Színház

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

2021.10.13. 14:50
Ajánlom
A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.

Horváth Kristóf, Kovács Dániel Ambrus, Pass Andrea, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Tasnádi István és Vinnai András tizenegy helyszínre álmodtak előadást, melyek 15 percben mesélnek a múltról és jelenről, olykor fellebbentve egy-egy ismert vagy kevésbé ismert történelmi eseményt is.

A helyszínekre érdemes egyedül érkezni, hiszen a jeleneteknek pont az a célja, hogy a néző – illetve hallgató – elmerülhessen a történetekben. Ehhez pedig ki kell zárnia a külvilágot, más értelmezéseket, illetve a környezete visszajelzéseit.

A képzeletbeli túrákat néhány instrukció is segíti, ezekkel maguk a drámaírók látják el a résztvevőket,

így aki betartja a napszakra és mozgásra vonatkozó ajánlásokat, egészen biztosan másképpen látja majd például a Margitszigeti Vadasparkot, vagy éppen az őrségváltást az Országház előtt.

Budapest felfedezését térkép segíti, amely elérhető a Jurányi Ház oldaláról, az élményhez pedig nincs szükség másra, csak egy telefonra, internetkapcsolatra és egy fülhallgatóra.

A szerzők körbevezetnek a Margitszigeten, mesélnek a Szent Lukács Gyógyfürdő két platánfájáról, sétára hívnak a Városmajorban és bevezetnek a Központi Vásárcsarnok forgatagába.

_DSC9138-131608.jpg

A hangjátékokat a teljes élmény érdekében érdemes egyedül hallgatni (Fotó/Forrás: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Bár jelenleg tizenegy hangjáték érhető el, a szervezők bíznak benne, hogy évad végéig ez a szám megháromszorozódik, és nyárra a legjelentősebb találkozási pontokhoz, eseményekhez és alkotásokhoz kapcsolódhat majd egy-egy minidráma.

A jelenleg elérhető előadások:

  • Pass Andrea: Hangjáték két platánfára, Frankel Leó u. 25–29.
  • Pass Andrea: Az Operaház őrzői, Andrássy út 22.
  • Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló, Központi Vásárcsarnok
  • Vinnai András: Álomőrség, Kossuth tér 1–3.
  • Szabó Borbála: Csoportterápia, Filozófusok kertje
  • Kovács Dániel Ambrus: Gólya, Margitszigeti Vadaspark
  • Kovács Dániel Ambrus: Szökőkút, Mechwart liget
  • Tasnádi István: Vérmező/Városmajor, a helyszín megegyezik az előadás címével

Fejléckép: Tasnádi István is kilátogatott a hangjátéka helyszínére (fotó: Vollmuth Krisztián / Jurányi Ház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.
Színház ajánló

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.
Színház hír

Kocsis Gábor és Szabon Balázs kapta a Szirtes Attila-díjat

November 24-én átadták a független előadóművészet háttérdolgozóit díjazó Szirtes Attila-díjat a Jurányi Házban. Az idén alapított kitüntetést első alkalommal Kocsis Gábor és Szabon Balázs vehette át.
Színház ajánló

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Színház ajánló

Lepje meg színházjeggyel szeretteit – és saját magát is! – A Budaörsi Latinovits Színház adventi ajánlata

A Budaörsi Latinovits Színház repertoárjából választhat végletekig mulatságos vígjátékot, megindító drámát vagy akár elbűvölő mesejátékot.