Színház

99 éves korában elhunyt Lénárt István gyártásvezető

2021.03.31. 22:10
Ajánlom
A filmes, tévés és színházi körökben mindenki által Papiként ismert és szeretett szakember idén április 7-én töltötte volna be 100. születésnapját.

A hírt Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró osztotta meg közösségi oldalán, egy évvel ezelőtt írt köszöntésével együtt, amelyben így fogalmazott: „Huszonévesen ismertelek meg személyesen 1975-ben, amikor a diplomafilmemet forgattam Hollós Olivérrel, Kaffka Koplalóművészéből Huszárik Zoltánnal. Te szereztél nekünk kamerát, hogy elkészülhessen a filmünk. Plusz nyersanyagot is kaptunk Tőled, hogy befejezhessük. Azóta sem volt olyan »főnök« a tévében, mint Te, aki igazán jó »apaként« rajta tartottad fiaidon és lányaidon a szemedet, aki a legváratlanabb pillanatban, akár az éjszaka kellős közepén is, egyszer csak, váratlanul, de mindig a legjobb pillanatban feltűntél, megjelentél, hogy megkérdezd rendben van-e minden?

Mert Téged valóban érdekelt a szakma, a munkánk.

Megtisztelve éreztük magunkat és ugyanakkor a Te érdeklődésedtől, fontosnak és kiváltságosnak is. Azonnal segítettél, ha szükségünk volt rá. A Veled való beszélgetés megnyugtató volt, ahogy a jelenléted is. És amilyen észrevétlenül jöttél, úgy is tűntél el.”

Lenart_Istvan-215503.jpg

Lénárt István gyártásvezető (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Lénárt István 1921-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Közgazdasági Egyetemen kezdte 1947-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezetői szakát végezte el 1954-ben. Gyakornokként került a filmgyárba, ahol végigjárta a fokokat a laboratóriumi segédmunkától a gyártásvezetésig.

Az 1956-os forradalom után átmenetileg a Nemzeti Színházban Várkonyi Zoltán és Major Tamás mellett végzett szervezői munkát. 1963-ban a Magyar Televízióhoz került diszpécsernek, itt megtalálta igazi helyét a koordináció vezetőjeként, igazgatóhelyettesi rangban dolgozott nyugdíjazásáig. Százhúsz operatőr és a műsorgyártáshoz szükséges technikai személyzet tartozott hozzá. Ő felelt a karmesterversenyek, táncdalfesztiválok, a Ki Mit Tud-ok, tévéjátékok és játékfilmek gördülékeny rögzítéséért abban a korszakban, amikor csak tévéjátékból, kosztümös filmből 70-80 készült az MTV-ben. 1996-tól 2010-ig a Vígszínház médiamenedzsereként tevékenykedett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.