Színház

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

2022.05.26. 14:50
Ajánlom
A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.

A mezítlábas fesztivál idén is igyekszik a kultúra valamennyi szegmensét – legyen az irodalom, zene, színház vagy fotográfia – felkarolni, nagy hangsúlyt fektetve a minőségi szórakoztatásra. Ez a szándék már az Ördögkatlan megalapításakor felmerült, amikor Bérczes László és Kiss Mónika még csak abban volt biztos, hogy szeretnének egy saját fesztivált.

A szervezők ezúttal is igyekeznek a helyi vállalkozásoknak, alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A színes programkínálat mellett „2022 a megmaradás éve lesz” – árulta el dr. Komáromi György, a fesztivál igazgatója, aki a programbejelentő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az anyagi nehézségek ellenére igyekeznek azt a színvonalat tartani, amit a látogatók ez elmúlt 14 év során megszokhattak. A beremendi nagykoncertet azonban le kellett mondaniuk.

BB2-142837.jpg

A Budapest Bábszínház a jubileumi Ördögkatlan Fesztivál díszvendége (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A színházi előadások mindig hangsúlyos szerepet töltöttek be a fesztivál életében, és ez a jubileumi évben sem lesz másként. Öt nap alatt több mint 60 produkció várja a közönséget, díszvendégként pedig ezúttal a Budapest Bábszínház érkezik, amely valamennyi korosztályt szeretné megszólítani.

Az Ördögkatlanon búcsúzik a nézőktől augusztus 6-án a k2 Színház: a Fábián Péter rendezésében megvalósuló Züfecben a társulat valamennyi tagja szerepelni fog.

Szinte hazajár a fesztiválra Kolonits Klára, aki többek között egy különleges dalesten lép színpadra 2022-ben. „Úgy gondolom, hogy a kamarazenélés egyik csúcspontja lesz” – mondta az operaénekesnő a készülő produkcióról.

A Freeszfe Egyesület is tiszteletét teszi az Ördögkatlanon, a beremendi strandon játsszák majd A nép ellensége című előadásukat.

Nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság is, a Hagyományok Házának szervezésében vitaszínházat rendeznek, de reneszánszukat élik a táncházak is, az elsőt éppen 50 éve szervezték meg az Írók Boltjában.

HagyomanyokHaza36-142837.jpg

Hagyományok Háza az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A programokat felügyelő Both Miklós visszatér a Both Udvarral is, amely az ukrán kultúrát hozza elérhető közelségbe. A hét évig tartó terepkutatás során közel 170 falu többezer dalát gyűjtötték össze, ebből próbálnak ízelítőt adni a fesztiválra kilátogató érdeklődőknek.

A programok a falusi élet mindennapjaiba igyekeznek betekintést nyújtani olyan emberek közreműködésével, akik még aktívan ápolják a hagyományaikat. Ennek megszervezése a szomszédban zajló háború miatt most nehezebbé vált – ugyanakkor

a szervezők célként tűzték ki, hogy éppen a zajló események miatt kontextusba helyezzék a szomszédban kialakult konfliktust.

A Magyar Zene Háza szervezésében progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciók várják a katlanozókat, délelőtt pedig workshopok a Nagyharsányba érkezőket Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével.

Vendégként érkezik a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Emellett improvizációs előadásokkal jön a Budapest Improvisers Orchestra és a Vazul&Huba. A Narancsligetben egy ghánai zenekar, az Alostmen vendégeskedik, aki olajoskannából készült buherahangszeren játszik.

maszkpersely22-142838.jpg

Maszkpersely az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Megvalósul Lengyel Csaba Maszkpersely akciója is, melynek keretében Nagyharsányban felépül egy játszótér, valamint egy játékos kocka – az ő megfogalmazásukban „vírus-emlékmű”.

A létrehozók és érdeklődők a perselybe a járványhelyzet idején viselt maszkjaikat fogják elzárni mint a múlt egy emlékét.

Kollár-Klemencz László új szerepben is bemutatkozik az Ördögkatlanon, a Zabolátlan lovaim esten túl a fesztiválozók az utcán is találkozhatnak majd vele, és beszél új könyvéről is.

„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást kell találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá” – mondta a jubileum kapcsán.

Ukran_udvarPalZsombor_DSC_6553-143437.jpg

Ukrán Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Pál Zsombor / Ördögkatlan Fesztivál)

Nemcsak a színpadon zajlanak események, kiállításokkal, könyvmegjelenésekkel és filmvetítéssel is várja az érdeklődőket a fesztivál. Díszvendégként érkezik a Nemzeti Múzeum, a Fortepan jóvoltából pedig a ’60-as és ’70-es évek ifjúságának problémáit idézik meg, archív fotókon keresztül, de várják a fesztiválozók fényképeit is. Ugyancsak tárlat nyílik Soós János emlékére, aki a magyar underground ikonikus, titokzatos alakja volt, és ezúttal Cseh András segítségével emlékeznek rá.

A jubileumi fesztiválon megemlékeznek örökös védnökükről, Törőcsik Mariról is. Tavaly Mozart Requiemjét adták elő a tiszteletére, ezúttal a 80. születésnapi köszöntésén készült – hivatalos minőségben nem rögzített – felvételt vetítik le a látogatóknak.

A 70 perces felvételen olyan alkotók láthatók együtt, egy színpadon, akik a hétköznapokban talán nem is találkoznak egymással.

A legkisebbekről sem feledkezik meg az Ördögkatlan, a Narancsligetben délelőttönként a családoké a tér. A szervezők könyvekkel, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, de a színpadon megelevenedik majd Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika története is. Kinyit a Bélaműhely, és Sakkiskolát is szerveznek a fesztivál idejére.

A programok között cirkuszi mutatványosok és utcaszínházi előadások szórakoztatják a látogatókat, előbbi Spanyolországból, utóbbi Mexikóból érkezik. A cirkuszi artisták produkciója ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát a színházzal, míg a mexikóiak műsora egy rituális utcai felvonulásra invitál.

HETI BÉRLETEK

Elővételben: 20.000
Helyszínen: 28.000 Ft

NAPIJEGY:

Elővételben: 5.900 Ft
Helyszínen: 6.400 Ft

A 15. Ördögkatlan Fesztivál részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kollár-Klemencz László zenekara (forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.