressz egészségére sem volt jó hatással, cukorbetegsége – ami a II. világháború alatt alakult ki nála – az évek múlásával egyre súlyosbodott. Állapotán az sem segített, hogy 1941-ben az Operettszínház igazgatói posztjára Bubik Árpád került, aki rövid igazgatósága alatt mellőzte őt.

latabar1-143054.jpg

Latabár Kálmán az Állami áruház című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

9. Latyit már a ’40-es években élő legendaként tisztelték, a Kőbányai Polgári Serfőző és Szent István Tápszerművek 1943-ban új csokoládészeletet dobott piacra, melyet a népszerű színpadi sorozat, a Latyi Matyi ihletett. Ugyanebben az évben a boltokba került a Latyi Matyi, a furgangos cukrászinas mesekönyv-változata és A furfangos Latyi Matyi elnevezésű kockajáték.

Még egy ígéretes versenylovat is átkereszteltek Latyi Matyira.

10. A bulvársajtó is felfigyelt a Latabár-jelenségre: a Film Színház Irodalom külön rovatot indított Latyi Matyi címmel, melyben Latabár Kálmán és Kiss Manyi fiktív történetei jelentek meg.

+1 Latabár Kálmánt az 1950-es években politikai állásfoglalásra kényszerült, számos propagandafilmben (például a Dalolva szép az élet, a Civil a pályán, A selejt bosszúja, A képzett beteg, a Péntek 13, az Ifjú szívvel vagy az Állami áruház) vállalt szerepet. Egy alkalommal,

a török nagykövet otthonában tett látogatása után megvádolták, hogy olyan embertől fogadott el ajándékot, aki „ellenségesen szemben áll a békemozgalmakkal, a Szovjetunióval és Magyarországgal”, ráadásul fegyveresen vett részt a koreai mészárlásokban.

Latyi, bár próbált védekezni, fegyelmi tárgyalásra hívták a Népművelési Minisztériumba. A meghallgatás után azonban felmentették. Továbbra is játszhatott, de az eset nem maradt következmények nélkül: a korábbinál jóval kevesebb lehetőséget kapott, amire a sajtó is felfigyelt. Egyes források szerint romló egészségi állapota miatt maradt távol a fővárosi előadásoktól (vidéken többször is fellépett), míg mások a „török ügyet” sejtették a háttérben. Utóbbit támasztja alá, hogy amikor 1964-ben Latyit négy hónapra eltiltották a színpadtól, visszaesőnek titulálták. 1970. január 11-én hunyt el, 67 évesen.

Fejléckép: Latabár Kálmán (fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

Kapcsolódó

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.
Színház ajánló

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.
Színház hír

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.