Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

2021.09.25. 19:55
Ajánlom
Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.

Könnyen helyezkedett bele a karakter bőrébe – írták róla kortársai –, ez a képessége pedig hamar népszerűvé tette őt a közönség és kollégái körében. 22 éves korában, 1898-ban vehette át a diplomáját az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémián, ám az akadémia elvégzése után nem maradt a fővárosban: vidékre szerződött.

Először Kolozsvárra, majd Debrecenbe, Kassára és Temesvárra ment, csak 1904-ben tért vissza Budapestre. A Vígszínházban ajánlottak neki szerződést, azonban játékstílusával nem tudott beilleszkedni a színház társulatába. Az sem segítette a karrierjét, hogy nehézkesen és akadozva beszélt, beszédhibáján csak évek munkájával sikerült felülkerekednie. Ám ezután a beszédkultúráját a tökéletességig akarta fejleszteni. Később tanárként is kiemelten fontosnak tartotta a helyes artikulációt és a természetes beszédmódot.

Az első színészek közé tartozott, aki arra törekedett, hogy a klasszikus szerepeket élőbeszédszerűen, pátosz nélkül mondja el.

odryarpad-195300.jpg

Ódry Árpád Az ember tragédiája Ádám szerepében (Fotó/Forrás: MEK-OSZK)

Ódry Árpád szerepértelmezéseivel és színpadi gondolkodásmódjával is megelőzte korát: Schöpflin Aladár úgy jellemezte őt, mint aki „művészetét önmagából alakította ki, nemcsak a tehetség ösztönével, hanem intelligenciájával és önfegyelmezéssel is”. Igazi intellektuel-színész volt, ezt pedig először Somló Sándor, a Nemzeti Színház akkori igazgatója fedezte fel. Így lett Ódry 1905-től az ország első társulatának tagja. Nemcsak játszott, rendezett is, 1912-ben rendezőként is bemutatkozott. Haláláig 45 darabot rendezett a Nemzeti Színházban, többek között Friedrich Schiller, August Strindberg, Henrik Ibsen, és George Bernard Shaw-drámákat

Onnantól kezdve neve elválaszthatatlanul összeforrt a Nemzeti Színházzal, melynek 1923-tól örökös tagja, 1931-től öt éven át pedig főrendezője volt.

Színészként főként tragikus szerepeket kapott, ezt a skatulyát részben merev tartásának – melyet idősebb korára sikerült valamelyest levetkőznie –, részben pedig szűkösebb eszköztárának köszönhette.

„Nem volt születése szerint proteusi természet, amely önként, erőlködés nélkül tud száz arcot váltani, - úgy törte hozzá magát százféle arculatú és hangú szerepeihez”

– írta a Nyugatban Schöpflin.

A tragikus karakterekben azonban remekelt, 1928-ban a III. Richárd címszerepéért Greguss-díjat kapott. Legnagyobb sikereit Shakespeare-darabokban aratta, A velencei kalmár Lorenzójaként, a Hamlet Learteseként, A vihar Prosperójaként és a Rómeó és Júlia Mercutiójaként telt házas előadásokban játszott, de a közönség Ibsen-drámákban is szerette. Legendás szerepe volt a Nóra Rank doktora.

A Nemzeti Színház mellett 1917-től ő volt a Fészek művészklub igazgatója, 1920-tól a Budapesti Színész Szövetség alelnöke, 1925-től elnöke. 1929-ben visszatért a Színiakadémiára, ekkor már tanárként, egy évvel később pedig átvehette az igazgatói kinevezést. Tagja volt a Kisfaludy Társaság Shakespeare-bizottságának is, és a tanári kinevezésével egy időben a Magyar Rádiónál dramaturgi és főrendezői feladatokat látott el.

121197736_4057249674290716_689580212309942017_n-113857.jpg

A 2020-ig működő Ódry Színpad bejárata (Fotó/Forrás: Várhegyi András / Fidelio)

Színpadi sikerein túl a magánéletben nem volt olyan szerencsés. Élete során számos betegséggel küzdött, szemproblémái voltak, gégegyulladást kapott, de a tüdőbaj is elérte, melyet végül Egyiptomban kellett kezeltetnie. Utolsó éveiben már rendszeres orvosi megfigyelés alatt állt, végül szívrohamban hunyt el 1937. április 5-én.

Az igazi szerelem sem talált rá: bár a nők rajongtak érte, ő maga sosem akart megházasodni.

Házasságon kívül született lányát azonban rajongásig szerette, javait is rá hagyta.

Szellemi örökségét a szakma sem engedte feledésbe merülni: nevét művészotthon viseli, 2020-ig pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében működő színpad is az ő szellemiségét idézte meg.

Fejléckép: Ódry Árpád (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.
Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.