Színház

A fehérvári érdeklődők újra pályázhatnak

2012.01.27. 13:39
Ajánlom
Miután egyik jelölt sem kapta meg a kinevezéshez szükséges szavazatot, érvénytelennek nyilvánította a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetésére kiírt pályázatot Székesfehérvár közgyűlése, amely egyben új pályázat kiírása mellett döntött pénteki rendkívüli ülésén. Az új igazgató megválasztásáig továbbra is Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányítja a teátrum munkáját.

A rendkívüli közgyűlést azt követően hívták össze, hogy múlt heti rendes ülésen a képviselőknek el kellett halasztaniuk a döntést, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkársága ugyanis jogi természetű problémákat fogalmazott meg az egyik jelölttel kapcsolatban. A tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik pályázó nem rendelkezik az előadó-művészeti törvény által előírt ötéves szakirányú szakmai gyakorlattal. Az érintett jelölt most, a rendkívüli ülés napján írásban visszavonta a pályázatát, így róla a közgyűlés nem szavazhatott, a képviselők csak döntésének tudomásul vételéről voksolhattak. Miután a megjelent jelöltek meghallgatását követően a többi pályázó egyike sem kapta meg a képviselőktől a kinevezéshez szükséges minősített szavazati többséget, a közgyűlés "kényszerűen" új pályázat kiírásáról döntött. (A pályázók közül hárman nem jelentek meg az ülésen, ketten közülük elfoglaltságuk miatt levélben mentették ki magukat.)

A döntéssel kapcsolatban a rendkívüli közgyűlést követően újságírók előtt Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott: a képviselők egy "kis kurucos mentalitással" azt is szerették volna jelezni, hogy "a fehérvári kérdések továbbra is Fehérváron fognak eldőlni. A pályázat során korrekt pályázókat és jó pályázatokat ismertünk meg". Cser-Palkovics András a múlt héten úgy fogalmazott: az államtitkárság "furcsán időzített levelét tekinthetjük nyomásgyakorlásnak is, de a székesfehérvári színház vezetéséről itt helyben, Székesfehérváron születik döntés". Az új pályázati kiírás előkészítéséhez a lehető leggyorsabban hozzálátnak, a polgármester szerint remélhetőleg három-négy hónap múlva lesz igazgatója a színháznak.

Az új vezető megválasztásáig is van felelős irányítója a teátrumnak, az igazgatói jogköröket ellátó, és azok alapján eljáró Quintus Konrád. A csaknem egymilliárd forint költségvetésből gazdálkodó Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írta ki a most eredménytelenné vált pályázatot az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a korábbi igazgató, Vasvári Csaba megbízatását. A pályázati határidőig kilencen nyújtottak be pályázatot, de időközben az aspiránsok közül ketten úgy döntöttek, hogy együtt pályáznak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.