Színház

A jelen csehovi köntöse – új premierre készül a Narratíva Kollektíva

2022.01.03. 16:50
Ajánlom
Csehov Meggyeskertjének átdolgozását január 8-án láthatja először a Jurányi Ház közönsége Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezésében.

A mű nem a klasszikus Csehov-dráma modern változata, sokkal inkább értékrendek és világnézetek ütköztetése, a történet újraértelmezése. A darab címe, a Demerung is erre utal. Az eredetileg filmes szakkifejezésként használt fogalom azt a néhány percet jelöli, amikor napfelkeltekor, illetve napnyugtakor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak.

A történetben különleges szerepet kap ez a két napszak, amikor úgy lehet éjszakai felvételeket készíteni, hogy van még némi fény. Ekkor ugyanis a tudatalatti és a természetfeletti összeér, a képzelet és valóság határai elmosódnak.

A darab a sötétség és világosság határmezsgyéjén mutatja meg a történet szereplőinek sorsát, önmagukkal való szembenézésüket, és világít rá arra, hogy az értelmiséginek mondott réteg hogyan válhat egy pillanat alatt kiszolgáltatottá és tehetetlenné.

Az emberek bukásával pedig felmerül a kérdés, hogy ki veszi a vállára azt a felelősséget, ami eddig az ő vállukon nyugodott.

A Demerung középpontjában Ljuba áll, aki rossz döntések sorozata után Párizsig menekül – elsősorban saját maga elől. A teljes összeomlástól a családja menti meg, akik hazaviszik az életet feladni készülő lányt. Ám az otthon nem feltétlenül a béke szigete, Ljubának pedig szembe kell néznie az őt körülvevő közeg változatlanságával. Márpedig a gyorsan formálódó jelenben a változásra képtelenek széthullanak.

Szereplők:

Ljuba: Kurta Niké
Ánya: Ladányi Júlia
Várja: Pető Kata
Ljonya: Terhes Sándor
Lopahin: Kárpáti Pál
Petya: Egger Géza
Jepihodov: Domokos Zsolt
Dunyasa: Barna Lilla
Jása: Viktor Balázs
Firsz: Hajduk Károly

A Demerung (Csehov Meggyeskertje) január 8-tól látható a Jurányi Házban, jegyek az alábbi oldalon kaphatók.

Fejléckép: A darab alkotói (forrás: jegy.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a nemzet színészét 81 éves korában érte a halál – tudatta a család az MTI-vel.
Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.