Színház

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

2021.09.17. 14:25
Ajánlom
Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.

1. Oidipusz

Robert Wilson színházat, táncot és zenét ötvöző rendezése egyszerre idézi meg az ókori görög tragédiákat és próbál illeszkedni a modern színházi formákhoz. A színpadon új műfaj születik – egy kórusmű vizuális installációja –, áttörve időbeli, földrajzi és kulturális határokat. A történet, amely azt a kérdést feszegeti, hogy az ember képes-e szembeszállni saját múltjával és származásával, illetve el tudja-e viselni az igazságot, még évezredek múltán is érvényes.

A darab alapját a szophoklészi dráma adja, melyet az alkotók a klasszikus és modern olasz fordítással vegyítettek – utóbbi változat számos különböző nyelvű kortárs szöveggel gazdagodott.

A milánói Change Performing Arts előadása szeptember 17-én és 18-án látható.

Wilson_Vicenza_2018OED100229-143632.jpg

Jelenet az Oidipuszból (Fotó/Forrás: MITEM)

2. Nóra

Henrik Ibsen klasszikusának színpadi adaptációja elrugaszkodik a valóságtól és egy félig virtuális térbe helyezi el Nóra Helmer történetét. A nő egy folyamatos „kóma-állapotba” sodródik, melynek folytán elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba hajszolja magát. Saját hazugságai börtönében él, ám életterének beszűkülésével mégis ráeszmél arra, hogy hazugságainak börtönéből ki kell szabadulnia. De vajon aki ennyi ideig élt a saját babaházában, ki tud-e törni végleg ebből a közegből?

Az előadás, melyet Botond Nagy jegyez rendezőként, a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte a legjobb rendezésnek járó díjat.

Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása szeptember 28-án látható.

nora_photobiroistvan-03-142444.jpg

Jelenet a Nórából (Fotó/Forrás: Bíró István)

3. Mester és Margarita

Mihail Bulgakov műve közel négy évtizedig nem jelenhetett meg teljes terjedelmében, azonban mióta a ’70-es években napvilágot látott a komplett mű, a legnagyobb klasszikusok között tartják számon. Bonyolult viszonyrendszere és több síkon mozgó cselekménye miatt azonban minden alkalommal kihívás elé állítja a színpadi adaptáció alkotóit. Alekszandar Popovszki rendezése kilép a hagyományos színpadi keretek közül és kitágítja a teret, egészen közel hozva a nézőkhöz a bulgakovi világot. Ebben az értelmezésben Ivan Nyikolajevics, a „Hontalan” őrültsége mégsem annyira egyértelmű, a Mester és Margarita kapcsolata több, mint egy rajongó szerelem története, Woland és Poncius Pilátus pedig éppoly valóságos, mint a bármelyik ember.

A Nemzeti Színház előadása október 4-én látható.

net_Mester_osszproba1_eorifoto-5186-144006.jpg

Jelenet a Mester és Margaritából (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

4. Misericordia

Emma Dante drámájában az emberi test központi szerepet játszik. Milánóban bemutatott új előadása három nő történetét beszéli el, akik magukhoz vettek és közösen nevelnek egy visszamaradott gyereket, Arturót. A produkció a maga valóságában mutatja meg a hétköznapi élet nehézségeit, egyszerre mutatva meg a finomságot és brutalitást, vegyítve a humort a komolysággal. „Számomra ez a három nő három Párka, három mitológiai lény, akik képesek csodát tenni a szeretet és a tűrőképesség segítségével.”

A Piccolo Teatro di Milano előadása szeptember 25-én és 26-án látható.

misericordia-00-142657.jpg

Jelenet a Misericordiából (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

5. Raszputyin

Szőcs Géza drámája a történelmi valóságot helyezi fókuszba Raszputyin elrajzolt figuráján keresztül. A főhőst ugyanis nem a maga valóságában látjuk, hanem a társadalom szűrőjén keresztül – így lesz egyszerre isteni és végtelenül emberi, szent és bűnös. Miközben a rendező, Sardar Tagirovsky megpróbál új oldalról közelíteni egy kollektíven elfogadott történelmi narratíva felé, megadja a lehetőséget a nézőnek arra, hogy a saját tapasztalatai mentén mérje fel a történelmet, annak igazságait és igazságtalanságait.

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása október 6-án látható.

Raszputyin_0002-144247.jpg

Jelenet a Raszputyinból (Fotó/Forrás: MITEM)

+1 Senkié és mindenkié

Bérczes László szervezésében különleges emlékestet láthatnak a nézők, melynek fókuszában Törőcsik Mari munkássága, magával ragadó személyisége áll. Bár egyetlen estébe szinte lehetetlen belesűríteni mindazt, ami színésznőt a legnagyobbak közé repítette, ahogy Bérczes fogalmaz, „egyszerűsége, hitelessége, életszeretete példa lehet”. Ezen az estén a legkülönbözőbb alkotók nyújtanak kezet egymásnak, és idézik fel egy kivételes pályafutás momentumait: Alföldi Róberttől Vidnyánszky Attiláig, Básti Julitól Udvaros Dorottyáig, Anatolij Vasziljevtől a Sztalker Csoportig, Bodrogi Gyulától a Törőcsik-ösztöndíjas fiatalokig minden generáció megemlékezik róla.

A Törőcsik Mari emlékest szeptember 21-én látható.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.
Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.